ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλές εκατέρωθεν...
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε τις απειλές περί εισβολής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη
  • "Κήρυξη πολέμου" χαρακτήρισαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τις απειλές περί εισβολής

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ .-

Ιδιαίτερα οξυμένη και τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί να στείλει στρατεύματα ακόμα και στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, για να συλληφθούν οι ένοχοι της διπλής βομβιστικής επίθεσης, ενώ οι Παλαιστίνιοι τονίζουν ότι η ενέργεια αυτή θα σημάνει την κήρυξη πολέμου. Οι συλλήψεις υπόπτων συνεχίζονται, όμως, όσο περνούν οι ώρες όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβητούν ότι η εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς" βρίσκεται πίσω από το χτύπημα της υπαίθριας αγοράς Μαχάνε Γιεχούντα.

Περισσότεροι από 80 ύποπτοι έχουν προσαχθεί σε ανάκριση από τον ισραηλινό στρατό μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές σε χωριά της Δυτικής Οχθης, εκτός των αυτόνομων περιοχών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε τις απειλές περί εισβολής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και τόνισε ότι περιμένει "σαφή δείγματα πάταξης της τρομοκρατίας" από την Παλαιστινιακή Αρχή. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ, διευκρίνισε ότι οι ανακρίσεις των υπόπτων γίνονται σε συνεργασία με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Επιπλέον, ο Σαχάκ αποκάλυψε ότι η γενετική εξέταση των υπόπτων που συνελήφθησαν ως πιθανές οικογένειες των δύο κομάντο αυτοκτονίας απέδειξε ότι ουδεμία σχέση είχαν με τους δύο νεαρούς, άρα δεν ισχύουν και τα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

"Κήρυξη πολέμου" χαρακτήρισαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι την απειλή εισβολής του ισραηλινού στρατού. Παρ' όλα αυτά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η θέση του Παλαιστινίου ηγέτη είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η δυσαρέσκεια του παλαιστινιακού λαού εξαιτίας του τέλματος της "ειρηνευτικής διαδικασίας", η οικονομική ανέχεια και η επέκταση των εβραϊκών οικισμών καλλιεργούν το έδαφος για την ανάπτυξη του εξτρεμισμού. Κατά συνέπεια ο Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά των εξτρεμιστών αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσει ώστε τα μέτρα αυτά να μην εγείρουν την οργή των υποστηρικτών των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Αμφιβολίες για τη "Χαμάς"

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι αμφιβολίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων περί της αυθεντικότητας της αρχικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης το στρατιωτικό σκέλος της "Χαμάς", Ιζεντίμ αλ Κασάμ, με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ενώ έθετε και χρονικό όριο στο Ισραήλ μέχρι το βράδυ της Κυριακής να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστινίους κρατουμένους. Τόσο ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όσο και ο Αμνόν Σαχάκ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί. Από την πλευρά τους, ανώτερα στελέχη του πολιτικού σκέλους της "Χαμάς" στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη υπογραμμίζουν ότι η αρχική προκήρυξη είχε διαφορετικό τόνο, από ό,τι συνήθως, και διανεμήθηκε μόνο στη Ραμάλα, ενώ η "Χαμάς" αποφεύγει να μοιράζει φυλλάδια σε αυτόνομες περιοχές. Αλλωστε, σε φυλλάδιο της οργάνωσης που διανεμήθηκε, χτες, στα αυτόνομα εξαίρεται η πράξη των βομβιστών, όμως, δε γίνεται λόγος για ανάληψη της ευθύνης ούτε για το τελεσίγραφο της Κυριακής.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Ναμπλούς, Αμπντέλ Σατάρ Κασέμ, η διπλή βομβιστική επίθεση της Τετάρτης μοιάζει να είναι εκτός της λογικής της "Χαμάς",η οποία, εκτός του ότι έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή, γνωρίζει ότι η ενέργεια αυτή θα ήταν μπούμεραγκ για τη δημοτικότητά της στον παλαιστινιακό λαό, που, ήδη, δυσανασχετεί με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Αμπντέλ Σατάρ Κασέμ υπογραμμίζει, επίσης, ότι προφανώς δεν ευσταθεί και η αρχική τηλεφωνική ανάληψη ευθύνης από την "Τζιχάντ" καθώς η "Τζιχάντ", σε αντίθεση με τη "Χαμάς", "προτιμά" τις διπλές βομβιστικές επιθέσεις, όμως είθισται να έχει στρατιωτικούς στόχους και όχι πολίτες. Με τις εκτιμήσεις του ισλαμιστή καθηγητή τείνουν να συμφωνήσουν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ειδικοί, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η επίθεση να πραγματοποιήθηκε από κάποια άγνωστη οργάνωσή ή από μαχητές της "Χαμάς", οι οποίοι, όμως, παίρνουν εντολές από ηγέτες της οργάνωσης που ζουν στο εξωτερικό.

Συλλήψεις και "ιδέες"

Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα φτάσει στο Ισραήλ και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Μπιλ Κλίντον, όπως ανακοίνωσε, χτες, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Κλίντον τόνισε ότι ο Ρος θα κομίσει στις δύο πλευρές τις τελευταίες αμερικανικές προτάσεις, για τις οποίες, όμως, δεν έδωσε στοιχεία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι μετά τον Ρος, τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί, για πρώτη φορά, και η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Λίγες ώρες αργότερα, η αμερικανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο νεαρούς Παλαιστινίους μετά από εισβολή στο σπίτι τους, όπου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βρέθηκαν 5 βομβιστικοί μηχανισμοί. Οι δύο συλληφθέντες, για τους οποίους οι συγγενείς τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με θρησκευτικές οργανώσεις, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής των αστυνομικών.

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Κύμα προσφυγιάς εξαιτίας συγκρούσεων

ΚΟΚ ΣΟΥΝΓΚ.- Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες το πρωί στη βορειοδυτική Καμπότζη, γεγονός που υποχρέωσε περίπου 7.000 άτομα να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας καταφύγιο στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, στην περιοχή Κοκ Σουνγκ. Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον ισχυρό άνδρα της Καμπότζης, Χουν Σεν, έβαλλαν με ελαφρά πυροβόλα εναντίον των στρατιωτών, που είναι πιστοί στον ανατραπέντα πρίγκιπα Νοροντόμ Ραναρίντ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο απολογισμός των συγκρούσεων.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Πνομ Πενχ ανέφεραν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για συγκρούσεις, παρά μόνο για αψιμαχίες στην περιοχή Πουαπέτ, στα σύνορα της Καμπότζης με την Ταϊλάνδη. Ωστόσο έως το μεσημέρι ακούγονταν σποραδικά πυρά στην πόλη Κοκ Σουνγκ στο έδαφος της Ταϊλάνδης, όπου έχουν καταφύγει περίπου 5.000-6.000 πρόσφυγες.

Είναι η πρώτη φορά που η Ταϊλάνδη επιτρέπει σε πρόσφυγες από την Καμπότζη να περάσουν τα σύνορα, από το 1993, όταν διεξήχθησαν οι εκλογές στην Καμπότζη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αξιωματούχοι στην Ταϊλάνδη ανέφεραν ότι αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο προσφύγων, διότι δεν μπορούσαν να καταφύγουν πουθενά αλλού.

Ενας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Καμπότζη, ο Σαμ Ραϊνσί δήλωσε στο "Ρόιτερ" ότι ζήτησε βοήθεια από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όσων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το περασμένο 48ωρο, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Καμπότζης, ύστερα από εντολές του Χουν Σεν, ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Πουαπέτ, καθώς οι στρατιώτες που ήταν πιστοί στον Ραναρίντ είτε αυτομόλησαν στις γραμμές των πιστών στον Χουν Σεν, είτε υποχώρησαν στη ζούγκλα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αποχώρηση της πολυεθνικής

ΤΙΡΑΝΑ.- Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης από την Αλβανία, το Δυρράχιο και τα Τίρανα. Η αποχώρηση των στρατιωτικών των υπόλοιπων χωρών από τη χώρα αυτή συνεχίζεται και τη Δευτέρα θα μετακινηθούν οι γαλλικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι χορηγεί στον αλβανικό στρατό επιμελητειακή βοήθεια ύψους 1,4 εκατομμυρίων φράγκων. Η βοήθεια θεωρείται ένα "πρώτο βήμα στην αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού" και παραδόθηκε στον Αλβανό υπουργό Αμυνας Ζαμπίτ Μπρόκαϊι από τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αλβανία Πατρίκ Κρισμάν.

Στο νησί Σάσον της Νότιας Αλβανίας, έξι άτομα που επιχειρούσαν να λεηλατήσουν στρατιωτική αποθήκη έπαθαν σοβαρά εγκαύματα, όταν, από άγνωστη αιτία, εξερράγησαν βόμβες ναπάλμ. Οι έξι διαφεύγουν τη σύλληψη.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Λουκέτο" σε γαλλική στρατιωτική βάση

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-

"Λουκέτο" τέθηκε, από χτες και για πάντα, σε μία ακόμη γαλλική στρατιωτική βάση στο Μπουάρ της βορειοδυτικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Το κλείσιμο της βάσης και την αποχώρηση των περίπου 1.400 στρατιωτών, που τη στελεχώνουν, ανακοίνωσε χτες το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής περικοπών της κυβέρνησης Ζοσπέν στον αμυντικό τομέα, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλει το Παρίσι για να απεμπλακεί από το μαύρο παρελθόν δράσης της στο μεγαλύτερο μέρος της αφρικανικής ηπείρου μέσω της υποστήριξης (οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής) που παρείχε σε δικτάτορες επί δεκαετίες.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Γαλλία αναμένεται να περιορίσει σε 5.000 τον αριθμό των 8.000 στρατιωτικών δυνάμεων που τηρεί σε αφρικανικές χώρες.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
"Μπαράζ" ενταλμάτων κατά φοιτητών

ΣΕΟΥΛ.- Εντάλματα σύλληψης σε βάρος εκατοντάδων Νοτιοκορεατών φοιτητών αναμένεται να στείλουν σήμερα οι εισαγγελείς της Σεούλ, κάνοντας χρήση πρόσφατου "τελεσιγράφου", με το οποίο απαιτούσαν, μέχρι τις 31 Ιούλη, την παραίτηση όσων νέων ανήκουν στη ριζοσπαστική φιλοβορειοκορεατική οργάνωση "Χαντσονργιόν".

Τα εντάλματα αφορούν 1.658 φοιτητές, εκ των οποίων οι 457 είτε υποχρεώθηκαν να φύγουν από την οργάνωση "Χαντσονργιόν", είτε φυλακίστηκαν εξαιτίας της συμμετοχής τους στις φοιτητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις του περασμένου Ιούνη.

Η απόφαση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τις εισαγγελικές αρχές της Σεούλ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση του Κιμ Γιανγκ Σαμ προκειμένου να "σπάσει" την ισχυρή "αντιπολίτευση" που κάνουν οι φοιτητές ενάντια στη συντηρητική πολιτική και την αστυνομική βία. Η χτεσινή κίνηση των εισαγγελικών αρχών της Σεούλ προκάλεσε την αντίδραση της παγκόσμιας οργάνωσης "Διεθνής Αμνηστία", που ζήτησε την παύση ενεργειών που αποσκοπούν στο πάγωμα και εν τέλει στην "ποινικοποίηση" των φοιτητικών δραστηριοτήτων πολιτικής φύσης.

Διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε λάβαρα που αναπαριστούν τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φιντέλ Ράμος, και τον "θείο Σαμ", έξω από μια διαδήλωση πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Μανίλας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων υδροδότησης της χώρας, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ