Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της στο Καζακστάν

Πούτιν και Τοκάγεφ υπέγραψαν κοινή δήλωση στη Μόσχα για ενίσχυση της συνεργασίας σε Ενέργεια, Μεταφορές, Αμυνα

Με «πλήρη ατζέντα» για τα πιο κρίσιμα οικονομικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά και αμυντικά ζητήματα, πάντα με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και του Καζακστάν, Κ. Τζ. Τοκάγεφ, με αφορμή τα 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Ηταν το πρώτο ταξίδι του Τοκάγεφ στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας, ενώ οι δύο ηγέτες απευθύνθηκαν μέσω βίντεο στο Φόρουμ Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Ρωσίας - Καζακστάν.

Πούτιν και Τοκάγεφ μετά τη συνάντησή τους υπέγραψαν κοινή δήλωση με ευρύ φάσμα οικονομικής και γεωπολιτικής συνεργασίας, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να διατηρήσει τη μεγάλη επιρροή της στο Καζακστάν, το οποίο επιδιώκει παράλληλα να αναπτύξει τους δεσμούς του με τη Δύση και να επωφεληθεί από τις αντιρωσικές κυρώσεις. Τη στρατηγική σημασία που έχει το Καζακστάν στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας σηματοδότησε και η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.

Σε αυτό το φόντο, ο Πούτιν εξέφρασε τη «βεβαιότητα» ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αστάνα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με επιτυχία, ενώ ο Τοκάγεφ φρόντισε να επισημάνει ότι «η Ρωσία ήταν πάντα και είναι ο βασικός στρατηγικός εταίρος του Καζακστάν, ένα κράτος με το οποίο έχουμε τις πιο στενές σχέσεις σε διάφορους τομείς».

Απευθυνόμενος στο Φόρουμ Ρωσίας - Καζακστάν, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία ανακατευθύνει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της σε νέες αγορές, στο πλαίσιο της «διεθνούς εμπορικής κρίσης» (αλλά και λόγω των δυτικών κυρώσεων), με έμφαση «στην ανάπτυξη κοινής υποδομής μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, στην άρση των περιορισμών που εμποδίζουν τις εμπορικές και επενδυτικές ανταλλαγές». Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τον εξοπλισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας νέων βασικών διεθνών διαδρόμων Ανατολής - Δύσης και Βορρά - Νότου.

Περαιτέρω, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία και το Καζακστάν - που συμμετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση - λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των συστημάτων μεταφορών τους. «Η Ευρασιατική Σιδηροδρομική Συμμαχία, που ιδρύθηκε από τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία, λειτουργεί με επιτυχία, παρέχοντας μια σταθερή και ασφαλή σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των χωρών της ευρασιατικής ηπείρου», είπε.

Οπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση που υπεγράφη, Ρωσία και Καζακστάν θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα των καυσίμων και της Ενέργειας, και συγκεκριμένα στην εξερεύνηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στη μεταφορά ενεργειακών πόρων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο «αμυντικό» σύμφωνο στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία και το Καζακστάν μαζί με τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Οι δύο χώρες «δεσμεύονται» να ενισχύσουν τις δυνατότητες του Οργανισμού, να βελτιώσουν τους μηχανισμούς «αντιμετώπισης κρίσεων και καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας» και να αναπτύξουν τις «ειρηνευτικές δυνάμεις» του CSTO. Η Ρωσία έστειλε για πρώτη φορά στρατεύματα εκτός συνόρων, στο πλαίσιο του CSTO, στο Καζακστάν τον περασμένο Γενάρη για την καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων στη χώρα.

Αναφορικά με την Κασπία, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για δρόμους εμπορευμάτων και Ενέργειας, Μόσχα και Αστάνα θεωρούν σημαντικό να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση για το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας το συντομότερο δυνατόν.

Η Σύμβαση κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα των παράκτιων χωρών της Κασπίας στους πόρους της και την αποκλειστική αρμοδιότητα αυτών των κρατών να επιλύουν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Κασπία Θάλασσα, ενώ επιπρόσθετα απαγορεύει την παρουσία εξωπεριφερειακών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κασπία. Η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες, εκτός από το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ