ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Αύριο το αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού

Ανοιξαν χτες το πρωί οι πύλες του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, για τον τριήμερο γιορτασμό και πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου. Με ένα γαρίφαλο στο χέρι ή στεφάνι που το κατέθεταν στο μνημείο της εξέγερσης και πάνω στα τσακισμένα από τις ερπύστριες κάγκελα της πύλης, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, ο λαός της Αθήνας επισκέφτηκε το Πολυτεχνείο για να αποδώσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής σ' αυτούς που 29 χρόνια πριν αγωνίστηκαν για «ψωμί - παιδεία - ελευθερία». Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα μείνουν ανοιχτές σήμερα για τον κόσμο από τις 9.00 πμ έως τις 9.00 μμ και θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

«1973 - 2002 - Εξω αι Ηπα, έξω το ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε στο δρόμο της αμφισβήτησης και της ρήξης», αναγράφεται στο πανό που δεσπόζει από χτες στο Πολυτεχνείο. Με αφίσες και πανό, με μηνύματα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στον πόλεμο, στο χτύπημα των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας για παιδεία, υγεία, εργασία «στολίζουν» τον ιστορικό χώρο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Από τα μεγάφωνα οι φοιτητές ανακοίνωναν τις αποφάσεις των σχολών και των τμημάτων τους για συνέχιση του αγώνα για όλα όσα τους ανήκουν, διακηρύττοντας συγχρόνως ότι τα οράματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ακόμα και σήμερα ζωντανά.

Επισκέπτες κάθε ηλικίας, νέοι και νέες, άνθρωποι μεγαλύτεροι αλλά και πολλά μικρά παιδιά που ήρθαν για να αφήσουν ένα λουλούδι. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο όπου μαθητές από ένα από τα πολλά σχολεία που κατέβηκαν στο Πολυτεχνείο βροντοφώναξαν «Η εξέγερση δεν μπαίνει στα μουσεία, εμπρός για τα δικά μας τα Πολυτεχνεία». Στεφάνια κατέθεσαν χτες, επίσης, εκπρόσωποι μαζικών και κοινωνικών φορέων, εργατικών σωματείων και συνδικάτων.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Τα μηνύματά του στους αγώνες μας

Η επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου, το πώς φτάσαμε στην εξέγερση κι αντίστοιχα η πείρα που αντλεί σήμερα το κίνημα από εκείνο τον αγώνα, το θέμα της Κύπρου, η πραγματική και η διαφημιζόμενη τρομοκρατία, αλλά και το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης με τις γραμμές που συγκρούονται στο εσωτερικό του, ήταν τα κυρίαρχα θέματα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε χτες, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού στο Πολυτεχνείο, η Επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «29 χρόνια μετά, συνεχίζουμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε η εκδήλωση σε όσους την παρακολούθησαν.

«Αντλούμε δύναμη από το Πολυτεχνείο» για τον αγώνα του σήμερα, για να αναπτυχθεί η μεγάλη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική, βάζοντας στόχο να πάρει την εξουσία ο λαός, είπε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση. Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο επίκαιρο θέμα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», τονίζοντας ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου σμίγουν φέτος με την έκφραση αλληλεγγύης στο λαό της Κύπρου και κάλεσε μέσα και από τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου να καταδικαστεί το σχέδιο που σβήνει όνειρα και ελπίδες χρόνων.

Μίλησε, βέβαια, ιδιαίτερα και για τις εκδηλώσεις του 2003 στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα έχουν επιτυχία. «Πρέπει να είναι εμφανή δυο στρατόπεδα: ο λαός που θα αγωνίζεται και οι "15" με τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική τους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, μέσα στο ίδιο το κίνημα να χειραγωγήσουν την αμφισβήτηση που γεννιέται σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, σπέρνοντας αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί το σύστημα να «εξανθρωπιστεί».

Νωρίτερα, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ και μέλος της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που αναφέρθηκε αναλυτικά στην επικαιρότητα του συνθήματος «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» σήμερα, ξεκινώντας από τις πρώτες αντιδράσεις απέναντι στη Χούντα «τα αναμμένα κεριά μέσα στο σκοτάδι της», όπως είπε.

Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, μίλησε ο Τάσος Φωτόπουλος, που είπε ότι οι εποχές είναι διαφορετικές, αλλά η ασταμάτητη ταξική πάλη τις διαπερνά όλες κι έτσι περνώντας από το Πολυτεχνείο στη σημερινή επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα αντίσταση το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και τους εργατικούς αγώνες που αναπτύσσονται και τόνισε ότι το 2003 οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μεγαλειώδεις.

Μ' ένα χειμαρρώδη τρόπο τοποθετήθηκε, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, ο Θεολόγος Πατερέλης, που ανάμεσα στ' άλλα αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στην πραγματική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, τη μαύρη εργασία, την αφαίρεση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κάλεσε «να μην περιμένουμε το 2003, από τώρα όλοι στα σωματεία και στον αγώνα», για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπορούμε να νικήσουμε τον Ιμπεριαλισμό

Σήμερα που εχθροί και «φίλοι» προσπαθούν να μας πείσουν «να βάλουμε νερό στο κρασί μας», γιατί τα περιθώρια, δήθεν, στενεύουν, μόνος δρόμος, η μόνη διέξοδος, κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες είναι η ασυμβίβαστη, μαζική, οργανωμένη πάλη λαού και νεολαίας, η πάλη που δεν αρκείται στα λίγα, σε αυτά που οι αντίπαλοι ορίζουν ως «εφικτά», αλλά απαιτεί όλα όσα επιβάλλουν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ως εφικτά. Είναι το μήνυμα που στέλνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε να νικήσουμε τον Ιμπεριαλισμό. Λαϊκή Νεολαιίστικη Αντεπίθεση... στο δρόμο του Νοέμβρη», η ΚΝΕ υπογραμμίζει ότι «σήμερα 29 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ζει γιατί τα αιτήματά του παραμένουν επίκαιρα και ανεκπλήρωτα» και αναφέρει αναλυτικά:

«Η επίθεση που κάνουν στο Πολυτεχνείο οι εχθροί του αποτελεί απόδειξη ότι δείχνει σε σωστή κατεύθυνση, ότι ο δρόμος του έχει και σήμερα προοπτική.

Η προσπάθεια να διαστρεβλώσουν το νόημά του, να το εκφυλίσουν εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια να ξεγελάσουν, να μπερδέψουν το λαό και τη νεολαία...

"Παγκοσμιοποίηση", "εκσυγχρονισμός", "Ευρωπαϊκό Οραμα", "συναίνεση", "κοινωνικοί εταίροι"... μας λένε, συνεχώς.

Ομως το Πολυτεχνείο μάς δείχνει ότι η ουσία, του τότε και του τώρα, παραμένει η ίδια...

Οταν η κουβέντα έρχεται σε απλά, χειροπιαστά πράγματα, όπως το Ψωμί, η Παιδεία, η Ελευθερία, η Εθνική Ανεξαρτησία, η Λαϊκή Κυριαρχία, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση τότε γίνεται καθαρό:

- Οτι είναι οι ίδιοι τότε και τώρα που ετοιμάζουν τους πολέμους, οι ίδιοι που επιδιώκουν τη διχοτόμηση της Κύπρου, που συνθλίβουν τους λαούς για να ξεπεράσει τις οικονομικές κρίσεις του ο Ιμπεριαλισμός, που περιστέλλουν ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα για να "δέσουν" το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας.

- Οτι αντίπαλός μας και σήμερα είναι ο Ιμπεριαλισμός και η εξουσία των Μονοπωλίων.

- Οτι το "έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ" είναι επίκαιρο, αναγκαίο και ρεαλιστικό.

Σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ η μόνη λύση, η μόνη διέξοδος για κάθε νέο και νέα βρίσκεται στο Λαϊκό Μέτωπο που θα αντιπαλεύει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, βρίσκεται στον αγώνα για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, το Σοσιαλισμό».

Το ΠΑΜΕ στην πορεία

Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, μεθαύριο Κυριακή, είναι στις 2 μ.μ., στα Χαυτεία.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Στεφάνια και προσυγκέντρωση

Σήμερα στις 11 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα στεφάνι θα καταθέσει εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης.

Η προσυγκέντρωση της ΚΝΕ για την αυριανή πορεία είναι στις 2.00 μ.μ. στην Πατησίων στο «Μινιόν».

Εκ παραδρομής

Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, γράφτηκε ότι ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (που ήταν ο βασικός ομιλητής εκδήλωσης που έγινε στο «Ρ» για το Πολυτεχνείο) ήταν γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ την περίοδο της εξέγερσης, πράγμα που δεν αληθεύει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ