ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτεραιότητα της ΕΕ δεν αποτελεί η ασφάλεια αλλά τα κέρδη

Περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη στις εγκαταστάσεις της «Hellenic Train» σε Ρέντη και Πειραιά

Στο μηχανοστάσιο στου Ρέντη περιόδευσε την Τετάρτη ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια μίλησε σε εργαζόμενους στο εργοστάσιο Πειραιά της «Hellenic Train».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης αναδείχθηκε το ζήτημα των ευθυνών της ΕΕ όσον αφορά την «απελευθέρωση» των μεταφορών και συγκεκριμένα του σιδηροδρόμου. «Επιδίωξη και προτεραιότητα της ΕΕ δεν αποτελεί η ασφάλεια αλλά η λεγόμενη αύξηση της χωρητικότητας με γεμάτα τρένα από επιβάτες και εμπορεύματα, αυξημένες ταχύτητες, παρότι το δίκτυο και οι υποδομές έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Ολα για το κέρδος των μονοπωλίων του κλάδου», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος. Κατά τη συζήτηση αναδείχτηκε, με παραδείγματα κι από άλλες χώρες, ο τρόπος με τον οποίο οδήγησε η πολιτική του κόστους - οφέλους στα Τέμπη και εξακολουθεί να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε «νέα Τέμπη».

Τονίστηκε ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα η προσπάθεια να εμφανιστεί μια ειδυλλιακή κατάσταση στις άλλες χώρες της ΕΕ, από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ως δήθεν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Η άθλια κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, των υποδομών όπως και των υπέργηρων τρένων, πολλά με πάνω από 30 χρόνια ζωής, χωρίς καν πυρασφάλεια, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αποτελεί κόστος για τους ομίλους να εγκαταστήσουν σύγχρονες ράγες και αμαξοστοιχίες με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και συστήματα ασφαλείας.

Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την κατάσταση που βιώνουν τόσο οι εργαζόμενοι στη «Hellenic Train» όσο και στον ΟΣΕ, με ελλείψεις προσωπικού, εντατικοποίηση, χωρίς τα απαιτούμενα ανταλλακτικά, που ακολουθούν το κριτήριο του κέρδους.

Αναδείχθηκε η κοινή αιτία της ακρίβειας που «τσακίζει κόκαλα», των κινδύνων που περικλείει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, που δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο Κώστας Παπαδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, από τη διεκδίκηση αύξησης μισθών μέχρι την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, το οποίο είναι η μοναδική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στο τέλος απηύθυνε κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν τη Δευτέρα 11 Μάρτη στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή στον πόλεμο, το οποίο θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΚΟ ΔΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορικός περίπατος στα βήματα του Λένιν

Σε κεντρικά σημεία της Κοπεγχάγης τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη ζωή και τη δράση του Β. Ι. Λένιν (1870 - 1924) ξεναγήθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια ιστορικού περιπάτου που διοργάνωσε η ΚΟ Δανίας του Κόμματος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη.

Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από το αρχοντικό «Odd Fellows Palaet», το κτίριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 8ο Συνέδριο της Β' Διεθνούς από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτέμβρη του 1910. Η ξενάγηση έγινε από τον Γραμματέα της ΚΟΒ Δανίας, Ερτόλ Ζούρντα, ο οποίος σημείωσε ότι «ο χώρος αυτός είναι ιστορικός, αφού εδώ στο 8ο Συνέδριο της Β' Διεθνούς συνέβησαν δύο γεγονότα κοσμοϊστορικής σημασίας: Το πρώτο ήταν η απόφαση του Συνεδρίου να γιορτάζεται η 1η Μάη ως η Παγκόσμια Μέρα της εργατικής τάξης. Το δεύτερο ήταν η απόφαση της Β' Διεθνούς Συνδιάσκεψης των σοσιαλιστριών γυναικών, όπου με προτροπή του Λένιν η Κλάρα Τσέτκιν εισηγήθηκε - και υπερψηφίστηκε - η 8η Μάρτη να γιορτάζεται παγκόσμια ως η Μέρα της εργάτριας γυναίκας, στη μνήμη των εργατριών από τα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, η κινητοποίηση των οποίων στις 8 Μάρτη 1857 πνίγηκε στο αίμα».

Η συνέχεια δόθηκε στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας «Det Kongelige Bibliotek», στην οποία ο Λένιν πέρασε αρκετές μέρες κατά τη διαμονή του στην Κοπεγχάγη για να μελετήσει τη δανέζικη γεωργία, αφού όπως αναφέρθηκε εισηγητικά: «Ορισμένοι επικριτές του μαρξισμού (Ντρέξλερ, Προυντόν κ.ά.) θεώρησαν τη δανέζικη γεωργία απόδειξη ότι μια βασική τάση του καπιταλισμού, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, όπως τη διατύπωσε ο Καρλ Μαρξ στο έργο του "Το Κεφάλαιο", ήταν λανθασμένη. Το 1907 ο Λένιν πραγματοποίησε μια ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της δανέζικης γεωργίας κατά τα τελευταία 25 χρόνια του 19ου αιώνα, με βάση τις διαθέσιμες στατιστικές πληροφορίες. Υπό τον τίτλο "Η ιδανική χώρα για τους αντιπάλους του μαρξισμού στο γεωργικό ζήτημα", η ανάλυση αυτή αποτελεί μέρος του έργου "Το γεωργικό ζήτημα και οι κριτικοί του Μαρξ", η οποία περιλαμβάνεται στα Απαντα του Λένιν». Μάλιστα, το 1912 ο Λένιν επανήλθε στο ζήτημα της οικονομικής κατάστασης της Δανίας.

Ο ιστορικός περίπατος κατέληξε στο Εργατικό Μουσείο «Arbejdermuseet», στο οποίο βρίσκεται άγαλμα του Λένιν φιλοτεχνημένο από τον Ρώσο γλύπτη Al. Rukavishnikov για τη Δανέζικη Ομοσπονδία Ψαράδων (Somaendenes Forbund i Danmark).

Κλείνοντας ο Ερ. Ζούρντα σημείωσε: «Και μετανάστης και εξόριστος και στην παρανομία, ο Λένιν πάντα είχε πρωταρχικό του καθήκον την οργάνωση της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης και του λαού, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, πρώτα απ' όλα στη πατρίδα του τη Ρωσία και κατόπιν στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Με την πρωτοπόρα δράση του και την καθοριστική συμβολή του στην επαναστατική ανάπτυξη της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού και του επιστημονικού σοσιαλισμού, με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος ως ηγέτης των μπολσεβίκων, συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση της πρώτης νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης και στην οικοδόμηση της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας στον κόσμο, της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών».

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου δόθηκαν στους συμμετέχοντες η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν και συλλογή κειμένων και αναλύσεων του Λένιν για τη Δανία, την οποία επιμελήθηκε η ΚΟ Δανίας, με θέματα σχετικά με την οικονομία της χώρας την περίοδο συγκρότησης του νεότερου δανέζικου κράτους (1860 - 1920) και τις σχέσεις του δανέζικου κεφαλαίου με άλλα καπιταλιστικά κράτη, καθώς και με παρατηρήσεις - τοποθετήσεις του Λένιν για πολιτικές και διάφορες άλλες πτυχές της δανέζικης κοινωνίας.

ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κοκκινιάς

Τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κοκκινιάς, που έγινε τον Μάρτη του 1944, τίμησαν την Τρίτη το απόγευμα οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση, που έγινε στο Περιβολάκι, μίλησε αρχικά ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό και στη σημασία αυτής της μάχης του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς και τα τάγματα ασφαλείας, ενώ στάθηκε στην καμπάνια της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κεντρική ομιλία, τόνισε την ιστορική σημασία της Μάχης της Κοκκινιάς και ότι μέχρι σήμερα μας διδάσκει την τεράστια δύναμη του λαού, που πηγάζει από την οργάνωση και τη συσπείρωση γύρω από το Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Στάθηκε στα συμπεράσματα, τα οποία «δεν μπορούν παρά να ακουμπήσουν στο σήμερα, στην καθημερινή πείρα του λαού μας. Στις κυριολεκτικά καταιγιστικές εξελίξεις που παρακολουθούμε να συμβαίνουν, ως αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων, του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, του εγκλήματος, της γενοκτονίας που συμβαίνει από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Είναι αλήθεια ότι η καθεμία και ο καθένας από μας, συζητώντας με λαϊκό κόσμο, βλέπουμε αγανάκτηση, οργή, αλλά και αγωνία, άγχος.

Το θέμα είναι όλα αυτά να γίνουν απόφαση να στοχεύσουμε όλοι μαζί στην αιτία των προβλημάτων μας. Να πάρουμε θέση μάχης.

Αυτό δηλαδή είδαμε μπροστά μας να γίνεται πραγματικότητα με τις τεράστιες διαδηλώσεις την περασμένη βδομάδα, στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη».

Κάλεσε τον λαό και την εργατική τάξη να αξιοποιήσουν τη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας, «να εκφραστεί η μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις 9 Ιούνη στις ευρωεκλογές να γίνει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Για να δυναμώσει η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις κάλπες και στους δρόμους της διεκδίκησης.

Να καταδικάσουμε μαζικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην πλούσια πείρα των λαϊκών στρωμάτων, που «επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την ΕΕ κι οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες. Οι όλο και μαζικότερες απεργίες, οι τεράστιες κινητοποιήσεις στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, στη Γαλλία, στη Γερμανία κ.α., παρά τον αρνητικό συσχετισμό και την κυριαρχία του εργοδοτικού συνδικαλισμού, δείχνουν τον δρόμο κι αποτελούν τεκμήριο πως οι λαοί έχουν αστείρευτη δύναμη και δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη».

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ και του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο και τη Διεθνή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ