ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση να πάρει θέση για τα ευρωΜΑΤ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών

Από διαδήλωση στη Γερμανία, για τη δολοφονία του διαδηλωτή στη Γένοβα

Associated Press

Από διαδήλωση στη Γερμανία, για τη δολοφονία του διαδηλωτή στη Γένοβα
Το θέμα της δημιουργίας ευρωΜΑΤ, της δημιουργίας, δηλαδή, ευρωαστυνομίας για την καταστολή διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, καθώς και τις άλλες «ιδέες» για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, που καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

«Η ανησυχία και ο φόβος, τονίζεται στην Ερώτηση, του πολυεθνικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ανερχόμενο εργατικό - λαϊκό κίνημα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνικό επίπεδο, αντανακλάται και στους σχεδιασμούς για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη δημιουργία νέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι σχετικοί προβληματισμοί των ιθυνόντων πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα της Γένοβας. Ηδη, όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο της Ελλάδας και του εξωτερικού, η γερμανική κυβέρνηση - με τη σύμφωνη γνώμη και της ιταλικής κυβέρνησης - προωθεί την "ιδέα" δημιουργίας μιας ευρωαστυνομίας καταστολής ταραχών και διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης για την προστασία των συναντήσεων υψηλών κυβερνητικών στελεχών. Οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων σχεδιάζουν να θέσουν το θέμα στην επόμενη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων (Δημόσιας Τάξης), που θα πραγματοποιηθεί στις 28-9-2001 στο Βέλγιο, διανθισμένο και με άλλες "ιδέες", όπως τη δημιουργία ευρωπαϊκής εξειδικευμένης βάσης δεδομένων, που θα συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες και στην οποία θα καταγράφονται Ευρωπαίοι και μη, που έχουν χαρακτηριστεί (από ποιον;) ως "ταραχοποιοί" και "υποκινητές της βίας"».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών «ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό και εάν προτίθενται οι εκπρόσωποί της στην επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων (Δημόσιας Τάξης) των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιταχθούν σ' αυτούς και σε άλλους παρόμοιους "προβληματισμούς" και σχεδιασμούς, οι οποίοι έχουν σαν βάση την ιδέα πως εχθρός είναι ο λαός».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Τροχιοδεικτικές βολές ενόψει συνεδρίου

Τροχιοδεικτικές βολές στο θολό ακόμα προσυνεδριακό τοπίο του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει τον Οκτώβρη, ρίχνουν κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. Τόσο ο Α. Τσοχατζόπουλος όσο και ο Θ. Πάγκαλος με διάφορες συνεντεύξεις τους επιχείρησαν όχι τόσο να ξεκαθαρίσουν τις δικές τους θέσεις, αλλά να υποδηλώσουν την παρουσία τους και προκαλώντας τις αντιδράσεις των άλλων πλευρών.

Ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του περιέγραψε το «ιδεολογικό» πλαίσιο, την «πολιτική πλατφόρμα» που ο ίδιος θα κινηθεί στην προσυνεδριακή πορεία και προσπέρασε το θέμα της ηγεσίας και της επανεκλογής του Κ. Σημίτη. Από την πλευρά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλου, αναφερόταν ότι «είναι φυσικό ενόψει του συνεδρίου τα στελέχη να αναφέρονται σε αυτό και να καταθέτουν απόψεις και προτάσεις». Προσπερνούσαν, όμως, τη «σκληρή» κριτική του Α. Τσοχατζόπουλου στην οικονομική πολιτική, αλλά και τις επισημάνσεις του ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογικής ήττας.

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε να μην αμφισβητεί τον Κ. Σημίτη, αλλά αρνήθηκε ακόμα και να φανταστεί το σενάριο της διαδοχής του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. «Οχι, είπε, δεν το φαντάζομαι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εγώ θα είχα πρόβλημα να παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανέβαλε για μια ακόμα φορά την αναχώρησή του για τις καλοκαιρινές διακοπές του στη Σίφνο. Επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα Τετάρτη, αλλά, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα παραμείνει μέχρι και την Πέμπτη στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους και θα φύγει με τη σύζυγό του την Παρασκευή.

Οπως έχει γίνει γνωστό ο Κ. Σημίτης παρέλαβε τη Δευτέρα το σχέδιο - κείμενο του νέου καταστατικού, ενώ μέχρι την Πέμπτη θα έχει στα χέρια του και εκείνο με τις θέσεις, ώστε να τα μελετήσει και να δώσει το «πράσινο φως» για να αποσταλούν στα μέλη των αντίστοιχων επιτροπών. Οι επιτροπές Καταστατικού και Θέσεων θα συνεδριάσουν στις 21 και 22 Αυγούστου, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνέλθει στις 31 του ίδιου μήνα και την επομένη μέρα 1 Σεπτέμβρη για να διαμορφώσει τις εισηγήσεις προς το συνέδριο του Οκτώβρη.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού των κυβερνητικών επιτελείων είναι να αξιοποιήσουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες για την «αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος» απέναντι στην κυβέρνηση. Ετσι εν μέσω καλοκαιριού ετοιμάζονται οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που αναμένεται να εξαπολύσουν νέα ψευδεπίγραφα «κοινωνικά πακέτα» για την «ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων» και στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβρη. Μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ αναμένεται ο πρωθυπουργός να δώσει και το στίγμα του για τη μελλοντική κυβερνητική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποσαφηνίσει και τη στάση του ενόψει του συνεδρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα γράφονται ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο στόχος της αντιστροφής του πολιτικού κλίματος είναι «εφικτός», αρκεί να μην τύχει κάτι ανάλογο με την υπόθεση Πάσσαρη ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης. Οι ανησυχίες αυτές, βέβαια, είναι ενδεικτικές της αγωνίας και της αβεβαιότητας που διακατέχει τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, καθώς αισθάνονται ότι ακόμα και ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.

Προς τα πού βαδίζει η «παγκοσμιοποίηση»;

Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς, στα περισσότερα σημεία, με τις διαπιστώσεις του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη στο «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 3 του Αυγούστου για τη δικτατοριοποίηση της «παγκοσμιοποίησης».

Χρειάζεται, όμως, να τονιστούν ορισμένα πράγματα σχετικά με τη φύση και τη μελλοντική πορεία της «παγκοσμιοποίησης» για να γίνουν πιο καθαρές οι επιδιώξεις, η στρατηγική και οι πρακτικές του πολυεθνικού κεφαλαίου, που τώρα δρα σε συνθήκες μεγάλου βαθμού διεθνοποίησης της αγοράς και παγκόσμιας κυριαρχίας του σκληρού πυρήνα του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Κατ' αρχάς η «δικτατοριοποίηση» της «παγκοσμιοποίησης» δεν αποτελεί κάποιο νέο φαινόμενο. Η δράση του διεθνικού κεφαλαίου, η δράση του ιμπεριαλισμού αποτελεί έκφραση της αστικής δημοκρατίας και η «δημοκρατία» αυτή δεν είναι παρά η δικτατορία της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, πάνω στον υπόλοιπο πληθυσμό. Η δικτατορία αυτή εφαρμόζεται με διάφορες μορφές και σχήματα, ανάλογα με τις κάθε φορά διαμορφωμένες συνθήκες, άλλοτε με μανδύα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, άλλοτε με περιορισμένο και κουτσουρεμένο κοινοβουλευτισμό και άλλοτε με ανοιχτά στρατοκρατικά, δικτατορικά καθεστώτα. Πάντα, όμως, σε κάθε περίπτωση, η εξουσία της αστικής τάξης είναι δικτατορία και γι' αυτό και στο στάδιο ανάπτυξης αυτής της εξουσίας αντιστοιχεί ένας κρατικός μηχανισμός με έντονο κατασταλτικό χαρακτήρα, ένας μηχανισμός επιβολής, με την ανοιχτή βία αν χρειαστεί, των συμφερόντων και των πολιτικών επιλογών της τάξης των καπιταλιστών.

Απ' αυτήν την άποψη, λοιπόν, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, ιδιαίτερα οι αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος σ' αυτό που ονομάζεται «παγκοσμιοποίηση», έχουν οδηγήσει σε υπέρμετρη χρήση των μηχανισμών καταστολής από μέρους των κρατούντων. Η τάση αυτή, δηλαδή της ισχυροποίησης της κρατικής βίας και των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, πηγαίνει χέρι χέρι με την εξάπλωση της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού, την εμπέδωση της θέσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου στις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.

Το άλλο θέμα που απαιτεί παραπέρα σκέψη είναι, πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα, μετά τη Γένοβα, η «παγκοσμιοποίηση»; Θα εξελιχθεί σε πιο δημοκρατική βάση, ή θα συνεχίσει την πορεία παραπέρα δικτατοριοποίησης στην αντιμετώπιση του λαϊκού παράγοντα και στην εξάσκηση της εξουσίας; Δεν υπάρχουν, νομίζω, πολλά περιθώρια ελπίδων ότι το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο, οι ηγέτες της G8, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δημοκρατικότερο δρόμο. Τόσο η προηγούμενη ιστορική εμπειρία από την εξέλιξη και τη δράση του αστικού κράτους στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, όσο και οι πρόσφατες εξελίξεις μετά τη Γένοβα ενισχύουν την άποψη ότι ο ιμπεριαλισμός θα κινηθεί σε αντιδραστικότερη βάση με πιο έντονα τα στοιχεία της δικτατορικής εξάσκησης εξουσίας.

Ηδη οι ηγέτες της ΕΕ προτείνουν την ίδρυση των ευρω-ΜΑΤ και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, δηλώνει δημόσια ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση του κράτους». Με την άποψη αυτή συμφωνούν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και έχει ήδη μπει σε κίνηση η ίδρυση της Ευρωαστυνομίας, ενός διεθνούς μηχανισμού καταστολής, κοντά στους ήδη υπάρχοντες. Αλλά και οι εξελίξεις στη χώρα μας - με την εφαρμογή του «τρομονόμου», το νομοσχέδιο για την κατάργηση των διαδηλώσεων - δείχνουν ότι και η χώρα μας κινείται στην κατεύθυνση της δικτατοριοποίησης στην άσκηση της εξουσίας.

Η προδιαγεγραμμένη πορεία συνεπώς είναι ότι, πέρα από τους πιθανούς ελιγμούς και μεταμφιέσεις που θα επιχειρηθούν από την ηγεσία του ιμπεριαλισμού για να ξεγελάσουν τον κόσμο, η «παγκοσμιοποίηση» θα κινείται σε όλο και αντιδραστικότερη κατεύθυνση με περισσότερη βία και ισχυρότερο κατασταλτικό μηχανισμό. Την πορεία αυτή μπορεί να την αλλάξει μόνο το λαϊκό κίνημα των χωρών του κόσμου. Μόνο οι λαοί με τον αγώνα τους μπορούν να παρεμβάλλουν εμπόδια και να μην επιτρέψουν τα πράγματα να εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζουν οι ισχυροί της Γης, οι εκπρόσωποι του αδηφάγου μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ο συντονισμός, η οργάνωση, το πλάτεμα αυτού του αγώνα και ο σωστός πολιτικός του προσανατολισμός στην κατεύθυνση της ρήξης με την εξουσία του κεφαλαίου, είναι ο παράγοντας που στην πορεία του χρόνου θα αποτελέσει τη δύναμη αντίστασης στην «παγκοσμιοποίηση», που μπορεί να ανοίξει δρόμους για αλλαγή του σκηνικού.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ