Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες ταραχές για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Σε συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών προχώρησε η τουρκική αστυνομία χτες, κατά τη διάρκεια της νέας κινητοποίησης ισλαμιστών εναντίον του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Γιλμάζ για τον περιορισμό της θρησκευτικού χαρακτήρα εκπαίδευσης.

Οι αστυνομικοί διέλυσαν εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως "δεν μπορείτε να σταματήσετε το ισλαμικό κίνημα" μπροστά από το τζαμί Μπεγιαζίτ του 16ου αιώνα και στη συνέχεια τους καταδίωξαν.

Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα τζαμιά της Τουρκίας μετά τη διαδήλωση, που έγινε στην Αγκυρα την περασμένη Τρίτη και κατά την οποία τραυματίστηκαν από αστυνομικούς 11 άτομα, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, και άλλες πόλεις είδαν ταραχές σε διαδηλώσεις ισλαμιστών για το ίδιο ζήτημα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ξεκαθάρισμα στο στρατό...

Ως "βασικό" ζήτημα αναγορεύεται στην τετραήμερη ετήσια σύνοδο της ηγεσίας των Ενοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας το "ξεκαθάρισμα" των τάξεών του από τους αξιωματικούς εκείνους, οι οποίοι εικάζεται ότι έχουν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ, το οποίο μετέδωσε το "Ρόιτερ", "θα εξεταστούν οι φάκελοι μελών του προσωπικού που έχουν εμπλακεί σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες, παράλληλα με τις προαγωγές και τις αποστρατείες".

Ο στρατός, αυτεπίκλητος "προστάτης" του κοσμικού κράτους της Τουρκίας, έχει αποστρατεύσει εκατοντάδες αξιωματικούς, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι διατηρούσαν σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις. Νωρίτερα φέτος, η άρνηση της κυβέρνησης του ισλαμιστή Νετσμετίν Ερμπακάν να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες του στρατού, οδήγησε σε έναν "πόλεμο χαρακωμάτων" και τελικά την πτώση της, τον Ιούνιο.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος ηγήθηκε της "αντι-ισλαμικής" εκστρατείας, αναμένεται να διατηρηθεί στη θέση του, για έναν ακόμη χρόνο.

... και από το στρατό

Τις προηγούμενες δύο ημέρες, στην τελευταία εκστρατεία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των Κούρδων αντικαθεστωτικών του ΡΚΚ, 31 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη στο Ντιγιαρμπακίρ (Νοτιοανατολική Τουρκία), στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και δύο άνδρες των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών δυνάμεων. Πάντως, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλη πηγή.

Βομβιστική επίθεση

Μια τηλεχειριζόμενη βόμβα, την οποία πυροδότησαν άγνωστοι χτες στο Κιρσίρ εναντίον ενός μεταφορικού αυτοκινήτου της αστυνομίας, τραυμάτισε δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τον οδηγό, οι οποίοι πήγαιναν οκτώ ισλαμιστές υπόδικους από το δικαστήριο στη φυλακή. Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ελαφρά τραυματίστηκε και ένας κρατούμενος.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε ενώ η "κλούβα" προσπερνούσε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια - σύμφωνα με αξιωματούχους - οι δράστες της επίθεσης πυροβόλησαν εναντίον των φρουρών, για να βοηθήσουν τους κρατούμενους να αποδράσουν.

Οι οκτώ ισλαμιστές κρατούμενοι είναι μεταξύ των κατηγορηθέντων για την πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης το 1993, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε 37 αλεβίτες διανοούμενους.

Ουδεμία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, αλλά μια αφίσα του Επαναστατικού Λαϊκού Μετώπου - Κόμματος βρέθηκε στο αυτοκίνητο, στο οποίο είχε τοποθετηθεί η βόμβα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση με αφορμή την «ελευθερία» των ΜΜΕ (2014-02-11 00:00:00.0)
Μακελειό του λαού εν μέσω ενδοαστικών ανταγωνισμών (2013-08-20 00:00:00.0)
Αιματηρή επίθεση σε αμερικανικό εστιατόριο (2005-11-16 00:00:00.0)
Μεταξύ δυστυχημάτων και επιθέσεων (2004-08-12 00:00:00.0)
Διαιώνιση της βίας (2003-01-14 00:00:00.0)
Αιματηρή ενέδρα (2001-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ