Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλές εκατέρωθεν...
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε τις απειλές περί εισβολής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη
  • "Κήρυξη πολέμου" χαρακτήρισαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τις απειλές περί εισβολής

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ .-

Ιδιαίτερα οξυμένη και τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί να στείλει στρατεύματα ακόμα και στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, για να συλληφθούν οι ένοχοι της διπλής βομβιστικής επίθεσης, ενώ οι Παλαιστίνιοι τονίζουν ότι η ενέργεια αυτή θα σημάνει την κήρυξη πολέμου. Οι συλλήψεις υπόπτων συνεχίζονται, όμως, όσο περνούν οι ώρες όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβητούν ότι η εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς" βρίσκεται πίσω από το χτύπημα της υπαίθριας αγοράς Μαχάνε Γιεχούντα.

Περισσότεροι από 80 ύποπτοι έχουν προσαχθεί σε ανάκριση από τον ισραηλινό στρατό μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές σε χωριά της Δυτικής Οχθης, εκτός των αυτόνομων περιοχών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε τις απειλές περί εισβολής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και τόνισε ότι περιμένει "σαφή δείγματα πάταξης της τρομοκρατίας" από την Παλαιστινιακή Αρχή. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ, διευκρίνισε ότι οι ανακρίσεις των υπόπτων γίνονται σε συνεργασία με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Επιπλέον, ο Σαχάκ αποκάλυψε ότι η γενετική εξέταση των υπόπτων που συνελήφθησαν ως πιθανές οικογένειες των δύο κομάντο αυτοκτονίας απέδειξε ότι ουδεμία σχέση είχαν με τους δύο νεαρούς, άρα δεν ισχύουν και τα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

"Κήρυξη πολέμου" χαρακτήρισαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι την απειλή εισβολής του ισραηλινού στρατού. Παρ' όλα αυτά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η θέση του Παλαιστινίου ηγέτη είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η δυσαρέσκεια του παλαιστινιακού λαού εξαιτίας του τέλματος της "ειρηνευτικής διαδικασίας", η οικονομική ανέχεια και η επέκταση των εβραϊκών οικισμών καλλιεργούν το έδαφος για την ανάπτυξη του εξτρεμισμού. Κατά συνέπεια ο Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά των εξτρεμιστών αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσει ώστε τα μέτρα αυτά να μην εγείρουν την οργή των υποστηρικτών των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Αμφιβολίες για τη "Χαμάς"

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι αμφιβολίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων περί της αυθεντικότητας της αρχικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης το στρατιωτικό σκέλος της "Χαμάς", Ιζεντίμ αλ Κασάμ, με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ενώ έθετε και χρονικό όριο στο Ισραήλ μέχρι το βράδυ της Κυριακής να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστινίους κρατουμένους. Τόσο ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όσο και ο Αμνόν Σαχάκ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί. Από την πλευρά τους, ανώτερα στελέχη του πολιτικού σκέλους της "Χαμάς" στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη υπογραμμίζουν ότι η αρχική προκήρυξη είχε διαφορετικό τόνο, από ό,τι συνήθως, και διανεμήθηκε μόνο στη Ραμάλα, ενώ η "Χαμάς" αποφεύγει να μοιράζει φυλλάδια σε αυτόνομες περιοχές. Αλλωστε, σε φυλλάδιο της οργάνωσης που διανεμήθηκε, χτες, στα αυτόνομα εξαίρεται η πράξη των βομβιστών, όμως, δε γίνεται λόγος για ανάληψη της ευθύνης ούτε για το τελεσίγραφο της Κυριακής.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Ναμπλούς, Αμπντέλ Σατάρ Κασέμ, η διπλή βομβιστική επίθεση της Τετάρτης μοιάζει να είναι εκτός της λογικής της "Χαμάς",η οποία, εκτός του ότι έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή, γνωρίζει ότι η ενέργεια αυτή θα ήταν μπούμεραγκ για τη δημοτικότητά της στον παλαιστινιακό λαό, που, ήδη, δυσανασχετεί με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Αμπντέλ Σατάρ Κασέμ υπογραμμίζει, επίσης, ότι προφανώς δεν ευσταθεί και η αρχική τηλεφωνική ανάληψη ευθύνης από την "Τζιχάντ" καθώς η "Τζιχάντ", σε αντίθεση με τη "Χαμάς", "προτιμά" τις διπλές βομβιστικές επιθέσεις, όμως είθισται να έχει στρατιωτικούς στόχους και όχι πολίτες. Με τις εκτιμήσεις του ισλαμιστή καθηγητή τείνουν να συμφωνήσουν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ειδικοί, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η επίθεση να πραγματοποιήθηκε από κάποια άγνωστη οργάνωσή ή από μαχητές της "Χαμάς", οι οποίοι, όμως, παίρνουν εντολές από ηγέτες της οργάνωσης που ζουν στο εξωτερικό.

Συλλήψεις και "ιδέες"

Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα φτάσει στο Ισραήλ και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Μπιλ Κλίντον, όπως ανακοίνωσε, χτες, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Κλίντον τόνισε ότι ο Ρος θα κομίσει στις δύο πλευρές τις τελευταίες αμερικανικές προτάσεις, για τις οποίες, όμως, δεν έδωσε στοιχεία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι μετά τον Ρος, τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί, για πρώτη φορά, και η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Λίγες ώρες αργότερα, η αμερικανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο νεαρούς Παλαιστινίους μετά από εισβολή στο σπίτι τους, όπου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βρέθηκαν 5 βομβιστικοί μηχανισμοί. Οι δύο συλληφθέντες, για τους οποίους οι συγγενείς τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με θρησκευτικές οργανώσεις, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής των αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ