Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Φτάσαμε στο Συνέδριο

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του, την ερχόμενη Τετάρτη στις 9 Φλεβάρη. Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, με αισιοδοξία πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ευοδωθούν οι στόχοι και τα καθήκοντα που θέτουν οι Θέσεις της ΚΕ, με τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως είναι πολλά αυτά που έγιναν στην προσυνεδριακή περίοδο στην κατεύθυνση της ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ, αυτό είναι το θέμα του Συνεδρίου, αλλά είναι ακόμη περισσότερα αυτά που μας περιμένουν μετά το τέλος των εργασιών του, για την εξασφάλιση αυτού του καθήκοντος της ισχυροποίησης, καθήκον διαχρονικό και πάντα σε άρρηκτη σχέση με την εξελισσόμενη αντικειμενική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και την απαίτηση της αντιστοίχισης της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ με τις απαιτήσεις που αυτή θέτει. Και που συμπυκνώνονται στην εξασφάλιση της ικανότητας ολόκληρο, το Κόμμα να δρα ενιαία για την προώθηση της στρατηγικής του, για να παίρνει σάρκα και οστά η λαϊκή συμμαχία. Ικανότητα που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο με βάση τις Θέσεις για το Συνέδριο και που είναι θεμέλιο για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Γιατί αυτή η ικανότητα μετριέται στην πολιτική δράση. Μετριέται με την ικανότητα απεγκλωβισμού εργατικών, γενικότερα λαϊκών μαζών από την αστική ιδεολογία και πολιτική, τη χειραφέτησή τους και τη συσπείρωση και κοινή τους ταξική πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, της πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου. Είναι όρος για να οικοδομείται το ΚΚΕ στα εργοστάσια τους άλλους τόπους δουλιάς, τους διάφορους κλάδους. Να δημιουργεί γερές κομματικές οργανώσεις στην εργατική τάξη, αλλά και στ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, εντάσσοντας στις γραμμές του πρωτοπόρους λαϊκούς αγωνιστές. Να χτίζει συσπειρώσεις στα διάφορα μέτωπα πάλης και να δρα για την ανάπτυξη αγώνων σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για να δημιουργεί προϋποθέσεις στην πράξη για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία, να γίνεται υπόθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της η πάλη για το σοσιαλισμό, ως μοναδική προοπτική για την πλήρη και ολόπλευρη ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των εργατικών και των άλλων λαϊκών οικογενειών. Για να γίνει η Ελλάδα, έξω από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, στρατιωτικοπολιτικούς και οικονομικούς, χώρα υπεράσπισης της ειρήνης και της φιλίας με τους λαούς και όχι ενεργά συμμέτοχη στους πολέμους και τις επεμβάσεις όπως σήμερα.

Είμαστε αισιόδοξοι, λοιπόν, από την ως τώρα δράση μας αλλά και την προσυνεδριακή περίοδο πως οι στόχοι που θέτουμε, έχοντας βάλει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας να τις ξεπεράσουμε και να κάνουμε το ΚΚΕ κόμμα ισχυρό για τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό, πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Πώς φτάσαμε όμως σ' αυτό το κορυφαίο, για τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, γεγονός για την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα όπως είναι το 17ο Συνέδριο;

Στις 17 Οκτώβρη είδαν το φως της δημοσιότητας οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο και η πρώτη μεγάλη μάχη των κομμουνιστών για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με τις «Θέσεις» έδειξε ότι η εργατική τάξη, η νεολαία, ο λαός γενικότερα, προσδοκά από το ΚΚΕ και τις αποφάσεις του Συνεδρίου, βλέπουν την ελπίδα για το δικό τους μέλλον στο Κόμμα μας. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου αγκάλιασαν το «Ρίζο» με τις «Θέσεις», γιατί είναι και δικό τους όπλο. Είναι και αυτό ένα αλάθευτο σημάδι πως η πίστη στη δύναμη του λαού, αν συνδυάζεται με τη σωστή πολιτική δράση των κομμουνιστών, μπορεί να δημιουργεί το μοχλό κίνησης των λαϊκών μαζών στο δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση που είναι δικό τους έργο.

Μα, δεν ήταν μόνο αυτό. Είναι και η συνέχεια της δράσης, που, συνδυάζοντας την εσωκομματική συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ με την ανοιχτή στο λαό συζήτηση για το περιεχόμενο των Θέσεων του Συνεδρίου, αποκαλύπτει πως υπάρχουν ανεξάντλητες δυνάμεις, που μπορούν και πρέπει να δρουν οργανωμένα. Είναι αυτές που πρέπει και μπορούμε να αντλήσουμε τη δύναμη ισχυροποίησης του ΚΚΕ με τη δική μας δράση. Είναι αυτές που συσπειρωμένες στην πολιτική του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, θα πολλαπλασιάζουν τη δύναμη της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο, για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό.

Σημαντικό επίσης ζήτημα στη συνέχεια ήταν το άνοιγμα πλατιάς συζήτησης με τους εργάτες και τις εργάτριες, με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, με τη νεολαία και τις γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων για την ουσία και το περιεχόμενο των Θέσεων. Η επιδίωξη να γίνουν οι ίδιοι συμμέτοχοι στην προσυνεδριακή διαδικασία, συμβάλλοντας σ' αυτό που το ΚΚΕ επιδιώκει με το 17ο Συνέδριο: Την ολόπλευρη ισχυροποίησή του, για να είναι πιο ικανό, πιο αποτελεσματικό, πιο δυναμικό, στον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, πιο αποτελεσματικό στη δράση του για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Αλλωστε, το Κόμμα μας επιδιώκει να γίνει η πολιτική του υπόθεση του λαού, υπόθεση του αγώνα του για το δικό του μέλλον. Και μπορούμε να πούμε πως με την προσυνεδριακή διαδικασία κάναμε ένα καλό βήμα, ώστε οι αποφάσεις του Συνεδρίου να γίνουν κτήμα του λαού, ως ο καλύτερος μοχλός στον κοινωνικοπολιτικό του αγώνα για τη δική του εξουσία, με δεδομένο ότι οι κομμουνιστές με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, θα είναι σε θέση, θα κατακτούν την ικανότητα με την πολιτική τους δράση να φέρουν τη λαϊκή πάλη στο επίπεδο των σημερινών και των μελλοντικών απαιτήσεων.

Το ΚΚΕ στηριγμένο στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, στις αρχές και τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος, επεξεργάστηκε τη στρατηγική και το Πρόγραμμά του, την πολιτική γραμμή συσπείρωσης και πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αποτελούν βάθρα με τα οποία αναπτύσσει επίμονα την πολιτική του δράση, την πολιτική συμμαχιών του, τη δημιουργία και ενίσχυση των συσπειρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό, στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, κλπ. Αυτό συνέβαλε, ώστε πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις να βλέπουν πιο ώριμα τα συμφέροντά τους, και την πραγματοποίησή τους με την πολιτική του ΚΚΕ.

Το Κόμμα είναι σήμερα πιο έμπειρο και ώριμο, πιο ατσαλωμένο, να θέσει μπροστά του τη λύση αυτών των ζητημάτων, που προκύπτουν από το σύνθετο καθήκον της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησης, διδασκόμενο από αδυναμίες και λάθη, ώστε να ανεβάζει, στις σημερινές συνθήκες, την απαιτητικότητα, τόσο του λαού, όσο και του ίδιου του Κόμματος από τον εαυτό του.

Θεμέλιο, δε, για το ανέβασμα της δράσης του ΚΚΕ στις σημερινές απαιτήσεις είναι το ξεπέρασμα των αδυναμιών και δυσκολιών, ώστε ολόκληρο το Κόμμα, από την ΚΕ έως την ΚΟΒ, να δρα ενιαία για την προώθηση της στρατηγικής του, εξασφαλίζοντας τη σωστή σύνδεση στρατηγικής και τακτικής, στην πάλη για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Για να συνειδητοποιούν την ανάγκη και να παλεύουν οι λαϊκές δυνάμεις για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα, την επικαιρότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας. Και όλη η προσυνεδριακή διαδικασία έδειξε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Σήμερα φιλοξενούμε στο «Ριζοσπάστη» δηλώσεις ανθρώπων της δημόσιας ζωής, για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ανθρώπων της δουλιάς του χεριού και του πνεύματος, που εκφράζουν τις ευχές τους αλλά και προσδοκίες από το Κόμμα και τη δράση του για ένα καλύτερο αύριο.


Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ