ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
Φτάσαμε στο Συνέδριο

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του, την ερχόμενη Τετάρτη στις 9 Φλεβάρη. Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, με αισιοδοξία πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ευοδωθούν οι στόχοι και τα καθήκοντα που θέτουν οι Θέσεις της ΚΕ, με τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως είναι πολλά αυτά που έγιναν στην προσυνεδριακή περίοδο στην κατεύθυνση της ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ, αυτό είναι το θέμα του Συνεδρίου, αλλά είναι ακόμη περισσότερα αυτά που μας περιμένουν μετά το τέλος των εργασιών του, για την εξασφάλιση αυτού του καθήκοντος της ισχυροποίησης, καθήκον διαχρονικό και πάντα σε άρρηκτη σχέση με την εξελισσόμενη αντικειμενική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και την απαίτηση της αντιστοίχισης της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ με τις απαιτήσεις που αυτή θέτει. Και που συμπυκνώνονται στην εξασφάλιση της ικανότητας ολόκληρο, το Κόμμα να δρα ενιαία για την προώθηση της στρατηγικής του, για να παίρνει σάρκα και οστά η λαϊκή συμμαχία. Ικανότητα που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο με βάση τις Θέσεις για το Συνέδριο και που είναι θεμέλιο για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Γιατί αυτή η ικανότητα μετριέται στην πολιτική δράση. Μετριέται με την ικανότητα απεγκλωβισμού εργατικών, γενικότερα λαϊκών μαζών από την αστική ιδεολογία και πολιτική, τη χειραφέτησή τους και τη συσπείρωση και κοινή τους ταξική πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, της πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου. Είναι όρος για να οικοδομείται το ΚΚΕ στα εργοστάσια τους άλλους τόπους δουλιάς, τους διάφορους κλάδους. Να δημιουργεί γερές κομματικές οργανώσεις στην εργατική τάξη, αλλά και στ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, εντάσσοντας στις γραμμές του πρωτοπόρους λαϊκούς αγωνιστές. Να χτίζει συσπειρώσεις στα διάφορα μέτωπα πάλης και να δρα για την ανάπτυξη αγώνων σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για να δημιουργεί προϋποθέσεις στην πράξη για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία, να γίνεται υπόθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της η πάλη για το σοσιαλισμό, ως μοναδική προοπτική για την πλήρη και ολόπλευρη ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των εργατικών και των άλλων λαϊκών οικογενειών. Για να γίνει η Ελλάδα, έξω από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, στρατιωτικοπολιτικούς και οικονομικούς, χώρα υπεράσπισης της ειρήνης και της φιλίας με τους λαούς και όχι ενεργά συμμέτοχη στους πολέμους και τις επεμβάσεις όπως σήμερα.

Είμαστε αισιόδοξοι, λοιπόν, από την ως τώρα δράση μας αλλά και την προσυνεδριακή περίοδο πως οι στόχοι που θέτουμε, έχοντας βάλει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας να τις ξεπεράσουμε και να κάνουμε το ΚΚΕ κόμμα ισχυρό για τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό, πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Πώς φτάσαμε όμως σ' αυτό το κορυφαίο, για τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, γεγονός για την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα όπως είναι το 17ο Συνέδριο;

Στις 17 Οκτώβρη είδαν το φως της δημοσιότητας οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο και η πρώτη μεγάλη μάχη των κομμουνιστών για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με τις «Θέσεις» έδειξε ότι η εργατική τάξη, η νεολαία, ο λαός γενικότερα, προσδοκά από το ΚΚΕ και τις αποφάσεις του Συνεδρίου, βλέπουν την ελπίδα για το δικό τους μέλλον στο Κόμμα μας. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου αγκάλιασαν το «Ρίζο» με τις «Θέσεις», γιατί είναι και δικό τους όπλο. Είναι και αυτό ένα αλάθευτο σημάδι πως η πίστη στη δύναμη του λαού, αν συνδυάζεται με τη σωστή πολιτική δράση των κομμουνιστών, μπορεί να δημιουργεί το μοχλό κίνησης των λαϊκών μαζών στο δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση που είναι δικό τους έργο.

Μα, δεν ήταν μόνο αυτό. Είναι και η συνέχεια της δράσης, που, συνδυάζοντας την εσωκομματική συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ με την ανοιχτή στο λαό συζήτηση για το περιεχόμενο των Θέσεων του Συνεδρίου, αποκαλύπτει πως υπάρχουν ανεξάντλητες δυνάμεις, που μπορούν και πρέπει να δρουν οργανωμένα. Είναι αυτές που πρέπει και μπορούμε να αντλήσουμε τη δύναμη ισχυροποίησης του ΚΚΕ με τη δική μας δράση. Είναι αυτές που συσπειρωμένες στην πολιτική του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, θα πολλαπλασιάζουν τη δύναμη της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο, για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό.

Σημαντικό επίσης ζήτημα στη συνέχεια ήταν το άνοιγμα πλατιάς συζήτησης με τους εργάτες και τις εργάτριες, με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, με τη νεολαία και τις γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων για την ουσία και το περιεχόμενο των Θέσεων. Η επιδίωξη να γίνουν οι ίδιοι συμμέτοχοι στην προσυνεδριακή διαδικασία, συμβάλλοντας σ' αυτό που το ΚΚΕ επιδιώκει με το 17ο Συνέδριο: Την ολόπλευρη ισχυροποίησή του, για να είναι πιο ικανό, πιο αποτελεσματικό, πιο δυναμικό, στον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, πιο αποτελεσματικό στη δράση του για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Αλλωστε, το Κόμμα μας επιδιώκει να γίνει η πολιτική του υπόθεση του λαού, υπόθεση του αγώνα του για το δικό του μέλλον. Και μπορούμε να πούμε πως με την προσυνεδριακή διαδικασία κάναμε ένα καλό βήμα, ώστε οι αποφάσεις του Συνεδρίου να γίνουν κτήμα του λαού, ως ο καλύτερος μοχλός στον κοινωνικοπολιτικό του αγώνα για τη δική του εξουσία, με δεδομένο ότι οι κομμουνιστές με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, θα είναι σε θέση, θα κατακτούν την ικανότητα με την πολιτική τους δράση να φέρουν τη λαϊκή πάλη στο επίπεδο των σημερινών και των μελλοντικών απαιτήσεων.

Το ΚΚΕ στηριγμένο στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, στις αρχές και τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος, επεξεργάστηκε τη στρατηγική και το Πρόγραμμά του, την πολιτική γραμμή συσπείρωσης και πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αποτελούν βάθρα με τα οποία αναπτύσσει επίμονα την πολιτική του δράση, την πολιτική συμμαχιών του, τη δημιουργία και ενίσχυση των συσπειρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό, στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, κλπ. Αυτό συνέβαλε, ώστε πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις να βλέπουν πιο ώριμα τα συμφέροντά τους, και την πραγματοποίησή τους με την πολιτική του ΚΚΕ.

Το Κόμμα είναι σήμερα πιο έμπειρο και ώριμο, πιο ατσαλωμένο, να θέσει μπροστά του τη λύση αυτών των ζητημάτων, που προκύπτουν από το σύνθετο καθήκον της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησης, διδασκόμενο από αδυναμίες και λάθη, ώστε να ανεβάζει, στις σημερινές συνθήκες, την απαιτητικότητα, τόσο του λαού, όσο και του ίδιου του Κόμματος από τον εαυτό του.

Θεμέλιο, δε, για το ανέβασμα της δράσης του ΚΚΕ στις σημερινές απαιτήσεις είναι το ξεπέρασμα των αδυναμιών και δυσκολιών, ώστε ολόκληρο το Κόμμα, από την ΚΕ έως την ΚΟΒ, να δρα ενιαία για την προώθηση της στρατηγικής του, εξασφαλίζοντας τη σωστή σύνδεση στρατηγικής και τακτικής, στην πάλη για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Για να συνειδητοποιούν την ανάγκη και να παλεύουν οι λαϊκές δυνάμεις για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα, την επικαιρότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας. Και όλη η προσυνεδριακή διαδικασία έδειξε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Σήμερα φιλοξενούμε στο «Ριζοσπάστη» δηλώσεις ανθρώπων της δημόσιας ζωής, για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ανθρώπων της δουλιάς του χεριού και του πνεύματος, που εκφράζουν τις ευχές τους αλλά και προσδοκίες από το Κόμμα και τη δράση του για ένα καλύτερο αύριο.


Λ.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ

(για τα μυστικά κονδύλια)

«ΤΟ δημοσιογραφικό επάγγελμα μπορεί να είναι συναρπαστικό και φλογερό σε κίνηση, είναι όμως γεγονός ότι μέσα στα πλαίσια των ταξικών κοινωνικών συνθηκών είναι επίσης σπαρμένο με πολλές ηθικές άκανθες και τριβόλους...».

ΑΥΤΑ έλεγε για την ελληνική δημοσιογραφία εδώ κι εξήντα χρόνια ο Κώστας Καραγιώργης μιλώντας στο πολιτικό μνημόσυνο του Κ. Βιδάλη το Σεπτέμβρη του 1946.

ΤΟ χειρότερο είναι ότι όχι σπάνια εγίνονταν άσχημες προσμείξεις στο δημοσιογραφικό επάγγελμα και χρησιμοποιήθηκε σαν αφετηρία για καταποντισμούς σε αμαρτωλά χρηματοκιβώτια ή για απίθανες αλματικές αναρριχήσεις εξωδημοσιογραφικής καριέρας.

Ο Κ. ΒΙΔΑΛΗΣ, παρατηρούσε ο Καραγιώργης, ύστερα από αρκετά χρόνια εντατικής δημοσιογραφικής ζωής σαν οικονομικός συντάκτης, είχε πιάσει το σφυγμό της νεοελληνικής κοινωνίας, επίσημης και ανεπίσημης, ανοιχτής και παρασκηνιακής, ομαλής και κάκοσμης. Θα μπορούσε, αν βέβαια το ήθελε, να είχε γλιστρήσει πολλές φορές, έμεινε όμως αγνός. Κράτησε την κάπα του παστρική και μπορούσε έτσι να την κρεμάσει όπου ήθελε. Γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια όλους τους «κρουνούς» χρήματος, όπως επίσης γνώριζε κι όλους εκείνους που ήταν γραμμένοι στις λίστες της μηνιάτικης τροφοδοσίας, είτε από το δημόσιο ταμείο είτε από του Μποδοσάκη το κεμέρι.

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του Μεταξά, με το Μανιαδάκη και το Νικολούδη «δούλεψαν» εντατικά τα μυστικά κονδύλια, στήνοντας ολόκληρο μηχανισμό σμπίρων με μοναδικό στόχο το κυνηγητό των αγωνιστών, των μελών και στελεχών του ΚΚΕ και γενικά των αντιφασιστών που πολεμούσαν με κάθε τρόπο το φασιστικό καθεστώς.

ΣΤΑ χρόνια εκείνα ο δημοσιογράφος Βιδάλης ύψωσε την πένα του και με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που δημοσίευε στην εφημερίδα «Πρωία», έφερε στο φως το ρόλο του Μποδοσάκη, αψηφώντας τις διαταγές και τις απειλές του Μανιαδάκη.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ να ξεγελά τη «λογοκρισία» αλλά στο τέλος τον έστειλαν εξορία όπου θα μείνει κάμποσους μήνες. Κι από εκεί δε γύρισε παρά όταν τον πήρε η χάρη που δόθηκε με τη γέννηση του επίδοξου διαδόχου.

ΜΠΟΡΕΙ βέβαια, ο Κ. Βιδάλης να βάσταζε ανοιχτό το μέτωπο με το Μποδοσάκη και να κυνηγήθηκε άγρια γι' αυτό, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που ήταν προστατευόμενοί τους, «γραμμένοι στη λίστα» προστασίας. Ηταν οι άνθρωποί του, το «άγρυπνο μάτι» τότε μέσα στις εφημερίδες αλλά και σ' ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Κι εκείνος, ευνόητο είναι πως ανταπέδιδε τα «δέοντα».

ΕΧΟΥΜΕ έπειτα τα «Πέτρινα χρόνια». Εδώ είναι, που οι «κρουνοί» των κονδυλίων δούλεψαν εντατικά και η πελατεία στα υπουργεία Εσωτερικών, Δημ. Τάξης και Στρατιωτικών μεγάλωσε. Ο Ευάγγελος Καλαντζής στις «δόξες» του με τους πληροφοριοδότες και τους συμβούλους του. Κι εδώ οι δημοσιογράφοι μετρημένοι παρόντες στα γραφεία και σε αποστολές.

ΕΧΟΥΜΕ έπειτα τα μεταπολιτευτικά, που πάνε συνέχεια και που στο υπουργείο Εξωτερικών (πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, Αντ. Σαμαράς υπουργός) γίνεται «χαμός» με τα μυστικά. Χιμούν σαν γεράκια στις σακούλες... Είχα την ευκαιρία να δω μια τέτοια αναπαράσταση της διαρπαγής όχι μόνος αλλά και με άλλους συναδέλφους της ΕΣΗΕΑ και μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη. Πρώτης τάξης αναπαράσταση. Αλλά πέραν αυτής τίποτα άλλο... Ούτε ποιοι, ούτε πόσα, ούτε γιατί. Ολα έμειναν στο σκοτάδι... Οι φάκελοι του υπουργείου άδειοι, η πυρά εξαφάνισε όλα τα δικαιολογητικά... Και πορεία για το αρχείο.

ΠΡΕΠΕΙ εδώ να πούμε ότι στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί μια «παράδοση», όταν έχουμε αλλαγή κυβερνητικής φρουράς, έχουμε συνήθως και μια περιστασιακή έξαρση για τα μυστικά κονδύλια.

ΜΙΣΟ και πάνω αιώνα δουλεύει ασταμάτητα η πληγή αυτή των μυστικών κονδυλίων, που αποτελεί στίγμα και ντροπή για τη δημοσιογραφία. Είναι ολοφάνερο πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μαζέψει και να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δείχνει να φοβάται τη διαφάνεια και προτιμά να κινείται στην ασφάλεια του μισοσκόταδου.

ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ όμως το κακό. Είναι ασήκωτη η ντροπή, η μπόχα που πέφτει στο σώμα των δημοσιογράφων μ' όλα όσα διαπράττουν τα αδηφάγα λιμοξέφτερα. Οχι πια σε άλλα κουκουλώματα, που μεθοδεύουν οι μηχανισμοί της εξουσίας. Είναι ώρα, είναι επιταγή να πέσει άπλετο φως. Στη μεγάλη αυτή υπόθεση που σέρνεται τόσα χρόνια. Σε θέματα τιμής δεν υπάρχουν περιθώρια σιωπή. Ούτε για κουκουλώματα...


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια καθοριστική στιγμή για τους εργαζόμενους της χώρας μας. Από τη μία οργανώνουν την πάλη τους για αντίσταση και ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης από το κεφάλαιο, της κυβέρνησής του και την ΕΕ, και από την άλλη απαιτείται ενίσχυση και ένταση της πάλης, για να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της επίθεσης που ετοιμάζεται με στόχο την ισοπέδωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την ενσωμάτωση κάθε αγωνιστικής συνείδησης, την περιθωριοποίηση του εργατικού κινήματος.

Ολα αυτά τα χρόνια η συμβολή του ΚΚΕ στον προσανατολισμό της δράσης, την οργάνωση για την αντίσταση, τη ρήξη και ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών ήταν και είναι ανεκτίμητη. Σ' αυτή την καθοριστικής σημασίας χρονική περίοδο, που οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του κινήματος αυξάνονται συνεχώς. Οι εργαζόμενοι που αγωνιούν για το μέλλον και παλεύουν, προσβλέπουν από το ΚΚΕ σε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της πάλης τους. Με αυτές τις σκέψεις θεωρούμε ότι η επιτυχία του 17ου Συνεδρίου είναι κοινή μας υπόθεση. Προσδοκούμε οι αποφάσεις του να συμβάλλουν σε ποιοτικό άλμα για την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ενίσχυσή του. Στην προοπτική της δημιουργίας της μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη λαϊκή εξουσία.

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

Γραμματέας ΔΗΣΕΚ, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΔΗΚΚΙ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τα προβλήματα των εργαζομένων, της χώρας αλλά και γενικότερα για τις διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Οι θέσεις και οι αποφάσεις του θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από τη νεοφιλελεύθερη - νεοκαπιταλιστική πολιτική της άρχουσας τάξης.

Μελετώντας τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι υπάρχει αναφορά σε όλα τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, την οικονομία και την κοινωνία, τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τις αιτίες που τα γεννούν. Η αυτοκριτική, η κριτική και οι προτάσεις αποτελούν θετική συμβολή για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και προσοχή μελέτησα τις θέσεις και εκτιμήσεις για τη δράση του ΠΑΜΕ και για την πολιτική της συνεργασίας και της συσπείρωσης των λαϊκών δυνάμεων.

Θεωρώ πως όλες οι πραγματικά προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, όλοι οι αριστεροί, σοσιαλιστές και κομμουνιστές περιμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου και ιδιαίτερα όσον αφορά στην πολιτική των συνεργασιών, των συμμαχιών, της Συμπαράταξης, της συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού αριστερού πόλου. Ενός λαϊκού μετώπου μαζικού, που θα μπορεί να αντισταθεί στη νεοφιλελεύθερη, καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική πολιτική και παράλληλα θα συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Εύχομαι σε όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές του ΚΚΕ καλή δύναμη και καλές αποφάσεις για το καλό των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΛΛΗΣ

ΓΓ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη για το λαό και τους εργαζόμενους. Μέσα στην πολύχρονη ιστορία του, μέχρι και σήμερα, στάθηκε πάντα δίπλα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του. Πιστεύουμε κι ευχόμαστε ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των εργαζόμενων και του λαού. Στο Συνέδριο θα παραστεί και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Κώστας Αρτεμίου για να απευθύνει χαιρετισμό.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΗΜΙΤΛΙΩΤΗΣ

Συνταξιούχος βιοτέχνης

Για το λαό, τη συμμαχία, το σοσιαλισμό. Είναι στο χέρι μας ένα αποφασιστικό βήμα κοινής δράσης των μικρομεσαίων στρωμάτων του χωριού, της πόλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι ανάγκη οι διαφορές και αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να γίνουν κοινό συμφέρον στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, ο οποίος εντείνει την επίθεσή του στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να ελπίζει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μονόδρομος είναι η αποδυνάμωσή τους, η συσπείρωση και πάλη με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, Σύνταξη, Υγεία, Πρόνοια, στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φλεβάρη, θα απαντήσει πώς το Κόμμα θα γίνει πιο ικανό για να έρθει στο ύψος των απαιτήσεων της ταξικής πάλης, πιο ισχυρό. Γι' αυτό η ενίσχυση του ΚΚΕ αφορά κάθε εργάτη, εργάτρια, κάθε άνθρωπο του λαού που αγωνιά για το αύριο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ

Δικηγόρος

Χαιρετίζω το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Το Συνέδριο των ανθρώπων που αρνούνται πεισματικά να απεμπολήσουν την ιδιότητα του πολίτη αυτής της χώρας, την ιδιότητα του πολίτη αυτού του κόσμου.

Των ανθρώπων που σκαλίζουν με το νου και τη γνώση την ιστορία αυτού του τόπου και βγάζουν στην επιφάνεια τους σκεπασμένους από τη λάσπη της διαστρέβλωσης και της συκοφαντίας θησαυρούς των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας.

Αυτών που απλώνουν την αγωνία τους σε όλα τα σημεία του πλανήτη μας όπου ζουν εργαζόμενοι άνθρωποι, άνθρωποι του μόχθου και του τίμιου ιδρώτα.

Αυτών που ξεδιπλώνουν τα οράματά τους στον ατέλειωτο δρόμο του μέλλοντος, αυτών που τα κατακόκκινα τιμημένα λάβαρα του αγώνα δεν τα κρατούν ευκαιριακά στα χέρια τους αλλά αποτελούν έκφρασή τους υπαρξιακή.

Αυτών που τα όνειρά τους δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος χωρίς τους κομμουνιστές θα ήταν πολύ φτωχότερος.

Διακρίνουν τη σφραγίδα που έθεσαν με το αίμα τους οι κομμουνιστές αυτού του τόπου σ' όλες τις κατακτήσεις του λαού μας, για λευτεριά, για ανεξαρτησία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων αυτής της κοινωνίας.

Προσδοκούν από το 17ο Συνέδριο ότι το ΚΚΕ θα ανοίξει καινούριους δρόμους αγωνιστικούς, θα ανακαλύψει νέους τρόπους προσέγγισης ανθρώπων που μέχρι τώρα ήταν επιφυλακτικοί και θα σφυρηλατήσει την αγωνιστική ενότητα του λαού μας για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ