Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για το Ιράκ

Εγκρίθηκε το σχέδιο για την αποστολή 300 αξιωματικών - εκπαιδευτών των «ταγματασφαλιτών», που δημιουργούν τα κατοχικά στρατεύματα

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η άμεση εμπλοκή των ΝΑΤΟικών χωρών στην κατοχή του Ιράκ στο πλευρό των αμερικανικών στρατευμάτων, υπό το πρόσχημα της εκπαίδευσης του στρατού της διορισμένης από τους Αμερικανούς κυβέρνησης της Βαγδάτης, που είναι ένα είδος «ταγμάτων ασφαλείας» των κατακτητών. Ηδη, χτες, το ΝΑΤΟ, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Συνόδου Κορυφής που έγινε τέλη Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη, ενέκρινε το σχέδιο για την αποστολή περίπου 300 στρατιωτικών στο Ιράκ, στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται, της «εκπαιδευτικής αποστολής».

Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση στις Βρυξέλλες του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απούθουραϊ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών, συμφώνησαν στις Βρυξέλλες στο περίγραμμα ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής ακαδημίας για την εκπαίδευση ανώτερων ιρακινών αξιωματούχων, αλλά, όπως πρόσθεσε η Ουάσιγκτον, ανησυχεί ότι η αποστολή δε θα είναι έτοιμη να αρχίσει το έργο της μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Οπως ανέφερε, οι διάφορες λεπτομέρειες πρέπει να υποστούν επεξεργασία. Πάντως, είπε, δε συμφωνήθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά η Συμμαχία θέλει η αποστολή αυτή να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό». Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο σκοπός είναι να αρχίσει η εκπαίδευση πριν από τις ιρακινές εκλογές που προγραμματίζονται για το Γενάρη του 2005. «Θα επιθυμούσαμε, είπε, να δούμε ορισμένους εκπαιδευτές να αρχίσουν σύντομα και να έχουν αποτέλεσμα πριν από τις εκλογές».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, χώρες που είχαν διαφοροποιηθεί από την αρχή ως προς τις μεθοδεύσεις των Αμερικανών, καθώς και η Ισπανία, έκαναν γνωστό ότι δε θα αποστείλουν στρατιωτικούς στο Ιράκ στο πλαίσιο αυτής της αποστολής. Κατά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Μπρασόφ της Ρουμανίας, στις 13 και 14 Οκτώβρη, όπου θα γίνουν συνομιλίες για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού θα συγκεκριμενοποιηθεί η συμμετοχή της κάθε χώρας.

Και ελληνική εμπλοκή

Οσον αφορά στην Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι κατά τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε δεσμευτεί για συμμετοχή της χώρας στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, υπό τον όρο αυτό να μη γίνει στο έδαφος του Ιράκ.

Από στρατιωτικούς κύκλους αναφέρεται ότι η ελληνική εμπλοκή, εφόσον υπάρχει προηγουμένως η πολιτική απόφαση, θα εκφραστεί είτε με την αποστολή ενός αριθμού εκπαιδευτών σε κάποια γειτονική του Ιράκ χώρα και αυτοί μπορεί να είναι Ελληνες αξιωματικοί που υπηρετούν ήδη σε ΝΑΤΟικά επιτελεία, είτε με την εκπαίδευση Ιρακινών εντός Ελλάδας, πιθανά στο κέντρο εκπαίδευσης πολυεθνικών δυνάμεων στο Κιλκίς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ