ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανύπαρκτη "συνοχή"

Το "δέλεαρ" που πρόσφεραν οι αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις μικρές και φτωχές χώρες - μέλη, για να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη τους, ήταν το Ταμείο Συνοχής. Η πολιτική τους μοιάζει με την εκτροφή θηραμάτων από τους κυνηγούς, για να εξασφαλίζουν περισσότερο και καλύτερο κυνήγι στο μέλλον.

Η ίδρυση του Ταμείου Συνοχής αποφασίστηκε στο Μάαστριχτ και αποτελεί μέρος της ομώνυμης Συνθήκης. Επισήμως, ο στόχος του Ταμείου είναι "η συμβολή στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Κοινότητας". Από το Ταμείο αυτό χρηματοδοτούνται μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις χώρες - μέλη, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, με σκοπό, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, "τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών - μελών".

Οπως ορίζεται στο ιδρυτικό του Ταμείου Συνοχής χρηματοδοτεί "έργα περιβάλλοντος που εντάσσονται στις προτεραιότητες της Κοινοτικής Πολιτικής για Προστασία του Περιβάλλοντος και Εργα Υποδομής, κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα των μεταφορών". Η οικονομική "βοήθεια", λοιπόν, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από τις συγκεκριμένες χώρες - μέλη για τις πραγματικές τους ανάγκες. Απαγορεύεται, δηλαδή, να διατεθούν τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής για την ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων είτε στην αγροτική οικονομία, είτε στη βιομηχανία. Αντίθετα, επιβάλλεται να χρηματοδοτούνται έργα που κρίνονται απαραίτητα από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών για την εξυπηρέτηση των αναγκών και των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Γι' αυτό, εξάλλου, δίνεται έμφαση στα έργα υποδομής και ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών.

Ομως, η λειτουργία του Ταμείου Συνοχής έχει και μια ακόμη δυσάρεστη παρενέργεια και αφορά στη δέσμευση εθνικών πόρων που θα μπορούσαν να διατεθούν είτε για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις, είτε για κοινωνικούς σκοπούς. Η κατασκευή ενός έργου που περιλαμβάνεται στις παραπάνω κατηγορίες χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από το Ταμείο Συνοχής και κατά το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να χορηγηθούν, λοιπόν, τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η "εθνική συμμετοχή". Ετσι σημαντικά ποσά του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, ή για την παιδεία και την υγεία, δεσμεύονται για έργα που εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε και τις πολιτικές διαστάσεις του Ταμείου Συνοχής, αφού ένα σημαντικό μέρος της λειτουργίας του αφορά στην προσπάθεια επηρεασμού συνειδήσεων υπέρ της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικότερα. Εμείς απλώς θα σας θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες είχαν κάνει "σημαία" τους τα έργα που χρηματοδοτούνται, ή θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Συνοχής. Εργα τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αφού δεν εντάσσονται στις κοινοτικές προτεραιότητες, και σε κάθε περίπτωση είναι έργα που ελάχιστη σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των πόλεων, των περιοχών και των κατοίκων τους.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα που έχει το Ταμείο Συνοχής, η περίπτωση της Ελλάδας είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική. Η χώρα μας στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι σήμερα όχι μόνο δε μείωσε την απόσταση που τη χωρίζει από τις πλουσιότερες χώρες - μέλη, αντίθετα η απόσταση αυτή μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Και τέλος δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα όσα δίνουν οι ισχυροί "εταίροι" στην Ελλάδα μέσω και του Ταμείου Συνοχής είναι ένα μικρό μόνο μέρος αυτών που έχουν πάρει μέσω και του εμπορικού ισοζυγίου.

Δ. Π.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΚΙΝΑΣ

Υποκριτική, αναξιόπιστη και αλαζονική

η έκθεση

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ

Υποκριτική, εκκινούμενη από ιδιοτέλεια, αναξιόπιστη και αλαζονική χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Επιτροπής και τη σχετική έκθεση του ΕΚ για την ανάπτυξη σχέσεων με την Κίνα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ.

"Η δήλωση της Κομισιόν και κατ' επέκταση η συζήτηση όπως γίνεται, μοιάζει λίγο ανιστόρητη, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Είναι εκτός πραγματικότητας. Δε θέλετε να κατανοήσετε ότι αυτή η μεγάλη χώρα, αυτός ο μεγάλος λαός, έχει βγει μόλις πριν 50 χρόνια από εξωτερικούς πολέμους, από καθεστώς μακραίωνης αποικιοκρατίας, από εμφύλιους πολέμους και μέσα σε 50 χρόνια προσπαθεί να φτιάξει το δικό του μοντέλο, που ταιριάζει στην ιστορία, στον πολιτισμό του που φτάνει τα 5.000 χρόνια".

"Γι' αυτό η ανακοίνωση της Επιτροπής είναι αμφίβολης αξιοπιστίας, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης. Είναι αλαζονική, ιδιοτελής στις επιδιώξεις της, αποβλέποντας στο πώς, από ποια γωνία, με ποια μεθόδευση, οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές θα πάρουν μέρος στο μοίρασμα της μεγάλης πίτας που λέγεται κινέζικη αγορά".

Αναφερόμενος σε κάποια σημεία της ανακοίνωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Λέει για παράδειγμα: "να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τις βοηθήσουμε". Αν αυτό ειλικρινά απέβλεπε στην ανάπτυξη της Κίνας, στην ευημερία του λαού της όλοι θα ήμασταν σύμφωνοι. Αλλά όχι, αποβλέπει, μέσα από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, στην ενσωμάτωση, στην υποταγή της Κίνας στο μοντέλο το δικό σας, στο μοντέλο των πολυεθνικών εταιριών σας".

"Λέει αλλού, συνέχισε ο Β. Εφραιμίδης, να βοηθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να προφτάσουμε να μην υποστεί κρισιακά φαινόμενα, όπως οι άλλες ασιατικές χώρες. Μα, εκείνες οι χώρες, οι "τίγρεις", που αναφέρατε προηγούμενα, προ πολλού είχανε μέχρι το λαιμό χωθεί μέσα στα μέτρα, στα μοντέλα τα φιλελεύθερα τα δικά σας! Και εν τούτοις είχαμε την κρίση. Εκεί θέλετε να οδηγήσετε και την Κίνα; Μήπως κρίση δεν υπήρξε και στις δικές σας χώρες παρά τον άκρατο φιλελευθερισμό; Πού αναζητείτε τα αίτια της κρίσης και θέλετε με μεταρρυθμίσεις, μοντέλο δικό σας, να προφτάσετε, δήθεν από πόνο, μην πάθει κρίση η Κίνα".

"Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της Κίνας. Ναι για διμερές εμπόριο, αλλά, όπου πρόκειται για επιχειρήσεις κινεζικές που στο εσωτερικό της Κίνας δε συμμορφώνονται απόλυτα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, εκεί ειδικά μέτρα ντάπινγκ εναντίον τους. Είναι επέμβαση ανοιχτή, ανεπίτρεπτη".

"Και επιπλέον, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλάτε για κράτος δικαίου, δημοκρατία κλπ., για συνεργασία, στενές σχέσεις με την Κίνα. Και βεβαίως, ευχής έργο θα είναι και για τον κινεζικό λαό και για την ΕΕ και για τη διεθνή πραγματικότητα. Αλλά γιατί κλείνετε τα μάτια; Αυτή η μικρούτσικη Λετονία με την οποία έχετε πολύ στενές σχέσεις και προσπαθείτε να την εντάξετε στην Κοινότητα, επί 2,5 εκατομ. κατοίκων έχει 700.000 κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να λέγονται πολίτες, δεν έχουν κανένα δικαίωμα γιατί έχουν μόνο το μειονέκτημα ότι είναι ρωσόφωνοι. Γιατί με αυτούς θέλετε σχέσεις; Γιατί δεν το βλέπετε αυτό; Είναι λοιπόν και υποκρισία και ιδιοτέλεια και αλαζονεία. Θέλετε να δώσετε και μαθήματα"!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Κατ' ευφημισμόν η χρηματοδότηση της ΚΑΠ

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ, ο Β. Εφραιμίδης είπε:

"Μόνο κατ' ευφημισμό μπορούμε να μιλάμε πλέον για χρηματοδότηση της ΚΑΠ, όταν οι προτάσεις που συζητάμε αφορούν στην πραγματικότητα άγριες περικοπές των κονδυλίων που διατίθενται για τη γεωργία, οδηγώντας στην εξόντωση των μικρομεσαίων, οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, κυρίως στις νότιες περιοχές της Κοινότητας, με συνέπεια τη δραστική μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων και του αριθμού των απασχολούμενων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας στις αγροτικές περιοχές, αυξάνοντας επικίνδυνα τους ρυθμούς απερήμωσης της υπαίθρου.

Θέτοντας υπό αμφισβήτηση και υπό συνεχή μείωση το τμήμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία, όπως συμβαίνει με τις προτάσεις της "Ατζέντας 2000" και τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην πραγματικότητα - και χωρίς προσχήματα πλέον - αμφισβητείται και υπονομεύεται ο αποφασιστικός ρόλος που η γεωργία έπαιζε μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο αριθμό των περιφερειών της Ευρώπης και ιδιαίτερα στο νότο. Η ΕΕ συρρικνώνει συνεχώς το υπάρχον γεωργικό δυναμικό της, καθώς δεδηλωμένος πλέον στόχος της είναι η εξοικονόμηση πόρων και η προετοιμασία της ληστρικής επιχείρησης - διεύρυνσης προς τις χώρες της ΚΑΕ και για να μπορέσει το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο να ανταποκριθεί στο νέο καθεστώς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - με τη γνωστή υποτακτικότητα στις απαιτήσεις των ΗΠΑ - από το 2000 και μετά.

Διαφωνούμε με την άποψη του εισηγητή να μην εγγραφεί σε ξεχωριστή κατηγορία η προενταξιακή βοήθεια στις υπό διεύρυνση χώρες και να συμπεριλαμβάνεται μέσα στην κατευθυντήρια γραμμή η προενταξιακή βοήθεια στις υπό διεύρυνση χώρες, με στόχο να μειωθεί η επιβάρυνση του υπόλοιπου προϋπολογισμού. Η προενταξιακή βοήθεια θα πρέπει να είναι ξεχωριστή κατηγορία, εκτός κατευθυντήριας γραμμής, για να μη μειωθούν, τα ήδη κρεουργημένα, κονδύλια που διατίθενται για τη γεωργία στα κράτη - μέλη από το τμήμα εγγυήσεων.

Με την υποχρεωτική συγχρηματοδότηση από τα κράτη - μέλη των άμεσων ενισχύσεων, η πρόταση αυτή γίνεται προπομπός μιας κατάφωρης και ανεπίτρεπτης επέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, εισάγοντας όρους υποτέλειας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όχι μόνο στις διατάξεις της Συνθήκης, αλλά προλειαίνει έμμεσα το έδαφος για ουσιαστική μεταφορά των υποχρεωτικών δαπανών προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς - χωρίς γνώμη των εθνικών Κοινοβουλίων - για πολιτικές και αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το Διευθυντήριο της ΕΕ. Με περισσή υποκρισία και δημαγωγία διαφημίζεται, στο όνομα ενός παράλογου, αντίθετου με κάθε έννοια αλληλεγγύης, δήθεν ορθολογισμού, μια ψευδεπίγραφη επανεθνικοποίηση, η οποία όμως θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες, ενώ η Κοινότητα θα συνεχίζει να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαμόρφωσης κάθε λεπτομέρειας της ΚΑΠ, ποσοστώσεις, επιδοτήσεις τιμών και εξαγωγών, δασμών κ. ά., χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμού ή χάραξης αγροτικής πολιτικής από το ίδιο το κράτος - μέλος.

Αυτή η πρόταση της Κομισιόν, κ. πρόεδρε, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και δεν υπάρχουν περιθώρια "καλύτερης διαχείρισής της". Υποχρέωσή μας είναι να αντιταχθούμε και να αποτρέψουμε μια τέτοια πολιτική που βρίσκει αντιμέτωπους τους μικρομεσαίους αγρότες και καλλιεργητές".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Την ετήσια Γενική του Συνέλευση πραγματοποιεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και καλεί τα μέλη του Συνδέσμου και τους φίλους του, την Κυριακή 31 Γενάρη 1999, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση με θέμα την κατάσταση στην Παιδεία και τις προτάσεις του ΚΚΕ, διοργανώνει σήμερα η ΚΟ Ιωαννίνων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πασαρώνος (Ελεούσα), στις 7 το απόγευμα.Ομιλητής θα είναι ο Απ. Τασούλας,βουλευτής του ΚΚΕ.

Με τον Βραζιλιάνο πρεσβευτή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες με τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στην Αθήνα Ζουάρ Κάρλος Πεσόουα Φραγκόζο.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια των συνομιλιών, έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για την κατάσταση στις δύο χώρες και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης των ανταλλαγών και των σχέσεων σ' όλους τους τομείς, σε ισότιμη βάση, προς όφελος των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ