Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Η βόμβα που δεν ανέστειλε την εκεχειρία

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Μία βόμβα μεγάλη ισχύος, τοποθετημένη σε αυτοκίνητο έξω από ξενοδοχείο στην πόλη Λίσμπελοου, στην κομητεία Φέρμανα της Βόρειας Ιρλανδίας, ανακαλύφθηκε και εξουδετερώθηκε πριν ενεργοποιηθεί, από τους πυροτεχνουργούς του βρετανικού στρατού. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, η βόμβα ανακαλύφθηκε μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα, αλλά μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί το πρώτο ανάλογο, από τη μέρα που ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ), κήρυξε στις 20 Ιούλη εκ νέου εκεχειρία, αναστέλλοντας προσωρινά τον ένοπλο αγώνα του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που διαρκεί ήδη 28 χρόνια, και ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη συμμετοχή του Σιν Φέιν, πολιτικής του πτέρυγας, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, δύο μικρές εξτρεμιστικές ομάδες αντιτίθενται στην εκεχειρία και η μία από αυτές, ο Ιρλανδικός Εθνικιστικός Απελευθερωτικός Στρατός, οργάνωση που είχε πραγματοποιήσει μία ανάλογη επίθεση σε ξενοδοχείο της Βόρειας Ιρλανδίας, τον Ιούλη του περασμένου χρόνου, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να την τηρήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ