Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ακαδημίας, όπου μίλησε ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου.
Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης ο λαός της περιοχής πρέπει να αγωνιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στη χώρα μετά από καταστροφές οι πληγέντες περιμένουν για μήνες ή και χρόνια τις κρατικές αποζημιώσεις.
Στη συνέχεια σημείωσε: «Με την αποψινή μας συγκέντρωση εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους πυρόπληκτους σε όλη την έκταση του νομού μας».
Ακόμα επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση, καθώς τους βαραίνουν μεγάλες ευθύνες για την αδυναμία πρόληψης της καταστροφής, με μέτρα που είχαν επισημανθεί επανειλημμένα στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και πρόσθεσε: «Είναι όλοι τους τόσο εκτεθειμένοι που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ανοίξει η πραγματική συζήτηση για τις φωτιές, για τα αίτια και τις ευθύνες, και γι' αυτό σήκωσαν όλον αυτόν τον κουρνιαχτό για τους μετανάστες εμπρηστές αθωώνοντας κάθε πολιτική επιλογή στη διαχείριση των δασών τόσα χρόνια, βγάζοντας από το κάδρο τις τεράστιες ελλείψεις και την πλήρη ανετοιμότητα».
Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως τα σωματεία απαιτούν να σταματήσουν οι εργασίες κοπής δέντρων στο Αλσος Φυτωρίου και να βρεθεί λύση ώστε και να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο, καταδικάζοντας παράλληλα τις συλλήψεις και απαιτώντας να αποσυρθεί κάθε ποινική δίωξη.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης, Λίτσα Μακρυγιάννη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Εβρου, Δημήτρης Παγωνίδης, και ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Εβρου, Χάρης Κουσινίδης, ενώ ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά» και «Μέτρα προστασίας ζητάει ο λαός, να ζήσουμε στον τόπο μας αξιοπρεπώς».
Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:
«Είμαστε εδώ γιατί δεν γίνεται κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε και κάθε φθινόπωρο - χειμώνα να πνιγόμαστε. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο "ως εδώ" με την πολιτική του κέρδους που αφήνει πίσω της νεκρούς, στάχτες και αποκαΐδια.
Είναι ελπιδοφόρο, το μόνο ελπιδοφόρο μέσα σε αυτήν τη σκοτεινιά, μέσα σε αυτό το μαύρο των καμένων, η σημερινή μεγάλη, συγκλονιστική συγκέντρωση εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτόν τον δρόμο να συνεχίσουμε. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των σωματείων, των συλλόγων και των άλλων μαζικών φορέων».
Η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδίαζε να κατασκευάσει το γιγάντιο φωτοβολταϊκό πάρκο που περικύκλωνε ουσιαστικά το χωριό της Καλαμιάς για λογαριασμό της «Lightsource BP», το οποίο τελικά κρίθηκε παράνομο από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, ύστερα από τον αγώνα των κατοίκων, σωματείων και μαζικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι ελάχιστοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εταιρείας αποφάσισαν - κάτω από την πίεση των κατοίκων - να μη συμμετάσχουν και τελικά η συνάντηση αποτράπηκε.
Η Τίνα Κουζιάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Κοζάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συμμετείχε στην κινητοποίηση και τόνισε ότι η εταιρεία επιδεικνύει απύθμενο θράσος με το να επιστρέφει στην περιοχή και να συνεχίζει την προσπάθεια να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια, ενώ ο αγώνας των κατοίκων δικαιώθηκε.
Πρόσθεσε δε πως αποδεικνύεται «ο στενός δεσμός που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα με δυνάμεις της Τοπικής Διοίκησης. Αυτό θέλουν και το επόμενο διάστημα, και πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στον λαό της Κοζάνης τελικά, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Εμείς ως "Λαϊκή Συσπείρωση" όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο δείξαμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς, αλλά τον τροφοδοτήσαμε με κάθε τρόπο, για να μπορέσει να έχει τη σημερινή θετική έκβαση».
«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, δεν θα περάσουν τα σχέδιά τους», δήλωσε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και υποψήφιος δήμαρχος Βοΐου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Η "Kiefer" και οι πρόθυμοι απλώνουν το χέρι στους υποψήφιους προέδρους, σε όλους τους κατοίκους, για να επαναδιαπραγματευτούν. Τι, αλήθεια, να επαναδιαπραγματευτούν, όταν ο λαός μίλησε, όταν ακόμα και η ελληνική Δικαιοσύνη δικαίωσε τους κατοίκους της Καλαμιάς; (...) Τα χρήματα είναι πολλά, όμως υπάρχουν άνθρωποι ασυμβίβαστοι, αγωνιστές, άνθρωποι που προτάσσουν την αξιοπρέπεια, το καθαρό φυσικό περιβάλλον, την ίδια τους τη ζωή».
«Δεν χαρίζουμε το μέλλον αυτού του τόπου, δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα», τόνισε ανάμεσα σε άλλα η Αντωνία Κυρατσού εκ μέρος των κατοίκων της Καλαμιάς.
Ο επικεφαλής της παράταξης απηύθυνε κάλεσμα στον λαό της περιοχής «να ανοίξει το κάδρο, να δει την αιτία των προβλημάτων και να ορθώσει το ανάστημά του, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Αρκεί να συγκρουστεί με την πολιτική αυτή, που τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δήμου και Περιφέρειας υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και παραπέμπει στο μέλλον τις ανάγκες των πολλών. Αυτή είναι η βασική αιτία και για τα βάσανα του δικού μας τόπου».
Στη συνέχεια παρουσίασε τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Θέρμης, καθώς και την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι η μόνη πολιτική πρόταση διεξόδου απέναντι σε αυτά που οι άλλοι συνδυασμοί παρουσιάζουν ως μονόδρομο. Μοναδική εγγύηση ότι τα ζητήματα που αφορούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της «επόμενης μέρας», είπε ο Φ. Καρκατζούνης, είναι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ακολούθως παρουσιάστηκε «το πιο μαχητικό ψηφοδέλτιο στον δήμο Θέρμης», που απαρτίζεται από 124 αγωνιστές υποψήφιους.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Χαρά Μακρή, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Με την κατάθεση ως μάρτυρα του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Νίκου Τόσκα, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, από την πυρκαγιά τον Ιούλη του 2018 με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες. Μάλιστα, ένταση επικράτησε όταν από το ακροατήριο ακούστηκε «Ντροπή σας, δύο μέρες λέτε ψέματα», τη στιγμή που ο πρώην υπουργός κατέθεσε ότι «στις 12 το βράδυ, υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πριν, από πυροσβέστες. Ελεγαν ότι άκουσαν για νεκρό (...) Πουθενά στον κόσμο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δεν μεταφέρονται ως δεδομένα». Στο ίδιο πνεύμα της προχτεσινής του κατάθεσης, απόσεισης των πολιτικών ευθυνών, της απόδοσης σε επιχειρησιακά λάθη και της επίκλησης στις «εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες», παραδέχτηκε ότι δεν συζητήθηκε ποτέ η απομάκρυνση των πολιτών από το Μάτι. «Δεν προτάθηκε από κανέναν και δεν συζητήθηκε. Δεν υπήρχε ο χρόνος. Ηταν ραγδαία η εξέλιξη της κατάστασης», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Δεν ακολούθησαν το μοντέλο εκκένωσης των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα γιατί είναι διαφορετικό το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και η φορά του ανέμου καθιστούσε επιτακτική τη διάσωση των παιδιών».
Επίσης, έκανε λόγο για πλημμέλειες της αστυνομίας, αναφερόμενος στην καθυστέρηση διακοπής της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος: «Δεν μπορούσαν να κόψουν τους οδηγούς που εναγωνίως ήθελαν να περάσουν στο Μάτι να δουν τα σπίτια τους και τους δικούς τους ανθρώπους».
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αφίξεις, αλλά και οι τραγωδίες και τα ναυάγια (τέσσερα σημειώθηκαν χτες) με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνα τα περάσματα και πιο ασύδοτους τους δουλεμπόρους, οι οποίοι την αξιοποιούν, εκμεταλλευόμενοι κατατρεγμένους ανθρώπους που αναζητούν στον ήλιο μοίρα φεύγοντας από τις πατρίδες τους, τις διαλυμένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια.
Ετσι, άλλη μια τραγωδία σημειώθηκε χτες στο Φαρμακονήσι, όπου εντοπίστηκαν 14 πρόσφυγες και μετανάστες (5 άνδρες, 6 γυναίκες και 3 παιδιά), ανάμεσά τους και η σορός ενός άνδρα. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού μετέφερε τους μετανάστες στη Λέρο, ενώ ο νεκρός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού.
Οι συνθήκες θανάτου του άνδρα δεν είχαν διευκρινιστεί, ενώ για τους υπόλοιπους θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία της σύλληψης και της μεταφοράς τους στις δομές - φυλακές της ΕΕ.
Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιάς της Λέσβου ακυβέρνητο φουσκωτό με 48 επιβάτες, που οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στη δομή στο Μαυροβούνι. Ακόμα, στη Χίο, στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ερμιόνης, το Λιμενικό εντόπισε βυθιζόμενη βάρκα με 33 ανθρώπους (32 άνδρες και 1 γυναίκα), που μεταφέρθηκαν στη δομή - φυλακή της ΒΙΑΛ. Αλλο ένα ακινητοποιημένο σκάφος - ναυάγιο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, κοντά στο Πρασονήσι, με 25 πρόσφυγες και μετανάστες (17 άνδρες, 4 γυναίκες και 4 παιδιά), που με τη σειρά τους κατέληξαν στην κλειστή δομή - φυλακή του νησιού.