ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Στην πιο κρίσιμη φάση του το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το Κυπριακό διέρχεται την πιο κρίσιμη φάση του με ορατούς τους κινδύνους για την εκτροπή του από τα πλαίσια του ΟΗΕ και την επιβολή μιας λύσης συνομοσπονδίας - διχοτόμησης σύμφωνα με τις επιδιώξεις και την επιθυμία της τουρκικής πλευράς.

Οι κίνδυνοι αυτοί επισημάνθηκαν από όλα σχεδόν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που συνήλθε χθες υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη για να μελετήσει τις εξελίξεις του Κυπριακού υπό το φως της δήλωσης της Ομάδας των Οκτώ και των πρόσφατων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Κατά τη συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν εκτός από τα μόνιμα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, δηλαδή οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και οι εκπρόσωποί τους, οι ηγεσίες των Νέων Οριζόντων και του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το σώμα για το περιεχόμενο της επιστολής του προς τον Κόφι Ανάν. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ανέπτυξαν τις δικές τους απόψεις.

Ο Δ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι μεθοδεύεται εκτροπή από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και από τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη για την επίλυση του Κυπριακού. Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε, εκφράστηκαν έντονα απόψεις για να αναληφθεί τώρα προληπτική διπλωματία έτσι ώστε τα κακώς έχοντα στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και οι παραλείψεις όσον αφορά τις καλές του υπηρεσίες να καλυφθούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, πρότεινε τον καταμερισμό εργασίας μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων. Η πρόταση αυτή, είπε, αντικρίζεται θετικά από την κυβέρνηση και αναμένουμε αυτή την αξιοποίηση.

Ο ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση υπήρξε σοβαρή συζήτηση του εθνικού προβλήματος με βάση τις τελευταίες εξελίξεις - τις δικαιολογημένες όπως είπε - ανησυχίες που έχουν εκφραστεί αλλά και την αναγκαιότητα όπως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων συμβάλλει ώστε να αποφευχθεί αυτό που η τουρκική πλευρά ή και άλλοι που πιθανόν να επιδιώκουν. Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της από κοινού ανάληψης και ευθυνών ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά ώστε να δοθεί λύση που θα διασφαλίζει και τους στρατηγικούς στόχους όπως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕκαι η συμβίωση Τουρκοκυπρίων σε ένα κράτος ενιαίο με μια διεθνή προσωπικότητα και στα πλαίσια συμφωνιών κορυφής. Επίσης είπε πως σύντομα θα απευθύνει προσκλήσεις και προς το ΑΚΕΛ και προς τα άλλα κόμματα για διάλογο με αντικείμενο τη συνεργασία στο εθνικό θέμα. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι ανάλογη πρωτοβουλία μπορεί να αναληφθεί και από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Σπ. Κυπριανού

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Βουλής, Σπ. Κυπριανού, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί έγινε μια πολύ ολοκληρωμένη και ουσιαστική συζήτηση αλλά δεν πάρθηκε απόφαση εφόσον δεν υπάρχει ακόμη η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες. Είπε επίσης ότι η επιστολή Κληρίδη προς τον Κόφι Ανάν είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική. Πιστεύει, συνέχισε, πως βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση και τα πράγματα οδηγούνται σε μια συνομοσπονδία. Το πολύ δυσάρεστο, τόνισε, είναι ότι έρχεται ο ίδιος ο ΓΓ στην ουσία να διαγράψει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ίδιο κάνει και ο Γερμανός εκπρόσωπος Ραντσάου.

Η ΕΔΕΚ

Ο Α αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, στις δηλώσεις του είπε ότι πρέπει να αναληφθεί διπλωματική εκστρατεία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση για να υπάρξει κατοχύρωση του υφιστάμενου πλαισίου λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ είναι ικανοποιημένη από το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη προς τον Κόφι Ανάν και πως με την επιστολή αυτή διαφυλάσσεται η βάση των συνομιλιών.

ΠΑΣΟΚ
Κινήσεις εκτόνωσης και αποπροσανατολισμού

Τις εξελίξεις, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Παρασκευή - Σάββατο 9 και 10 Ιούλη, συζήτησαν χτες επί δίωρο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης. Οπως είναι γνωστό, η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα συνέλθει για να εξετάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ είναι γνωστές οι αντιπαραθέσεις ομάδων και ηγετικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την εκτίμηση σχετικά με το ποια πρόσωπα και πρακτικές έχουν την ευθύνη για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής από ευρύτατα τμήματα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, για το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν είναι άσχετη από την κατάσταση αυτή και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί πως, τάχα, παίρνει υπόψη της το μήνυμα. Ετσι, μεθαύριο, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σε συνεδρίαση της Κυβερνητική Επιτροπή με διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα συμμετέχουν και οι υπουργοί: Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, Υγείας Λ. Παπαδήμας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης και Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, επικεφαλής τομέων που θεωρούνται κατ' εξοχήν προβληματικοί για την κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να εξεταστούν επιμέρους μέτρα ασφαλώς δημαγωγικού χαρακτήρα - αφού, όπως δηλώνει ο Κ. Σημίτης, η πολιτική είναι δεδομένη και τα πλαίσια ορίζονται από την προσπάθεια ένταξης στην ΟΝΕ - προκειμένου να δοθεί η εντύπωση πως, τάχα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Σχετικές αναφορές εκτιμάται πως θα γίνουν στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να προκαταλάβουν και τις όποιες "γκρίνιες" και προτάσεις για αλλαγή πολιτικής και να εκτονωθεί η κρίση που δημιούργησαν τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και ο ορατός, πλέον, κίνδυνος να χαθούν οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Κ. Σκανδαλίδης, παρουσίασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την εισήγηση - πρόταση για την αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, μαζί με την εισήγηση για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που διαμόρφωσε ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αύριο. Οι τελικές εισηγήσεις θα δοθούν στα μέλη της ΚΕ μεθαύριο, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σήμερα το νομοσχέδιο - σκούπα

Διατάξεις που διευκολύνουν και νομιμοποιούν τους ρουσφετολογικούς διορισμούς από τη μια και πλήθος αντιυπαλληλικών ρυθμίσεων από την άλλη, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα

Το νομοσχέδιο - σκούπα για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα σε όλη την έκταση του κρατικού μηχανισμού παρουσιάζει σήμερα η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλήθος διατάξεων που από τη μια ανοίγουν δρόμους και νομιμοποιούν τους ρουσφετολογικούς διορισμούς, ενώ, ταυτόχρονα, περνάνε σειρά από αντιυπαλληλικές διατάξεις που αφορούν τόσο το βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τις υποχρεωτικές μετατάξεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και την "αποτελεσματικότητα" των πειθαρχικών διώξεων με την αλλαγή του καθεστώτος των Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ).

Με το νομοσχέδιο τακτοποιούνται και μια σειρά "εκκρεμότητες", καθώς νομιμοποιούνται 30.000 υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου και 1.850 επιλαχόντες του γραπτού διαγωνισμού του 1995, θύματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μονιμοποιούνται επίσης 2.500 ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται στους Καποδιστριακούς Δήμους και οι συμβάσεις που έχουν με τον ΟΑΕΔ λήγουν το Νοέμβρη.

Με άλλες διατάξεις προχωρούν οι μετατάξεις 50.000 υπαλλήλων σε νομαρχίες και υπουργεία, οι οποίες σε πρώτη φάση θα είναι, όπως υπόσχονται, εθελοντικές, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξουν και υποχρεωτικές.

Με διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται διαδικασίες "εξπρές" σε ρουσφετολογικούς διορισμούς. Στην κατεύθυνση αυτή, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού φεύγουν από κάθε έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα γίνονται "αυτόματα" (!) από λίστες κατάταξης τριετούς διάρκειας - αλλιώς επετηρίδες ρουσφετιού - από τις οποίες θα διορίζουν οι διοικήσεις των φορέων κατά το δοκούν. Το ΑΣΕΠ δε θα έχει τη δυνατότητα αυτεπάγγελτου ελέγχου στις προσλήψεις, ενώ θα γίνουν μια σειρά οργανωτικού χαρακτήρα αλλαγές στο θεσμό, με στόχο την "επιτάχυνση των διαδικασιών" για τις προσλήψεις.

Παράλληλα, καθιερώνεται συμπληρωματική προφορική συνέντευξη, το επονομαζόμενο "τεστ νοημοσύνης" (!), για την πρόσληψη ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων, στο όνομα της "διακρίβωσης της ετοιμότητάς τους".

Αντιπαραθέσεις ενόψει ΣΥΝεδρίου

Προσυνεδριακό χαρακτήρα παίρνουν πλέον οι αντιπαραθέσεις και διαφορετικές απόψεις των στελεχών του Συνασπισμού, όπως αναδείχτηκαν με αφορμή τη συζήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του Κόμματος στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, από τις στήλες της "Κυριακάτικης Αυγής", αλλά και από άλλες εφημερίδες, πρωτοκλασάτα στελέχη του Κόμματος προβάλλουν τις διαφορετικές απόψεις τους και προϊδεάζουν για τις προσυνεδριακές και συνεδριακές κόντρες για το ποια γραμμή - τακτική θα ακολουθήσουν ως ΣΥΝ.

Με συνέντευξή του ο Ν. Κωσταντόπουλος υπεραμύνεται της μέχρι σήμερα πολιτικής και τακτικής του ΣΥΝ θεωρώντας, απλώς, πως το πρόβλημα είναι ότι "ορισμένοι σύντροφοι δεν κατανοούν πως η συνεχής προβολή της διαφορετικής άποψης την ώρα που το κόμμα δρα στη βάση συλλογικών και δημοκρατικών αποφάσεων, δημιουργεί σύγχυση και αναποτελεσματικότητα".

Από κοντά ο Δ. Παπαδημούλης ζητά "να μη δημιουργηθεί και πάλι μια εικόνα Βαβυλωνίας, όπου κυριαρχούν οι επιμέρους καθαρότητες οι οχυρώσεις και οι προσωπικοί παραγοντισμοί και είναι θολή ή ανύπαρκτη η συλλογική μας κατεύθυνση". Ενώ ο Λ. Βάσσης εκτιμά ότι "πληρώσαμε τη συνεργασία στην Αθήνα, τα καμώματα του κ. Βούγια και το συστηματικό "ξεχείλωμα" προς το ΠΑΣΟΚ της εναλλακτικής μας πρότασης".

Σχετικά ο Ν. Μπίστης,με απανωτές συνεντεύξεις του, επιμένει ότι "με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η φυσιογνωμική αλλοίωση και η πολιτική μετατόπιση της γραμμής του ΣΥΝ". Προαναγγέλλει ότι, στο Συνέδριο, το Νοέμβρη "θα εργαστώ ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό και νικηφόρο ρεύμα μέσα στο ΣΥΝ και στην ελληνική κοινωνία για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και το δημοκρατικό σοσιαλισμό". Μάλιστα, τονίζει ότι "χρειάζεται ένα συνέδριο που θα απορρίψει αυτές τις μεταλλάξεις της πολιτικής και της φυσιογνωμίας μας".

Ολοκληρώνεται σήμερα η "Βουλή των Εφήβων"

Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων, με τη συμμετοχή 350 μαθητών από τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, ολοκληρώνοντας, έτσι, τη διαδικασία αυτή που έχει καθιερώσει κάθε χρόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο. Χτες συνεδρίασαν οι 6 συνολικά επιτροπές - κατά θεματική ενότητα - που έχουν καταρτιστεί από τους έφηβους βουλευτές, προκειμένου στην ολομέλεια να συζητηθούν τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις που έγιναν. Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το επεισόδιο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου οι έφηβοι βουλευτές ζήτησαν να μη βρίσκονται στην αίθουσα οι τηλεοπτικές κάμερες και ενδεικτικά κάποιοι έστρεψαν την πλάτη στις κάμερες, τραγουδώντας το τραγούδι του Διονύση Τσακνή "Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον". Παράλληλα, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, οι έφηβοι βουλευτές καταδίκασαν, τόσο τα γεγονότα, όσο και τη συμμετοχή πολιτικών στην κηδεία του πραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ