ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιθετική πολιτική σε συναινετικό κλίμα

Η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών είναι ο άμεσος στόχος για την κυβέρνηση, μετά τη δικομματική συναίνεση για την προεδρική εκλογή.

Το κυβερνητικό επιτελείο «ξεσκονίζει» μέτρα και πολιτικές που κρατούνταν στα συρτάρια εξαιτίας του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών. Τα κυβερνητικά στελέχη αισθάνονται «απελευθερωμένα» από το φόβο του «πολιτικού κόστους» και εμφανίζονται έτοιμα για την εφαρμογή επιθετικής πολιτικής, εννοείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος του κεφαλαίου. Η επίθεση αυτή, που θα πάρει πιο σαφή μορφή αμέσως μετά τις γιορτές, γίνεται στο όνομα της επίλυσης των περίφημων «προβλημάτων της καθημερινότητας». Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να αντλήσει «νομιμοποίηση» για τα επερχόμενα μέτρα από την «ευρύτατη αποδοχή» που είχε η «επιλογή» του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αν και του ζητήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού, ο υπουργός προτίμησε να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει πιο γρήγορα και αταλάντευτα. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτη στην υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο το τοπίο». Δουλεύουμε σκληρά, με πρόγραμμα, με αποτελεσματικότητα, για να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ο οποίος εκτίμησε ότι η δικομματική συναίνεση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας «κάνει καλό στην οικονομία» γιατί βάζει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Η επιλογή του Κ. Παπούλια είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, «μια στρατηγική επιλογή που ενισχύει την ενότητα και την ομοψυχία του ελληνικού λαού».

Την ίδια ώρα πυκνώνει ο κουρνιαχτός της «ανασχηματισμολογίας», προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης. Αν και επίσημα επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, ωστόσο το αφήνει να σέρνεται χάριν του αποπροσανατολισμού επαναλαμβάνοντας τη γνωστή κοινοτοπία ότι «είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού». Ο Δ. Σιούφας αποφάνθηκε ότι «δε θα γίνει ανασχηματισμός», ενώ ο Γ. Σουφλιάς τάχθηκε κατά του ανασχηματισμού λέγοντας ότι «δεν πρέπει να γίνονται συχνοί ανασχηματισμοί», γιατί πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς «να γνωρίσουν το αντικείμενό τους, να κάνουν πράξεις και να κριθούν σε κάποιον χρόνο που πράγματι μπορούν να αποδώσουν».

Μήνυμα συναίνεσης

Μήνυμα συναίνεσης εξέπεμψε και ο Κάρολος Παπούλιας στη δήλωση που έκανε μετά την πρώτη συνάντηση που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. «Συζητήσαμε πολλά θέματα, μέσα σε ένα φιλικό κλίμα», είπε εξερχόμενος, και συμπλήρωσε: «Και πλέον - το πιστεύω αυτό - θα είμαστε πάντοτε σ' αυτό το συναινετικό κλίμα που η επιλογή του κ. Καραμανλή επιβάλλει. Οπως δείχνει και η αποδοχή του κόσμου, αυτό θα είναι καλό για την πατρίδα μας».

ΓΚΑΛΟΠ
Διάχυτη δυσαρέσκεια για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τη διάχυτη δυσαρέσκεια τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες.

Οι «προβολείς» ωστόσο στρέφονται γύρω από την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων, που όμως έχει ελάχιστη σημασία μετά και την απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών λόγω δικομματικής συναίνεσης στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

Οι «φρέσκες» δημοσκοπήσεις δείχνουν τη φθορά που αρχίζει να παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα εξαιτίας της «αδυναμίας» αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ακρίβεια, ανεργία, παιδεία, υγεία, περιβάλλον κ.ά.), κόντρα στις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της MRB, που δημοσιοποιήθηκε χτες, το 45,9% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ για το ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 49,8%. Αντίστοιχα, θετική γνώμη για την κυβέρνηση έχει το 37,7%, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση το αντίστοιχο νούμερο είναι μόνο 28,5%. Η ανεργία (ποσοστό 69%) και η ακρίβεια (62%) είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που «καίνε» και ακολουθούν υγεία (39%) και παιδεία (25%).

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση καταγράφει και η δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς», που διενεργήθηκε από τις 5 έως τις 9 Δεκέμβρη για το «Βήμα». Το 58% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τη συνολική έως τώρα πορεία της κυβέρνησης.

Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης», το 26,9% απαντά «μάλλον ικανοποιημένος», το 22,7% «μάλλον δυσαρεστημένος» και το 33,2% «πολύ δυσαρεστημένος».

Στην ερώτηση εάν «η ΝΔ τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της», το 14,2% απαντά «μάλλον δεν τις τηρεί» και το 34,2 «δεν τις τηρεί». Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 47,4% θεωρεί ότι όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Το 50,7% δηλώνει ότι οι ασθενέστερες τάξεις υποφέρουν περισσότερο με την πολιτική της ΝΔ και το 50,1% ότι ευνοήθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ. Στην έρευνα της MRB, που διενεργήθηκε από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 6 Δεκέμβρη, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 39,7%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 33,4%. Το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 7,1%, ο ΣΥΝ συγκεντρώνει το 3,7%, ο ΛΑΟΣ το 3,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,9%. Συντριπτική υπέρ του κυβερνώντος κόμματος είναι η διαφορά στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 70% έναντι μόλις 18,6% του ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού εμφανίζεται ο Κ. Καραμανλής με 44,8% και ο Γ. Παπανδρέου ακολουθεί με 36,4%. Κανένας από τους δύο δεν είναι ο καταλληλότερος, εκτιμά το 16,4%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 41,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δε θα ωφελήσει τα ελληνοτουρκικά.

«Σήμα» για αντιλαϊκή επίθεση

«

Η επιλογή Παπούλια ανοίγει δρόμους συναίνεσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μείζονα θέματα» («Καθημερινή»). «Η συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές ανακουφίζουν το πολιτικό σύστημα και απελευθερώνουν την οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες για ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής» («Εξπρές»). «Η συναινετική εκλογή Παπούλια λύνει όλα τα χέρια για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η οικονομία» (Ν. Νικολάου -«Βήμα»).

Δεν είναι «μίζερη» και «στενόκαρδη» η αντίδραση των κομμουνιστών στην προτεινόμενη υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα. Είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της δικομματικής συναίνεσης που διαμορφώνεται, που επιβάλλουν όχι απλά επιφυλακτική στάση αλλά να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους. Ο λόγος είναι προφανής: Η απομάκρυνση του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια φάση έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι δύο μονομάχοι αισθάνονται «απελευθερωμένοι» από το άγχος της εκλογικής αναμέτρησης και από κοινού αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν μια σειρά από πολιτικές που είχαν «μείνει πίσω» εξαιτίας της «αβεβαιότητας» που υπήρχε μέχρι τώρα. Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας περί «αταλάντευτης εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος». Ο Γ. Αλογοσκούφης γνωρίζει πολύ καλά ότι η λιτότητα θα είναι άγρια τα επόμενα χρόνια, θα περικοπούν ανελέητα οι κοινωνικές δαπάνες και θα ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος στο 3%. Η εφαρμογή του φορολογικού και του «αναπτυξιακού» νόμου μόνο δεινά επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους και, αντίστοιχα, μόνο νέα υπερκέρδη για το κεφάλαιο. Ακόμα, το ασφαλιστικό παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα θα «ανοίγει» ολοένα και περισσότερο, ενώ Παιδεία και Υγεία θα εμπορευματοποιούνται και θα γίνονται απρόσιτες για τις λαϊκές μάζες...

Αυτά είναι που πρέπει να έχουν κατά νου οι εργαζόμενοι όταν γίνεται λόγος για δικομματική συναίνεση, βλέποντας πίσω και πέρα από το κατά πόσο η προτεινόμενη υποψηφιότητα είναι «ευρύτερα αποδεκτή» ή συμπαθητική...


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ