Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Ράπισμα" στην κυβέρνηση των Εργατικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο αέρας του νικητή, μετά τη συντριπτική επικράτηση στις πρόσφατες εκλογές της 1ης Μάη, δε βοήθησε καθόλου το κόμμα των "Νέων Εργατικών" του Τόνι Μπλερ, που υπέστη την πρώτη ήττα του, κατά τις αναπληρωματικές εκλογές για την έδρα του Οξμπριτζ, στο δυτικό Λονδίνο.

Οι Συντηρητικός υποψήφιος Τζον Ράντολ κέρδισε την έδρα από τον Εργατικό αντίπαλό του με διαφορά 3.766 ψήφων, χαρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, την πρώτη μετά από 8,5 χρόνια νίκη στο κόμμα των Τόρις σε αναπληρωματικές εκλογές. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το κύριο θέμα στη βρετανική πολιτική σκηνή, όπου πολλοί δε δίστασαν, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, να χαρακτηρίσουν το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα "κόλαφο" για την κυβέρνηση Μπλερ. Στις εκλογές της 1ης Μάη, οι Συντηρητικοί είχαν κρατήσει την έδρα με διαφορά μόλις 724 ψήφων, αλλά η αναπληρωματική εκλογή κατέστη αναγκαία μετά την κένωση της έδρας, εξαιτίας του θανάτου του Σερ Μάικλ Σέρσμπι λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή του. Το Συντηρητικό Κόμμα σχεδόν πάντα καταφέρνει να αποσπά την έδρα στο Οξμπριτζ και τελευταία φορά που την είχε απολέσει ήταν πριν από 27 χρόνια.

Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τόρις, Ουίλιαμ Χέιγκ, άδραξε την ευκαιρία και, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκανε λόγο για την επιστροφή των Συντηρητικών στο πολιτικό σκηνικό, μετά τη συντριπτική και καταλυτική ήττα που υπέστη το κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση της 1ης Μάη."Είναι μία σπουδαία αρχή. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στους Συντηρητικούς...", δήλωσε ο Χέιγκ.

Είναι δεδομένο ότι η αναπληρωματική εκλογή της Πέμπτης αποτελεί το πρώτο δείγμα της αποδοχής της κοινής γνώμης στην πολιτική που εφαρμόζει η νέα Εργατική κυβέρνηση το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησής της, και μάλιστα το αποτέλεσμα δεν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την κυβέρνηση Μπλερ. Γεγονός επίσης παραμένει ότι ποτέ σχεδόν οποιοδήποτε κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει αναπληρωματικές εκλογές. Ομως, η αλαζονική και υπεροπτική στάση του "κλειστού" κυβερνητικού σχήματος έχει ενοχλήσει αρκετά τους Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν δείξει τη δυσφορία τους. Αυτό καταμαρτυρά και η επιλογή του υποψηφίου του Εργατικού κόμματος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε "αλεξιπτωτιστής", μια και καμία σχέση δεν είχε με την τοπική κοινότητα του Οξμπριτζ και αποτέλεσε προσωπική επιλογή και επιβολή του πρωθυπουργού, που αγνόησε επιδεικτικά τις υποδείξεις των τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ