Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Τα μηνύματά του στους αγώνες μας

Η επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου, το πώς φτάσαμε στην εξέγερση κι αντίστοιχα η πείρα που αντλεί σήμερα το κίνημα από εκείνο τον αγώνα, το θέμα της Κύπρου, η πραγματική και η διαφημιζόμενη τρομοκρατία, αλλά και το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης με τις γραμμές που συγκρούονται στο εσωτερικό του, ήταν τα κυρίαρχα θέματα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε χτες, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού στο Πολυτεχνείο, η Επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «29 χρόνια μετά, συνεχίζουμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε η εκδήλωση σε όσους την παρακολούθησαν.

«Αντλούμε δύναμη από το Πολυτεχνείο» για τον αγώνα του σήμερα, για να αναπτυχθεί η μεγάλη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική, βάζοντας στόχο να πάρει την εξουσία ο λαός, είπε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση. Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο επίκαιρο θέμα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», τονίζοντας ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου σμίγουν φέτος με την έκφραση αλληλεγγύης στο λαό της Κύπρου και κάλεσε μέσα και από τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου να καταδικαστεί το σχέδιο που σβήνει όνειρα και ελπίδες χρόνων.

Μίλησε, βέβαια, ιδιαίτερα και για τις εκδηλώσεις του 2003 στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα έχουν επιτυχία. «Πρέπει να είναι εμφανή δυο στρατόπεδα: ο λαός που θα αγωνίζεται και οι "15" με τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική τους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, μέσα στο ίδιο το κίνημα να χειραγωγήσουν την αμφισβήτηση που γεννιέται σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, σπέρνοντας αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί το σύστημα να «εξανθρωπιστεί».

Νωρίτερα, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ και μέλος της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που αναφέρθηκε αναλυτικά στην επικαιρότητα του συνθήματος «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» σήμερα, ξεκινώντας από τις πρώτες αντιδράσεις απέναντι στη Χούντα «τα αναμμένα κεριά μέσα στο σκοτάδι της», όπως είπε.

Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, μίλησε ο Τάσος Φωτόπουλος, που είπε ότι οι εποχές είναι διαφορετικές, αλλά η ασταμάτητη ταξική πάλη τις διαπερνά όλες κι έτσι περνώντας από το Πολυτεχνείο στη σημερινή επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα αντίσταση το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και τους εργατικούς αγώνες που αναπτύσσονται και τόνισε ότι το 2003 οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μεγαλειώδεις.

Μ' ένα χειμαρρώδη τρόπο τοποθετήθηκε, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, ο Θεολόγος Πατερέλης, που ανάμεσα στ' άλλα αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στην πραγματική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, τη μαύρη εργασία, την αφαίρεση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κάλεσε «να μην περιμένουμε το 2003, από τώρα όλοι στα σωματεία και στον αγώνα», για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ