ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ
Συμβιβασμό με τα διαπλεκόμενα «ψήνει» η κυβέρνηση

Το συμβιβασμό, παρά τη ρήξη με τους διαπλεκόμενους καναλάρχες και εκδότες, προετοιμάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, παρά τους λεονταρισμούς και την επίδειξη αποφασιστικότητας «για σύγκρουση», που χτες πέρασε και στην «ονοματολογία».

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε «σκληρό» παζάρι με τους διαπλεκόμενους καναλάρχες, με στόχο «να τα βρει» μαζί τους: Από τη μια επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει επαφές μαζί τους, ενώ από την άλλη αποφεύγει να δηλώσει ευθέως ότι θα προχωρήσει στην ψήφιση ρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «διάλογο» με τους εκδότες, λέγοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος «θα συναντηθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη» όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, το οποίο επανέλαβε ότι θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες πρώτες επαφές, αλλά δεν ανακοινώνονται για να «μη διαταραχτεί το καλό κλίμα».

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να επιβεβαιώσει, αν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται «αρχές» και διατάξεις, για τις οποίες είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Ο Ευ. Αντώναρος αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προσδιορίζουν την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου ή θα καταργούν τις εξωχώριες (offshore) εταιρίες. «Περιμένετε το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου», περιορίστηκε να δηλώσει όταν ρωτήθηκε, αν στο νομοσχέδιο θα «ενσωματωθεί» η κριτική που ασκούσε η ΝΔ στην ισχύουσα νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη, ο Θ. Ρουσόπουλος είχε δηλώσει: «Η ισχύουσα νομοθεσία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν καθιερώνει τη μέχρι φυσικού προσώπου ονομαστικοποίηση των μετοχών εταιριών, που κατέχουν ΜΜΕ, αλλά αντιθέτως επιτρέπει με θεσμικό μανδύα τη διείσδυση διαπλεκομένων offshore εταιριών στο μετοχικό του κεφάλαιο».

Τώρα, η κυβέρνηση «διαρρέει» ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή αυτών των διατάξεων και ότι τυχόν θέσπισή τους θα ακυρωθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το βέβαιο είναι ότι το παιχνίδι έχει ανοίξει για τα καλά και όλες οι πλευρές χρησιμοποιούν όλα τα «όπλα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, δε δίστασε χτες να κατονομάσει «διαπλεκόμενους» μεγαλοεπιχειρηματίες - εκδότες, εκφράζοντας την τάση των υπουργών και βουλευτών της ΝΔ που προωθούν τη σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα, με στόχο το ξαναμοίρασμα της πίτας. Μιλώντας χτες σε εκπομπή της ΝΕΤ ο Μ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε «εθνικό εκδότη» τον Χρ. Λαμπράκη, «εθνικό εργολάβο» τον Γ. Μπόμπολα και «εθνικό προμηθευτή» τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ολοι τους ξέρουν, τόνισε ο υπουργός, υπαινισσόμενος ότι αυτούς εννοούσε ο πρωθυπουργός, όταν μιλούσε για «πέντε νταβατζήδες που εξουσιάζουν τη χώρα».

Κι άλλη ανεξάρτητη αρχή

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί τη θέσπιση, ακόμα μιας, ανεξάρτητης αρχής που, υποτίθεται, θα ελέγχει τις προμήθειες στο Δημόσιο και την ανάθεση των δημοσίων έργων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει σχεδόν ταυτόχρονα, με αυτό το βασικό μέτοχο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη νέα αρχή θα δοθεί η αρμοδιότητα να παρέχει πιστοποιητικό διαφάνειας, που έως σήμερα εκδίδεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο». «Πρόκειται για προεκλογική δέσμευση, την οποία είχε αναλάβει η ΝΔ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος και πρόσθεσε: «Αλλωστε, η ρύθμιση αυτή προβλέπεται και από τις οδηγίες της ΕΕ για τις 25 χώρες - μέλη και θα ισχύσει από το 2006».

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για το Ιράκ

Εγκρίθηκε το σχέδιο για την αποστολή 300 αξιωματικών - εκπαιδευτών των «ταγματασφαλιτών», που δημιουργούν τα κατοχικά στρατεύματα

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η άμεση εμπλοκή των ΝΑΤΟικών χωρών στην κατοχή του Ιράκ στο πλευρό των αμερικανικών στρατευμάτων, υπό το πρόσχημα της εκπαίδευσης του στρατού της διορισμένης από τους Αμερικανούς κυβέρνησης της Βαγδάτης, που είναι ένα είδος «ταγμάτων ασφαλείας» των κατακτητών. Ηδη, χτες, το ΝΑΤΟ, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Συνόδου Κορυφής που έγινε τέλη Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη, ενέκρινε το σχέδιο για την αποστολή περίπου 300 στρατιωτικών στο Ιράκ, στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται, της «εκπαιδευτικής αποστολής».

Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση στις Βρυξέλλες του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απούθουραϊ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών, συμφώνησαν στις Βρυξέλλες στο περίγραμμα ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής ακαδημίας για την εκπαίδευση ανώτερων ιρακινών αξιωματούχων, αλλά, όπως πρόσθεσε η Ουάσιγκτον, ανησυχεί ότι η αποστολή δε θα είναι έτοιμη να αρχίσει το έργο της μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Οπως ανέφερε, οι διάφορες λεπτομέρειες πρέπει να υποστούν επεξεργασία. Πάντως, είπε, δε συμφωνήθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά η Συμμαχία θέλει η αποστολή αυτή να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό». Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο σκοπός είναι να αρχίσει η εκπαίδευση πριν από τις ιρακινές εκλογές που προγραμματίζονται για το Γενάρη του 2005. «Θα επιθυμούσαμε, είπε, να δούμε ορισμένους εκπαιδευτές να αρχίσουν σύντομα και να έχουν αποτέλεσμα πριν από τις εκλογές».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, χώρες που είχαν διαφοροποιηθεί από την αρχή ως προς τις μεθοδεύσεις των Αμερικανών, καθώς και η Ισπανία, έκαναν γνωστό ότι δε θα αποστείλουν στρατιωτικούς στο Ιράκ στο πλαίσιο αυτής της αποστολής. Κατά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Μπρασόφ της Ρουμανίας, στις 13 και 14 Οκτώβρη, όπου θα γίνουν συνομιλίες για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού θα συγκεκριμενοποιηθεί η συμμετοχή της κάθε χώρας.

Και ελληνική εμπλοκή

Οσον αφορά στην Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι κατά τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε δεσμευτεί για συμμετοχή της χώρας στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, υπό τον όρο αυτό να μη γίνει στο έδαφος του Ιράκ.

Από στρατιωτικούς κύκλους αναφέρεται ότι η ελληνική εμπλοκή, εφόσον υπάρχει προηγουμένως η πολιτική απόφαση, θα εκφραστεί είτε με την αποστολή ενός αριθμού εκπαιδευτών σε κάποια γειτονική του Ιράκ χώρα και αυτοί μπορεί να είναι Ελληνες αξιωματικοί που υπηρετούν ήδη σε ΝΑΤΟικά επιτελεία, είτε με την εκπαίδευση Ιρακινών εντός Ελλάδας, πιθανά στο κέντρο εκπαίδευσης πολυεθνικών δυνάμεων στο Κιλκίς.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Η «ενοικίαση» εργαζομένων είναι δουλοπαροικία

Τους «δανείζουν» από εργοδότη σε εργοδότη έως και για 18 χρόνια...

Τον απαράδεκτο «θεσμό» της ενοικίασης εργαζομένων από εταιρία σε εταιρία, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι πρόκειται για σύγχρονη μορφή δουλοπαροικίας, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δέχονται αφόρητες πιέσεις από την εργοδοσία, προκειμένου να υποκύψουν και να υπαχθούν σε αυτό το είδος «απασχόλησης». Να απεμπολήσουν, δηλαδή, «οικειοθελώς» τα δικαιώματα τους - όπως προκύπτουν για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου - ακόμα και αν τους «δανείζουν» για 18 ολόκληρα χρόνια...

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς και σε συνέχεια προηγούμενης παρέμβασής της, η Δημοκρατική Συσπείρωση απέστειλε στην εταιρία IBM BTO HELLAS SA επιστολή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της με τους εργαζόμενους.

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επικαλούμενη και πληροφορίες από το Συμβούλιο Εργαζομένων της εν λόγω επιχείρησης, κατακρίνει το γεγονός ότι ομάδα μισθωτών της ΙΒΜ ΒΤΟ HELLAS (περίπου 20) εμφανίζονται ως «δανειζόμενοι» στην εταιρία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από 2 μέχρι 18 έτη! Η σχετική «υποκατάσταση» των πραγματικών μερών στη σύμβαση εργασίας από 3/7/2003, εμφανίζεται με τον τύπο της ενοικίασης εργαζομένων.

«Στην πραγματικότητα», τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», «η εργασιακή μορφή της ενοικίασης των εργαζομένων αποτελεί τέχνασμα, προκειμένου να απαλλαγεί η εργοδοσία από τις υποχρεώσεις της, που επιβάλλει η εργατική νομοθεσία για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου μια και τέτοιοι είναι κατ' ουσία οι εργαζόμενοι αυτοί».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η υπαγωγή των εργαζομένων στο απαράδεκτο αυτό εργασιακό καθεστώς έγινε καταχρηστικά και είναι ουσιαστικά παράνομη, αφού ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους, προκειμένου να αποδεχτούν το καθεστώς αυτό. Αυτό, εξάλλου, διαπιστώσαμε και σε παλαιότερη επιτόπια επίσκεψη στο χώρο εργασίας».

Μετά από αυτά η «Δημοκρατική Συσπείρωση»: «Καταγγέλλει τις απαράδεκτες και παράνομες πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους. Συμπαραστέκεται ολόθερμα στους εργαζόμενους και στη δίκαιη απαίτησή τους να εργαστούν ως αορίστου χρόνου. Αντιτάσσεται γενικότερα στο θεσμό της ενοικίασης των εργαζομένων που αποτελεί σύγχρονη μορφή δουλοπαροικίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ