ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της «ανησυχητικής κατάστασης»

Τις επικίνδυνες αποφάσεις και τους σχεδιασμούς υπογράφει η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο

Η «ανησυχητική» κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με Ρωσία και Κίνα, όπως και τα «συμπεράσματα» από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, απασχόλησαν τη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε στη Ρίγα της Λετονίας.

Για το πρώτο ζήτημα, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν από κοινού με τους ομολόγους τους από Γεωργία και Ουκρανία, με τον γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, να μιλάει ξανά για «συνεχιζόμενες επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον των γειτόνων της» και να επαναλαμβάνει πως «οι υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα θα είχε υψηλό τίμημα και θα είχε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία».

Σημείωσε ακόμη με νόημα πως «η Γεωργία και η Ουκρανία είναι μακροχρόνιοι και στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ», με συμβολή στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί πως προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Κουλέμπα, ζητούσε από τις χώρες του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία, σημειώνοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ενεργώντας με συντονισμένο τρόπο, μπορούμε να αποτρέψουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και να τον ωθήσουμε να μην επιλέξει το χειρότερο σενάριο το οποίο θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση».

«Διδάγματα» για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές αποστολές

Σε ό,τι αφορά τα «διδάγματα» από το Αφγανιστάν και την πρόσφατη αναδιάταξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή για την αντιμετώπιση της Κίνας, ο Στόλτενμπεργκ, παραπέμποντας ευθέως στις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σημείωσε πως οι υπουργοί είχαν «σε βάθος συζήτηση» για το «πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ θα σχεδιάζει και θα διεξάγει στο μέλλον επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων».

Επικαλούμενος τα εν λόγω συμπεράσματα - αλλά «δείχνοντας» και τις διαμάχες στο εσωτερικό της Συμμαχίας για την εξέλιξη της επέμβασης, την απόφαση των ΗΠΑ για επίσπευση της αποχώρησης και τις διεργασίες για ανάπτυξη «αυτόνομων» δυνατοτήτων από την πλευρά της ΕΕ - ο Στόλτενμπεργκ είπε πως «μόνο το ΝΑΤΟ είχε την ικανότητα και την πολιτική βούληση να διεξαγάγει αυτήν τη μαζική και πολύπλοκη επιχείρηση διαχείρισης κρίσεων. Και είναι σαφές ότι η διαχείριση κρίσεων πρέπει να παραμείνει βασικό καθήκον του ΝΑΤΟ».

Τόνισε ακόμη πως αν και «οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι θα είχαμε επωφεληθεί από πιο ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν», ωστόσο «οι φετινές διαβουλεύσεις για το μέλλον της αποστολής μας ήταν ανοιχτές και ειλικρινείς. Και με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις, αποφασίσαμε από κοινού να τερματίσουμε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν».

Κατά τ' άλλα ανέφερε πως «η αερογέφυρα της Καμπούλ τον Αύγουστο απέδειξε την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε μια μαζική επιχείρηση εκκένωσης», κατονομάζοντας ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία και Τουρκία, που «παρείχαν ασφάλεια και λειτούργησαν το αεροδρόμιο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες». Ενώ παρουσίασε ως «δίδαγμα» το πώς οι επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πρέπει να αφήνουν πίσω τους «περισσότερες αυτοσυντηρούμενες δυνάμεις», ικανές να υπηρετήσουν τα σχέδιά τους, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές και στο «έργο» που έχει να κάνει το ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

Με το βλέμμα στα Δυτικά Βαλκάνια

Τελευταία θέμα στη Σύνοδο ήταν η «σταθερότητα και ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια» - με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ και των ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε πως το τελευταίο διάστημα «είδαμε την ένταση να αυξάνεται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Με πιο επιθετική ρητορική, παγωμένες μεταρρυθμίσεις και ξένους παράγοντες που εργάζονται για να υπονομεύσουν την πρόοδο».

Προειδοποίησε μάλιστα τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή - Ρωσία και Κίνα - ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προωθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία» - όπως βαφτίζονται τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» που ρίχνουν λάδι στη φωτιά - και ότι οι υπουργοί «συμφωνήσαμε για τη σημασία της παρουσίας μας, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής μας της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και των γραφείων μας στο Σαράγεβο και στο Βελιγράδι», σε συνεργασία με την ΕΕ.

Ετοιμη για αποστολή στο Σαχέλ η κυβέρνηση

Σημειωτέον, η κυβέρνηση, που συνυπογράφει τις εν λόγω επικίνδυνες αποφάσεις, αρκέστηκε διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, χτες, να μιλήσει για «ενδιαφέρουσα συνάντηση» για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφέρθηκε επίσης σε χτεσινοβραδινή συνάντηση υπό την προεδρία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών για το Σαχέλ με τη συμμετοχή χωρών που έχουν διπλωματική παρουσία στην περιοχή, σημειώνοντας πως «θα συζητήσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που παρουσιάζει η υποσαχάρια Αφρική για την Ευρώπη και το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα (...) που εκπηγάζουν από αυτή την περιοχή».

Οι δηλώσεις Δένδια έρχονται μια μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, στην οποία σημείωνε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ, διευκρινίζοντας μάλιστα πως «δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα»...

ΡΩΣΙΑ
Καταγγέλλει την ανάπτυξη 120.000 Ουκρανών στο Ντονμπάς

Με μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού εκατέρωθεν, απειλές και αλληλοκατηγορίες για σχέδια στρατιωτικής επέμβασης συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας γύρω από την Ανατολική Ουκρανία.

Απαντώντας στις κατηγορίες του ευρωατλαντικού μπλοκ για «ασυνήθιστη ρωσική κινητικότητα» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ επεσήμανε χτες: «Η Ρωσία δεν μπορεί να πάρει μέτρα αποκλιμάκωσης. Εχουμε δει τα μηνύματα ότι πάνω από 120.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στη ζώνη σύγκρουσης»στην Ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό ενισχύει τις φοβίες ότι τα αισθήματα στην Ουκρανία υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης στο πρόβλημα του Ντονμπάς μπορεί να επικρατήσουν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «πολύ επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό» που σημειώνεται «σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορά μας».

Το θέμα της συγκέντρωσης του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς ανέφερε ότι θα θέσει στους δυτικούς ομολόγους του και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου του ΟΑΣΕ αυτές τις μέρες στη Στοκχόλμη.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα έχει ήδη επισημάνει στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ - μέσω διμερών επαφών με Γαλλία, Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες - ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός που μετέφερε το Κίεβο στη «γραμμή επαφής» στο Ντονμπάς, με την επίκληση της αντικατάστασης δυνάμεων, ήταν πρόσθετες δυνάμεις, ενώ τα στρατεύματα που θα αντικαθιστούσαν παρέμειναν εκεί.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στη Στοκχόλμη με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν, με τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Ζ. Μπορέλ και με πολλούς ΥΠΕΞ που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Παράλληλα με την ένταση γύρω από την Ουκρανία, εξάλλου, ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τις απελάσεις διπλωματών. Χτες ήταν η σειρά της Ρωσίας να ανακοινώσει ότι απαιτεί από το προσωπικό της αμερικάνικης πρεσβείας που βρίσκεται στη Μόσχα για πάνω από 3 χρόνια να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 31 Γενάρη. Η κίνηση έρχεται σε απάντηση της απέλασης 27 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ.

Λευκορωσία: Στο τραπέζι «απαντήσεις» με πυρηνικά και κλείσιμο αγωγών

Την επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποτυπώνουν και οι δηλώσεις του Λευκορώσου Προέδρου Αλ. Λουκασένκο, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Πολωνία «θα προτείνω στον Πούτιν να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία».

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι προτίθεται να επισκεφτεί μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν την Κριμαία, δηλώνοντας ότι αυτή είναι νόμιμα ρωσικό έδαφος (μέχρι τώρα η Λευκορωσία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα την Κριμαία ως ρωσική).

Επανέλαβε δε ότι είναι πρόθυμος να διακόψει τη διέλευση Ενέργειας από τη Ρωσία προς την ΕΕ αν η Πολωνία κλείσει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία λόγω της «μεταναστευτικής κρίσης». Το κλείσιμο των συνόρων, πρόσθεσε, θα σταματήσει τις εμπορικές ροές από την Ευρώπη προς Ρωσία και Κίνα.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σ. Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα σημειώνει τις δηλώσεις Λουκασένκο για τα πυρηνικά αλλά δεν επιθυμεί τη διάδοσή τους σε μη πυρηνικές χώρες. Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαιρέτισε τις δηλώσεις Λουκασένκο για την Κριμαία, ενώ για το θέμα της διέλευσης Ενέργειας σημείωσε πως ο Πούτιν εκφράζει «κατανόηση για τις σκληρές απαντήσεις» του Μινσκ στην επίθεση της Δύσης, αλλά περιμένει ότι αυτές «δεν θα οδηγήσουν με κανέναν τρόπο σε διατάραξη της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας προς τους Ευρωπαίους αποδέκτες φυσικού αερίου».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Τριμερής και συνεχείς «πρόβες πολέμου»

Στο μεταξύ, χτες, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε και η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, σε επίπεδο υπουργών, για να εξειδικεύσει και τα κοινά στρατιωτικά σχέδια ενός ακόμα «τριμερούς σχήματος» που στήνει η αστική τάξη στην περιοχή, με οδηγό τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα σε Ανατ. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση οι τρεις υπουργοί σημειώνουν ότι «συμφώνησαν στη σύσταση Κοινής Επιτροπής για την προετοιμασία και τη διευθέτηση μελλοντικών συναντήσεων και την υπογραφή προγράμματος τριμερούς συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεών τους».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χτες, τις προηγούμενες μέρες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «φιλοξένησαν» στην Κρήτη (στο ΚΕΝΑΠ και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή), την πολυεθνική Ασκηση «Niriis 21» με τη συμμετοχή της ΝΑΤΟικής Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (SNMG 2) και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (SNMCMG 2), στις οποίες συμμετέχουν αυτήν την περίοδο Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία.

Αποτυπώνοντας και τα επικίνδυνα «σενάρια» για τα οποία προετοιμάζονται οι ΝΑΤΟικοί, κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν, κατά το ΓΕΕΘΑ, «εκπαιδευτικές δραστηριότητες (...) σε όλες τις μορφές του ναυτικού πολέμου, με έμφαση στην αντιμετώπιση κρίσεων, στη ναυτική αποτροπή και στην εκκένωση αμάχων». Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τη μεγάλη δύναμη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ενδεικτικά 3 φρεγάτες, 3 πλοία κατευθυνόμενων πυραύλων, 5 υποβρύχια, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, δυνάμεις πεζοναυτών και μαχητικά αεροσκάφη «F-4») συμμετείχε και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ