ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΣΟΣ
ΟΧΙ στο ΝΑΤΟικό ραντάρ

Να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση σε οποιοδήποτε σημείο της Θάσου των δύο ραντάρ της αεροπορίας αποφάσισαν οι κάτοικοι του νησιού σε μεγάλη τους λαϊκή συνέλευση, που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο Λιμένα.

Εκπρόσωποι της Νομαρχίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της επιστημονικής επιτροπής, που συνέταξε την περιβαλλοντική μελέτη και κυβερνητικοί βουλευτές δεν έπεισαν με τα «επιχειρήματά» τους το λαό να δεχτεί τα ραντάρ στη θέση Υψάριο του νησιού. Το αποκορύφωμα της αγανάκτησης των κατοίκων ήταν την ώρα που ο κυβερνητικός βουλευτής Γ.Τσακλίδης αποκάλυψε ότι τα ραντάρ θα εξυπηρετήσουν το ΝΑΤΟ. Μετά από αυτό και τις συνεχείς έντονες αντιδράσεις ο ομιλητής εγκατέλειψε την προσπάθειά του να μεταπείσει τον κόσμο για τη θέση του σχετικά με τα ραντάρ.

Αλλοι βουλευτές όπως ο Κ.Τσίμας προτίμησαν να μεταβάλουν θέση οι ίδιοι όταν είδαν τις διαθέσεις των Θασίων. Ενώ στην αρχή ο Κ.Τσίμας δήλωνε υπέρ της εγκατάστασης των ραντάρ, στη συνέχεια τροποποίησε λίγο τη θέση του, λέγοντας ότι είναι υπέρ αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί ο χώρος και στη συνέλευση απλά εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων για τη μη εγκατάσταση των ραντάρ στο νησί!

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του νομάρχη Καβάλας, αν και αρχικά δήλωσε τη συμπαράστασή του στο αίτημα των κατοίκων για τη μη εγκατάσταση, δε δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση εγκατάστασης των ραντάρ στο Υψάριο. Τη συνέλευση είχαν οργανώσει ο Δήμος του νησιού και η συντονιστική επιτροπή αγώνα κατά της εγκατάστασης των ραντάρ στη Θάσο.

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι είναι υπέρ του δίκαιου αιτήματος του λαού της Θάσου για τη μη εγκατάσταση των ραντάρ και ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. Ακόμη εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν τις ανησυχίες του λαού της Θάσου και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στο χώρο της παιδείας, της υγείας, της ανεργίας που πλήττουν τους εργαζόμενους του νησιού, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση κάτω από τις εντολές της ΕΕ.

«Ο λαός της Θάσου αντιτίθεται στην εγκατάσταση των ραντάρ και αποκρούει τον επιχειρούμενο αποπροσανατολισμό με διλήμματα και τερτίπια, του τύπου «το ραντάρ εξυπηρετεί ΝΑΤΟικές ανάγκες και αν δεν εγκατασταθεί στο νησί θα πάει στην Τουρκία», όπως εκφράστηκαν από τον κυβερνητικό βουλευτή Τσακλίδη».

«Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει κάθε ενέργεια για την εγκατάσταση του ραντάρ και καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της Θάσου να συσπειρωθούν γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή να παλέψει και να διεκδικήσει το δικαίωμα να ζει ανθρώπινα στον τόπο του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Ανάν στη σκηνή των διαπραγματεύσεων

Συνήλθε χτες στη Γενεύη το Εθνικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Μετά τη συζήτηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συζητήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε χτες: «συνεχίσαμε τη συζήτηση των θεμάτων των αρμοδιοτήτων και εξουσιών», κατά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν φθάνει στη Γενεύη σήμερα «τις πρωινές ώρες και θα μας δει το απόγευμα» στις 15.00 ώρα Γενεύης (16:00 ώρα Κύπρου).

Σε ερώτηση εάν υπάρχει οποιοδήποτε νέο άτυπο έγγραφο ή άτυπες ιδέες, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε «όχι, συζητούμε ακόμα».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από την πλευρά του εξέφρασε χτες την εκτίμηση, ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Γενεύη θα είναι πολύ χρήσιμη.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση πέραν της μίας ώρας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ρ. Ντενκτάς ανέφερε ότι θα έχει αύριο το απόγευμα συνάντηση με τον Κ. Ανάν και πιθανό και με τον Α. ντε Σότο το πρωί.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο Κ. Ανάν προτίθεται να προβεί σε κάποιες ενέργειες, ο Ρ. Ντενκτάς είπε ότι δεν είχε υπόψη του τα δημοσιεύματα και πρόσθεσε: «Το μόνο που ξέρω είναι αυτά που διαβάζω στον ελληνοκυπριακό Τύπο».

Σε ερώτηση εάν αναμένει από τον Κ. Ανάν να πράξει οτιδήποτε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε: «Εάν είναι κάτι καλό για τις δύο πλευρές, τότε ναι, εάν είναι για τη μία πλευρά μόνο, τότε όχι», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Κ. Ανάν «θα βοηθήσει πολύ». Είπε, τέλος: «συζητούμε τα πάντα», στις συνομιλίες.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Σήμερα υιοθετείται η «εταιρική σχέση προσχώρησης»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα την «εταιρική σχέση προσχώρησης» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), με αναφορά στις αποφάσεις του Ελσίνκι, αλλά χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση της Αγκυρας για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιβεβαιώνονται, έτσι, οι εκτιμήσεις ότι η τουρκική «ερμηνεία» του Ελσίνκι θα επιβληθεί, τελικά, της ελληνικής εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης για την Τουρκία, που παρουσίασε στην Κομισιόν ο αρμόδιος επίτροπος Γερμανός Γκίντερ Φερχόιγκεν, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εμπεριέχονται στις πολιτικές δεσμεύσεις της Τουρκίας ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Οι αναφορές στις σχετικές αποφάσεις του Ελσίνκι έχουν περιληφθεί στις λεγόμενες γενικές αρχές της πρότασης της Κομισιόν, αλλά όχι στα βασικά «κριτήρια» της εταιρικής σχέσης, όπως ζητούσε επίμονα η Αθήνα τον τελευταίο χρόνο. Κατά συνέπεια, δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την Τουρκία, και δεν εγκαλούν σε συγκεκριμένη «υποχρέωση» της Αγκυρας ούτε ως «βραχυπρόθεσμη» ούτε ως «μεσοπρόθεσμη προτεραιότητα».

Αντίθετα, η πρόταση της Κομισιόν εμπεριέχει σωρεία άλλων «πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων», σε σχέση με τα οποία η Τουρκία «υποχρεούται» σε συγκεκριμένη δέσμευση και θα πρέπει να εκπονήσει ένα «εθνικό πρόγραμμα» εκπλήρωσής τους. Ολα τα δεσμευτικά «κριτήρια» αφορούν την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας και τις εξελίξεις «προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο» στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Οι «προτεραιότητες» υποχρέωσης αφορούν τον γενικό «εκδημοκρατισμό» της Τουρκίας («ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες») και οικονομική «προσαρμογή», η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο. Προβλέπεται η «συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων», η «ταχεία μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα», η «προώθηση της αγροτικής μεταρρύθμισης», η «μείωση του πληθωρισμού που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και τη Διεθνή Τράπεζα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των κρατικών δαπανών». Η Τουρκία δεσμεύεται για «προετοιμασία προενταξιακής διαδικασίας δημοσιονομικού ελέγχου και παρουσίαση προενταξιακού οικονομικού προγράμματος». Αλλά όσον αφορά «υποχρεώσεις» σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο δεν υπάρχει ούτε κουβέντα. Πρόκειται για άλλη μια διπλωματική ήττα της Αθήνας, η οποία εκτίμησε λάθος και έπραξε αδέξια σχετικά με την «εκμετάλλευση» του Ελσίνκι. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη άρει όλες τις επιφυλάξεις και για την «προενταξιακή χρηματοδοτική ενίσχυση» της Τουρκίας από την ΕΕ, χωρίς συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Σήμερα η πρόταση της εταιρικής σχέσης θα υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της Κομισιόν, παρά τις αντιρρήσεις της Ελληνίδας επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου. Το όλο ζήτημα αναμένεται να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας (7/9 Δεκέμβρη), όπου όμως ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει απολέσει εκ των προτέρων δυνατότητα «ευνοϊκών» τροποποιήσεων.


Β. ΓΚΙΝΙΑΣ

Παράταση θητείας Παραγιουδάκη

Την παράταση κατά ένα χρόνο της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μ. Παραγιουδάκη, αποφάσισε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Σύμφωνα με το νόμο, η θητεία των αρχηγών των Επιτελείων είναι διετής με δυνατότητα για παράταση ενός χρόνο. Ο Μ. Παραγιουδάκης έχει ήδη διατελέσει δύο χρόνια αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ είχε προηγηθεί τριετής θητεία του στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ. Μετά την απόφαση αυτή, θεωρείται βεβαία η αποστράτευση το Μάρτη του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Γ. Ιωαννίδη, ο οποίος έχει συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονής στη θέση αυτή. Οι άλλοι αρχηγοί, του ΓΕΣ αντιστράτηγος Κ. Παναγιωτάκης και του ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δ. Λιτζεράκος, συμπληρώνουν δύο χρόνια, οπότε υπάρχει η δυνατότητα για ετήσια παράταση της θητείας τους. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Γενάρη του 2001.

Επίσης, το ΚΥΣΕΑ χτες ενέκρινε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου για το χειρισμό κρίσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, το μνημόνιο αυτό αφορά τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου «για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση κρίσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο ή την Ελλάδα ή την Κύπρο». Το μνημόνιο αυτό έχει ήδη υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, όπου προβλέπεται μεν ότι η κάθε χώρα έχει το δικό της μηχανισμό, τις συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά με βάση το μνημόνιο οι δύο χώρες θα συντονίζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ