Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Κύμα προσφυγιάς εξαιτίας συγκρούσεων

ΚΟΚ ΣΟΥΝΓΚ.- Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες το πρωί στη βορειοδυτική Καμπότζη, γεγονός που υποχρέωσε περίπου 7.000 άτομα να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας καταφύγιο στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, στην περιοχή Κοκ Σουνγκ. Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον ισχυρό άνδρα της Καμπότζης, Χουν Σεν, έβαλλαν με ελαφρά πυροβόλα εναντίον των στρατιωτών, που είναι πιστοί στον ανατραπέντα πρίγκιπα Νοροντόμ Ραναρίντ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο απολογισμός των συγκρούσεων.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Πνομ Πενχ ανέφεραν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για συγκρούσεις, παρά μόνο για αψιμαχίες στην περιοχή Πουαπέτ, στα σύνορα της Καμπότζης με την Ταϊλάνδη. Ωστόσο έως το μεσημέρι ακούγονταν σποραδικά πυρά στην πόλη Κοκ Σουνγκ στο έδαφος της Ταϊλάνδης, όπου έχουν καταφύγει περίπου 5.000-6.000 πρόσφυγες.

Είναι η πρώτη φορά που η Ταϊλάνδη επιτρέπει σε πρόσφυγες από την Καμπότζη να περάσουν τα σύνορα, από το 1993, όταν διεξήχθησαν οι εκλογές στην Καμπότζη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αξιωματούχοι στην Ταϊλάνδη ανέφεραν ότι αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο προσφύγων, διότι δεν μπορούσαν να καταφύγουν πουθενά αλλού.

Ενας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Καμπότζη, ο Σαμ Ραϊνσί δήλωσε στο "Ρόιτερ" ότι ζήτησε βοήθεια από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όσων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το περασμένο 48ωρο, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Καμπότζης, ύστερα από εντολές του Χουν Σεν, ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Πουαπέτ, καθώς οι στρατιώτες που ήταν πιστοί στον Ραναρίντ είτε αυτομόλησαν στις γραμμές των πιστών στον Χουν Σεν, είτε υποχώρησαν στη ζούγκλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ