Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κυριαρχεί έντονη ανασφάλεια και ανησυχία

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκου

«Ντρεπόμαστε να πούμε ότι μετά από 25 χρόνια δουλιάς παίρνουμε 1.100 ευρώ καθαρά. Οταν μας ρωτάνε οι απ' έξω τους λέμε τα μεικτά, που φτάνουν τα 1.400». Φράση γροθιά στο στομάχι. Εκφράστηκε από εργατοτεχνίτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στη διάρκεια της κουβέντας με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατσιλινάκο, στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στο ναυπηγείο. Μαζί του ήταν και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Ομως η φράση είχε και συνέχεια: «Πώς μπορούμε να μην έρθουμε στο συλλαλητήριο; Τα αιτήματα που θα φωνάξουμε είναι ένα μικρό μέρος από όσα μας χρωστάνε». Και, βέβαια, το δεύτερο που «έκαιγε» τους εργαζόμενους ήταν οι ίδιες οι θέσεις εργασίας τους, το μεροκάματό τους, η τύχη του ναυπηγείου. Βροχή έπεφταν οι ερωτήσεις προς τον βουλευτή σε κάθε τμήμα που επισκεπτόταν: «Τι θα γίνει με εμάς;», «τι μαθαίνετε στη Βουλή;», «θα το κλείσουν το ναυπηγείο;», «τι παιχνίδια παίζουν στην πλάτη μας;»

Αιτία αυτής της διάχυτης ανησυχίας και έντονης ανασφάλειας, αποτελεί η δραστική συρρίκνωση των εργασιών, που γίνεται αντιληπτή με την πρώτη ματιά και κυρίως από τα άδεια και πεπαλαιωμένα μηχανουργεία. Το γεγονός ότι ο όποιος εκσυγχρονισμός έχει γίνει στα τμήματα όπου εκτελούνται τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, στα οποία όμως απασχολούνται μόλις 300 εργατοτεχνίτες... Ακόμα ότι η γερμανική εταιρία HDV, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συνενοχή και της ΝΔ είχε παρουσιάσει ως «σωτήρα» και της παρέδωσε το ναυπηγείο και μάλιστα... κοψοχρονιάς, αφού επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο (ξεπούλησε από δεξαμενές, μέχρι και χώρους του ναυπηγείου που έχουν γίνει πάρκινγκ αυτοκινήτων), τώρα συγχωνεύεται με την πολυεθνική ΤΙΣΣΕΝ. Αν και τα σχέδια της πολυεθνικής για το ναυπηγείο δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο όπως ξεκαθάρισαν χτες εκπρόσωποι της διοίκησης του ναυπηγείου στη διάρκεια συνάντησής τους με τον βουλευτή, μπούσουλάς τους είναι «ανταγωνιστικότητα, ευελιξία και μέτρο»...

Ο βουλευτής στη διάρκεια της συζήτησης κατήγγειλε στους εργαζόμενους το ίδιο το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας, που επιβλήθηκε με σχετικές οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τόνισε ότι το ναυπηγείο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το μοχλό για την ανάπτυξη τόσο συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας όσο και ολόκληρης της χώρας. Και υπογράμμισε ότι ακριβώς τα όσα βιώνουν στο ναυπηγείο αποτελούν ένα βασικό λόγο, για να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο του ΚΚΕ.

«Εκεί θα ενωθούν όλα τα κινήματα, θα γίνει ανταλλαγή εμπειριών, θα πάρει ο ένας κουράγιο από τον άλλον για να γίνει μια νέα αρχή για το δυνάμωμα συνολικά του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν μπορεί από μόνος του ο κάθε κλάδος να αντιμετωπίσει αυτή την τρομακτική επίθεση που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα από το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που το εκπροσωπούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όλοι μαζί να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν είναι αδρανείς αλλά... υπερδραστήριοι (2013-03-15 00:00:00.0)
Αγώνας για τα άμεσα αλλά και για ανάπτυξη προς όφελος του λαού (2013-01-12 00:00:00.0)
Ενιαίο μέτωπο για ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού (2012-08-09 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα (2011-12-10 00:00:00.0)
Διασφαλισμένη η πολυεθνική στον αέρα οι εργαζόμενοι (2009-11-14 00:00:00.0)
"Θάβουν" τα ελληνικά ναυπηγεία (1997-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ