ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κριτήριο οι προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών με τίτλο «Σύσταση φορέα αναπλάσεων» του κέντρου της Αθήνας. Από τις ρυθμίσεις του αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί την ταχύρρυθμη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, στις Κατασκευές κ.ο.κ.

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά την ανάπλαση των «Προσφυγικών» της Λ. Αλεξάνδρας και το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.

Προβλέπει την ίδρυση της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», η οποία θα λειτουργεί, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και με την εποπτεία των αρμόδιων υπουργείων.

Το μετοχικό κεφάλαιο αναλαμβάνεται εξολοκλήρου από το ελληνικό Δημόσιο και ορίζεται ρητά η δυνατότητα της εταιρείας να αναλαμβάνει, στο πλαίσιο του σκοπού της, και δράσεις «ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας», «αλληλέγγυας οικονομίας», «ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών» κ.λπ. Δεν αναφέρεται λέξη για το ποιο είναι το περιεχόμενο και ποιοι οι όροι των αναπλάσεων, τα οποία επαφίενται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ωστόσο προβλέπεται η παράδοση τμημάτων των έργων σε τρίτους, δηλαδή σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Στους πόρους της εταιρείας περιλαμβάνονται οι πρόσοδοι από την εν γένει διαχείριση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων από την εταιρεία, που σημαίνει ότι κάθε έργο που ολοκληρώνεται είναι αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, επιβαρύνοντας παραπέρα τα λαϊκά στρώματα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξε ότι το τεχνικό έργο των αναπλάσεων είναι ένα ακόμα κερδοφόρο πεδίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και σημείωσε ότι αυτό εντάσσεται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επισήμανε τις φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις συνολικά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που ήδη υλοποιείται στο Ελληνικό και το Φαληρικό Δέλτα, με την ιδιωτικοποίηση των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής, για τουριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις, αλλά και για τη διακίνηση εμπορευμάτων, με την απόλυτη αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, όπως η διασφάλιση μικροκλίματος, χώρων λαϊκού αθλητισμού και αναψυχής.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Υπερψηφίστηκε παρά τις κοκορομαχίες

Eurokinissi

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε χτες, επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας».

Πέρα από κάποιες ρυθμίσεις που απλοποιούν ορισμένες γραφειοκρατικές υπερβολές για την υιοθεσία και την αναδοχή, κύριο ζητούμενο του νομοσχεδίου είναι η προώθηση της αντιπρονοιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προβλέπει την περαιτέρω αποποίηση των ευθυνών του κρατούς για την παιδική προστασία. Γι' αυτό και οι ρυθμίσεις του (π.χ. επαγγελματίες ανάδοχοι) είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα για τη μετατροπή αυτού του τόσο σοβαρού και ευαίσθητου θέματος σε ατομική, ιδιωτική υπόθεση.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, βάφτισε το νομοσχέδιο «θεσμική τομή» μέσα από την οποία υποτίθεται ότι τεκμηριώνεται η προσήλωση της κυβέρνησης στις «αρχές της προόδου, της ισότητας». Και, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα φουρνιά μέτρων με τα αντεργατικά προαπαιτούμενα του μνημονίου, ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορές στην «Ελλάδα της προόδου και της δικαιοσύνης», που «χτίζει μέρα με τη μέρα».

Συνεχίζοντας, στο γνωστό μοτίβο της κάλπικης πόλωσης με τη ΝΔ, προσπέρασε τα όσα αντιδραστικά προωθεί το νομοσχέδιο (επαγγελματίες αναδόχους, ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ στην παιδική προστασία κ.λπ.), στα οποία συμφωνεί και η ΝΔ, και επικέντρωσε στο άρθρο 8 για να επιτεθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για τη ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, με την οποία διαφώνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον Αλ. Τσίπρα να του καταλογίζει ότι «φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό» και πως «στην πραγματικότητα, είναι βαθιά συντηρητικός».

Να σημειωθεί εδώ ότι σκόπιμα η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα επικέντρωσαν την αντιπαράθεση στο συγκεκριμένο άρθρο, για να σκιάσουν την πλήρη συμφωνία τους στη βασική ιδέα του νομοσχεδίου.

Αλλωστε, επί της αρχής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισαν μόνο για το άρθρο 8. Η φασιστική οργάνωση κατέθεσε και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο υπερψηφίστηκε με 161 υπέρ και 103 κατά. Το ΚΚΕ καταψήφισε το άρθρο 8, ενώ ψήφισε «παρών» επί της αρχής.

Η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, προχωρώντας μάλιστα παραπέρα τον κυβερνητικό εμπαιγμό, εμφάνισε ως «πυρηνικό στοιχείο» της κυβερνητικής πολιτικής «την κοινωνική αλληλεγγύη, την προστασία του παιδιού, τη διεύρυνση και επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», τη «μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων». Στο ίδιο μοτίβο με τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να παρουσιάσει μια «άβυσσο», που, όπως είπε, χωρίζει την κυβέρνηση από τη ΝΔ. Χαρακτήρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη «οπαδό των κοινωνικών ανισοτήτων», επειδή «θεωρεί ξεπερασμένα» το 8ωρο, τη σταθερή εργασία και υπερασπίζεται «την ευελιξία στην εργασία» κ.λπ., την πολιτική δηλαδή που υλοποιεί πιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη αυτοί που τσακίζουν το λαό

«Κάτι περισσότερο από ανέκδοτο» χαρακτήρισε τα όσα αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Ποια κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη; Με το 10% του ελληνικού πληθυσμού να κατέχει το 70% του ΑΕΠ; Οταν τσακίζετε, συνεχίζοντας την ίδια γραμμή με τους προηγούμενους, τους εργαζόμενους, αυτούς που παράγουν τον πλούτο για να ενισχύετε σκανδαλωδώς τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους;», τόνισε για να προσθέσει: «Μπορείς να χτίζεις την κοινωνία της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, υπηρετώντας βήμα το βήμα την καπιταλιστική βαρβαρότητα και μάλιστα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς; Αλήθεια, ποια κοινωνία της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, όταν διαφημίζεις στους επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα έχει φτηνό εργατικό δυναμικό και εργασιακές σχέσεις και τους λέτε "θα βγάλετε κέρδη"; Αυτή είναι η κοινωνία της αλληλεγγύης;».

Ειδικά για τα όσα ανέφερε η υπουργός Εργασίας, επισήμανε ότι μιλάει για το 8ωρο, όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταργήσει κανέναν αντεργατικό νόμο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά παίρνει καινούργια μέτρα, εφαρμόζει «κατά γράμμα την εργασιακή ζούγκλα, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας».

«Η ζημιά που κάνετε στον κόσμο, ανέφερε, είναι ότι του δημιουργείτε την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ανθρώπινος καπιταλισμός. Σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, είναι βάρβαρο εκ των προτέρων και αυτό ή ανατρέπεται ή ενσωματώνεσαι και το υπηρετείς και μάλιστα καμιά φορά καλύτερα και από τους άλλους».

Συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι κυβέρνηση, ΝΔ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, για να «βγάλουν λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν, κρύβουν τις αιτίες του προβλήματος των απροστάτευτων παιδιών, που είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η σήψη του καπιταλιστικού συστήματος, η ανεργία, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τα πρότυπα που δημιουργεί με την κυρίαρχη ιδεολογία που πλασάρει (π.χ. ατομισμός, ανταγωνισμός κ.λπ.).

Επισήμανε ότι «οι κοινωνικές δομές που υπάρχουν σήμερα και που είναι σε άθλια κατάσταση, πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν», γιατί η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που έχουν σλόγκαν την κατεύθυνση της ΕΕ για την αποϊδρυματοποίηση, δεν απαντούν: «Τι θα γίνουν παιδιά που είτε μένουν έξω, είτε επιστρέφονται από κακή αναδοχή ή και κακή υιοθεσία».

Εκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης της 9ης Μάη, λέγοντας ότι «εμπνέει τους λαούς να έχουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, να βγουν στο προσκήνιο» και αναφέρθηκε στα τεράστια επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης και στην παιδική προστασία.

Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, «παρά τους κάποιους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς που επιφέρει», «δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες, γιατί όχι μόνο δεν προβλέπει την εξασφάλιση από το κράτος εκείνων των κοινωνικών υπηρεσιών, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, η σεξουαλική αγωγή και η ολόπλευρη στήριξη της οικογένειας, που θα περιόριζαν σημαντικά τις περιπτώσεις των παιδιών χωρίς οικογένεια, αλλά ούτε και εξασφαλίζει την επιστημονική και κοινωνική εκείνη έρευνα και την αναγκαία - λέμε εμείς - κρατική στήριξη, που απαιτεί το δικαίωμα της αναδοχής και της υιοθεσίας».

Λαθροχειρίες της «Αυγής»

Η «Αυγή», σε χτεσινό της ρεπορτάζ για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, στη Βουλή, συνεχίζοντας την προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσουν τη θέση του ΚΚΕ, κατασκεύασε καταπώς την βόλευε την τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα, στην οποία καταλογίζει ότι «υποστήριξε την ιδρυματική πολιτική της Σοβιετικής Ενωσης, λέγοντας ότι έτσι λύθηκε το πρόβλημα "νέες γυναίκες, λιγότεροι άνδρες" και των μονογονεϊκών οικογενειών που προέκυψε μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο...». Η λαθροχειρία της «Αυγής» είναι προκλητική, μπροστά στην αδυναμία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα στον επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο του ΚΚΕ.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε αυτούσιο το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή: «Επιπλέον, κάνετε δύο πολιτικές απάτες... Η πρώτη είναι η εξής: "Στο δίλημμα, λέει, οικογένεια ή ίδρυμα, το ΚΚΕ είναι με το ίδρυμα" (...) Η λέξη "ίδρυμα" είναι απαράδεκτη... Επειδή είπατε ότι και στον σοσιαλισμό υπάρχουν ζητήματα, θα σας παρακαλέσω να μελετήσετε ένα θέμα, γιατί όντως τα κοινωνικά ζητήματα που προκαλούνται δεν λύνονται με "αυτόματους πιλότους" ούτε έτσι απλά. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα στη Σοβιετική Ενωση. Υπήρξαν 20 εκατ. νεκροί στρατιώτες, που ήταν νέοι σε ηλικία. Αυτοί είχαν παιδιά - παντρεύονταν και νωρίς εν τω μεταξύ - και έμειναν 20 εκατομμύρια γυναίκες κατά βάση χωρίς άντρα, αλλά και με παιδιά. Δεν μιλάμε, βέβαια, για τους τραυματισμένους, τους ανάπηρους, κ.λπ., που ήταν νέοι άνθρωποι στην ηλικία... Το σύνθετο ζήτημα ότι ήταν πολύ λιγότεροι οι άντρες και πολύ περισσότερες οι γυναίκες δημιούργησε μία ολόκληρη κατάσταση, η οποία λύθηκε - επειδή κοιτάζετε πολύ αφ' υψηλού τον σοσιαλισμό - με κριτήριο την κυριαρχία της αντίληψης για τον αμοιβαίο έρωτα. Δεν λύθηκε με κριτήριο το αν είχε γίνει γάμος ή όχι. Ετσι, λοιπόν, λύθηκε. Ούτε με δικαστήρια ούτε με φασαρίες ούτε με ηθικολογίες. Ηταν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Νέες γυναίκες, λιγότεροι άντρες, οι άντρες έφευγαν εύκολα από τη σχέση που είχαν και αυτό πια αντιμετωπίστηκε κοινωνικά. Ούτε με το Ευαγγέλιο ούτε με τον νόμο ούτε με τα δικαστήρια. Εχει και μια σημασία το ότι τα κοινωνικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με έναν αφηρημένο μοντερνισμό και νεωτερισμό. Είναι πολύ πιο βαθιά και ουσιαστικά, όταν έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα και ιδιαίτερα με το παιδί».


Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ