Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποπροσανατολιστικές ασκήσεις διαρκείας

Εκ περιτροπής καταφεύγει είτε στην τεχνητή δικομματική πόλωση, είτε στη σκανδαλολογία και στις εξεταστικές επιτροπές, είτε στις σκιαμαχίες με τα διαπλεκόμενα

Στήριγμα σε αποπροσανατολιστικούς αντιπερισπασμούς αναζητεί συστηματικά και προσχεδιασμένα η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική της που αδυνατεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Εκ περιτροπής το κυβερνητικό επιτελείο καταφεύγει είτε στην τεχνητή πόλωση με το ΠΑΣΟΚ, είτε στη σκανδαλολογία και στις εξεταστικές επιτροπές, είτε στις σκιαμαχίες με τα διαπλεκόμενα, είτε επιχειρώντας συνδυασμό των παραπάνω. Χτες αναζωπύρωσε το δικομματικό καυγά, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ με το να δώσει συνέχεια στο ζήτημα της απογραφής των δημόσιων οικονομικών. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προσδώσει «αξιοπιστία» στην απογραφή και να πείσει ότι μόνο αυτή τάχα αποτυπώνει την πραγματικότητα, ακριβώς γιατί σε αυτή στηρίζει ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματολογίας της, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνέχιση με εντεινόμενους ρυθμούς της λιτότητας και να διασκεδάσει τη λαϊκή αγανάκτηση για τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε χτες σε μια φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ γιατί «διαστρεβλώνει βάναυσα την αλήθεια, όσον αφορά στο θέμα της απογραφής και της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας, προφανώς, σε μια προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών του για την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τόπο». Ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε: «Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, συστηματικά τα τελευταία χρόνια, αλλοίωνε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί και η Eurostat, είτε με επίσημες εκθέσεις, είτε με δηλώσεις στελεχών της».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, «αναπροσαρμόζοντας» τις προεκλογικές υποσχέσεις στη βάση της «νέας» πραγματικότητας που προκύπτει από την απογραφή, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών». Αντίθετα, πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος, είναι να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις μέσω της ανασυγκρότησης της οικονομίας και της περικοπής των δαπανών, προφανώς των κοινωνικών, αφού οι υπόλοιπες είναι «ανελαστικές».

«Εξαφανίστηκε» τροπολογία

Παράλληλα, η κυβέρνηση «εξαφάνισε» τροπολογία στο νόμο για τα πανωτόκια, στο όνομα ότι δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή! «Η εν λόγω τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος, ισχυριζόμενος ότι «εσκεμμένα δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις εκεί όπου δεν υπάρχουν». Η πραγματικότητα είναι ότι το υπουργείο Οικονομίας απέσυρε αργά προχτές το απόγευμα την τροπολογία η οποία καταργούσε το ανώτατο όριο οφειλής των 2,2 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας έτσι σε μεγαλοοφειλέτες των τραπεζών να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στην τροπολογία αντέδρασαν οι τραπεζίτες, αλλά από την άλλη η χαριστική ρύθμιση αποκάλυπτε τις «εκλεκτές συγγένειες» της κυβέρνησης με συγκεκριμένους μεγαλοξενοδόχους και βιομηχάνους-οφειλέτες. Προκειμένου, λοιπόν, να μην κατηγορηθεί για διαπλοκή και μάλιστα την ώρα που ξιφουλκούσε εναντίον της, την πήρε πίσω άρον άρον.

Στο «μέτωπο» των εξεταστικών επιτροπών η κυβέρνηση επιδιώκει να μη χρεωθεί την κατηγορία ότι «ποινικοποιεί την πολιτική ζωή» και προχωρά σε «πολιτικές διώξεις». Αυτός είναι ο λόγος, που ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε ...στη Βουλή και στα κόμματα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, «βγάζοντας από τη μέση» την κυβέρνηση και τις ευθύνες της. «Θα περιμένουμε να δούμε αν υπάρξει και πότε τέτοιο πόρισμα και αν θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και συμπλήρωσε: «Εφόσον κατατεθεί και αφού εκτιμηθούν τα στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνει, τότε θα τοποθετηθεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας». Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να διαβεβαιώσει πως ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «το έγκλημα του χρηματιστηρίου δεν παραγράφεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ