ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπέγραψαν συμφωνία «ενεργειακής συνεργασίας»

Η Γαλλία καλεί τα κράτη της ΕΕ να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή παραγωγή στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα

Από την υπογραφή της συμφωνίας από την Γαλλίδα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο

Copyright 2022 The Associated

Από την υπογραφή της συμφωνίας από την Γαλλίδα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο
Διακήρυξη «ενεργειακής συνεργασίας» υπέγραψαν την Παρασκευή Γαλλία και Γερμανία, με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και ενώ στην ΕΕ δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός των διαφορετικών μονοπωλιακών συμφερόντων για κρίσιμα θέματα στην Ενέργεια, όπως το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Μετά από πολυήμερες επαφές υπουργών των δύο κυβερνήσεων την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι, όπου είχε επισημανθεί ότι η «αναθέρμανση» του «γαλλογερμανικού άξονα» είναι «μονόδρομος» παρά τις αντιθέσεις, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, υποδέχτηκε στο Βερολίνο την Γαλλίδα πρωθυπουργό, Ελ. Μπορν.

«Οι χώρες μας χρειάζονται η μια την άλλη για να τα βγάλουμε πέρα αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε η Μπορν.

Η γαλλογερμανική «ενεργειακή συνεργασία» προβλέπει ότι η Γαλλία θα στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία και η Γερμανία ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία, κάτι που ήδη συμβαίνει: Η Γαλλία καλύπτει μέρος των γερμανικών αναγκών σε φυσικό αέριο από τον Οκτώβρη, μετά την επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας του αγωγού «Nord Stream 1» και η Γερμανία έχει ήδη παράσχει μέσα στο 2022 περίπου 5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο στοιχείο είναι η αύξηση των παραδοτέων ποσοτήτων από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να αποφευχθούν μπλακάουτ τον φετινό χειμώνα. Επιπλέον, οι δύο χώρες προετοιμάζουν και μια επιμέρους ενεργειακή συμφωνία για περιόδους κρίσεων.

Οι Σολτς και Μπορν υπογράμμισαν επίσης την απερίφραστη στήριξή τους στην Ουκρανία αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στην Αμυνα.

Τα βήματα προσέγγισης, μετά από μια περίοδο έντονης «ψυχρότητας» και διαφωνιών σε μια σειρά από ζητήματα, γίνονται και για να αντιμετωπιστούν ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ και ο «οικονομικός πόλεμος» που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον με τον νόμο για την ενίσχυση των μονοπωλίων στις ΗΠΑ, το ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο που πουλά στην Ευρώπη κ.ά.

Με στόχο η Γαλλία να διαπραγματευτεί κάποιες εξαιρέσεις από τους δασμούς και τα όρια που επιβάλλει η νέα νομοθεσία των ΗΠΑ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, θα επισκεφτεί την επόμενη βδομάδα τις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ.

Πάντως, όπως τόνισε ο Λε Μερ, το ζήτημα είναι η ΕΕ να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντά της: «Η Κίνα ευνοεί την κινεζική παραγωγή, η Αμερική ευνοεί την αμερικανική παραγωγή, ήρθε η ώρα η Ευρώπη να ευνοήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ολα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να καταλάβουν ότι σήμερα, μπροστά σε αυτές τις αμερικανικές αποφάσεις, πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε καλύτερα τα οικονομικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πως το τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων για την προστασία των Αμερικανών κατασκευαστών που περιλαμβάνεται στην «Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού» των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, οι οποίες ήδη πλήττονται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις υψηλές τιμές Ενέργειας.

Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες, δήλωσε η Τάνια Γκένερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). «Οι υψηλές τιμές της Ενέργειας και η αποδυνάμωση της οικονομίας πλήττουν τη γερμανική οικονομία και επιβαρύνουν πολύ τις εταιρείες μας σε σύγκριση με άλλες διεθνείς τοποθεσίες. Το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται υπό τεράστια πίεση...», είπε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Βερολίνο επικυρώνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Καναδά (CETA), καθώς οι Πράσινοι έπαψαν να εναντιώνονται σε αυτή. Η CETA είχε υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 αλλά δεν είχε εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή λόγω εσωτερικών αντιθέσεων. Στο μεταξύ, η καγκελαρία παρουσίασε τον Οκτώβρη ένα έγγραφο στρατηγικής που εξέταζε μια «νέα προσέγγιση» για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της στο Καζακστάν

Πούτιν και Τοκάγεφ υπέγραψαν κοινή δήλωση στη Μόσχα για ενίσχυση της συνεργασίας σε Ενέργεια, Μεταφορές, Αμυνα

Με «πλήρη ατζέντα» για τα πιο κρίσιμα οικονομικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά και αμυντικά ζητήματα, πάντα με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και του Καζακστάν, Κ. Τζ. Τοκάγεφ, με αφορμή τα 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Ηταν το πρώτο ταξίδι του Τοκάγεφ στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας, ενώ οι δύο ηγέτες απευθύνθηκαν μέσω βίντεο στο Φόρουμ Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Ρωσίας - Καζακστάν.

Πούτιν και Τοκάγεφ μετά τη συνάντησή τους υπέγραψαν κοινή δήλωση με ευρύ φάσμα οικονομικής και γεωπολιτικής συνεργασίας, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να διατηρήσει τη μεγάλη επιρροή της στο Καζακστάν, το οποίο επιδιώκει παράλληλα να αναπτύξει τους δεσμούς του με τη Δύση και να επωφεληθεί από τις αντιρωσικές κυρώσεις. Τη στρατηγική σημασία που έχει το Καζακστάν στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας σηματοδότησε και η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.

Σε αυτό το φόντο, ο Πούτιν εξέφρασε τη «βεβαιότητα» ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αστάνα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με επιτυχία, ενώ ο Τοκάγεφ φρόντισε να επισημάνει ότι «η Ρωσία ήταν πάντα και είναι ο βασικός στρατηγικός εταίρος του Καζακστάν, ένα κράτος με το οποίο έχουμε τις πιο στενές σχέσεις σε διάφορους τομείς».

Απευθυνόμενος στο Φόρουμ Ρωσίας - Καζακστάν, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία ανακατευθύνει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της σε νέες αγορές, στο πλαίσιο της «διεθνούς εμπορικής κρίσης» (αλλά και λόγω των δυτικών κυρώσεων), με έμφαση «στην ανάπτυξη κοινής υποδομής μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, στην άρση των περιορισμών που εμποδίζουν τις εμπορικές και επενδυτικές ανταλλαγές». Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τον εξοπλισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας νέων βασικών διεθνών διαδρόμων Ανατολής - Δύσης και Βορρά - Νότου.

Περαιτέρω, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία και το Καζακστάν - που συμμετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση - λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των συστημάτων μεταφορών τους. «Η Ευρασιατική Σιδηροδρομική Συμμαχία, που ιδρύθηκε από τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία, λειτουργεί με επιτυχία, παρέχοντας μια σταθερή και ασφαλή σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των χωρών της ευρασιατικής ηπείρου», είπε.

Οπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση που υπεγράφη, Ρωσία και Καζακστάν θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα των καυσίμων και της Ενέργειας, και συγκεκριμένα στην εξερεύνηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στη μεταφορά ενεργειακών πόρων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο «αμυντικό» σύμφωνο στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία και το Καζακστάν μαζί με τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Οι δύο χώρες «δεσμεύονται» να ενισχύσουν τις δυνατότητες του Οργανισμού, να βελτιώσουν τους μηχανισμούς «αντιμετώπισης κρίσεων και καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας» και να αναπτύξουν τις «ειρηνευτικές δυνάμεις» του CSTO. Η Ρωσία έστειλε για πρώτη φορά στρατεύματα εκτός συνόρων, στο πλαίσιο του CSTO, στο Καζακστάν τον περασμένο Γενάρη για την καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων στη χώρα.

Αναφορικά με την Κασπία, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για δρόμους εμπορευμάτων και Ενέργειας, Μόσχα και Αστάνα θεωρούν σημαντικό να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση για το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας το συντομότερο δυνατόν.

Η Σύμβαση κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα των παράκτιων χωρών της Κασπίας στους πόρους της και την αποκλειστική αρμοδιότητα αυτών των κρατών να επιλύουν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Κασπία Θάλασσα, ενώ επιπρόσθετα απαγορεύει την παρουσία εξωπεριφερειακών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κασπία. Η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες, εκτός από το Ιράν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Ανακοινώσεις για «σχέδιο πραξικοπήματος» από «τρομοκρατική ομάδα»

Μια περίεργη υπόθεση, σχεδίων πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης της Γερμανίας από «ύποπτη τρομοκρατική ομάδα» που εξαρθρώθηκε εδώ και μήνες, ανακοίνωσαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου (BGH), ειδικός αστυνομικός από το Εγκληματολογικό Τμήμα της Ρηνανίας - Παλατινάτου «συνεργαζόταν» με την εν λόγω οργάνωση το διάστημα Νοεμβρίου 2021 - Απριλίου 2022.

Αναφέρεται ότι η οργάνωση σχεδίαζε την απαγωγή του υπουργού Υγείας, Κ. Λάουτερμπαχ, ενώ αυτός θα βρισκόταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, καθώς και μια γενικευμένη διακοπή ηλεκτροδότησης διάρκειας δύο βδομάδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραξικόπημα. Στα σχέδια περιλαμβανόταν και ταξίδι εκπροσώπων της οργάνωσης στον ρωσικό θύλακα Καλίνιγκραντ, για να ζητήσουν συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Τέσσερις Γερμανοί που φέρονται να εκπονούσαν αυτά τα σχέδια συνελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο, αφού ένας απ' αυτούς συνάντησε τον μυστικό αστυνομικό και συζήτησε μαζί του μια συμφωνία για όπλα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε αστυνομικές έρευνες αναφέρεται ότι κατασχέθηκε πλήθος όπλων και πυρομαχικών. Τον Οκτώβριο συνελήφθη άλλο ένα άτομο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ