Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπέγραψαν συμφωνία «ενεργειακής συνεργασίας»

Η Γαλλία καλεί τα κράτη της ΕΕ να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή παραγωγή στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα

Από την υπογραφή της συμφωνίας από την Γαλλίδα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο

Copyright 2022 The Associated

Από την υπογραφή της συμφωνίας από την Γαλλίδα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο
Διακήρυξη «ενεργειακής συνεργασίας» υπέγραψαν την Παρασκευή Γαλλία και Γερμανία, με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και ενώ στην ΕΕ δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός των διαφορετικών μονοπωλιακών συμφερόντων για κρίσιμα θέματα στην Ενέργεια, όπως το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Μετά από πολυήμερες επαφές υπουργών των δύο κυβερνήσεων την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι, όπου είχε επισημανθεί ότι η «αναθέρμανση» του «γαλλογερμανικού άξονα» είναι «μονόδρομος» παρά τις αντιθέσεις, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, υποδέχτηκε στο Βερολίνο την Γαλλίδα πρωθυπουργό, Ελ. Μπορν.

«Οι χώρες μας χρειάζονται η μια την άλλη για να τα βγάλουμε πέρα αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε η Μπορν.

Η γαλλογερμανική «ενεργειακή συνεργασία» προβλέπει ότι η Γαλλία θα στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία και η Γερμανία ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία, κάτι που ήδη συμβαίνει: Η Γαλλία καλύπτει μέρος των γερμανικών αναγκών σε φυσικό αέριο από τον Οκτώβρη, μετά την επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας του αγωγού «Nord Stream 1» και η Γερμανία έχει ήδη παράσχει μέσα στο 2022 περίπου 5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο στοιχείο είναι η αύξηση των παραδοτέων ποσοτήτων από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να αποφευχθούν μπλακάουτ τον φετινό χειμώνα. Επιπλέον, οι δύο χώρες προετοιμάζουν και μια επιμέρους ενεργειακή συμφωνία για περιόδους κρίσεων.

Οι Σολτς και Μπορν υπογράμμισαν επίσης την απερίφραστη στήριξή τους στην Ουκρανία αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στην Αμυνα.

Τα βήματα προσέγγισης, μετά από μια περίοδο έντονης «ψυχρότητας» και διαφωνιών σε μια σειρά από ζητήματα, γίνονται και για να αντιμετωπιστούν ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ και ο «οικονομικός πόλεμος» που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον με τον νόμο για την ενίσχυση των μονοπωλίων στις ΗΠΑ, το ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο που πουλά στην Ευρώπη κ.ά.

Με στόχο η Γαλλία να διαπραγματευτεί κάποιες εξαιρέσεις από τους δασμούς και τα όρια που επιβάλλει η νέα νομοθεσία των ΗΠΑ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, θα επισκεφτεί την επόμενη βδομάδα τις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ.

Πάντως, όπως τόνισε ο Λε Μερ, το ζήτημα είναι η ΕΕ να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντά της: «Η Κίνα ευνοεί την κινεζική παραγωγή, η Αμερική ευνοεί την αμερικανική παραγωγή, ήρθε η ώρα η Ευρώπη να ευνοήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ολα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να καταλάβουν ότι σήμερα, μπροστά σε αυτές τις αμερικανικές αποφάσεις, πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε καλύτερα τα οικονομικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πως το τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων για την προστασία των Αμερικανών κατασκευαστών που περιλαμβάνεται στην «Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού» των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, οι οποίες ήδη πλήττονται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις υψηλές τιμές Ενέργειας.

Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες, δήλωσε η Τάνια Γκένερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). «Οι υψηλές τιμές της Ενέργειας και η αποδυνάμωση της οικονομίας πλήττουν τη γερμανική οικονομία και επιβαρύνουν πολύ τις εταιρείες μας σε σύγκριση με άλλες διεθνείς τοποθεσίες. Το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται υπό τεράστια πίεση...», είπε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Βερολίνο επικυρώνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Καναδά (CETA), καθώς οι Πράσινοι έπαψαν να εναντιώνονται σε αυτή. Η CETA είχε υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 αλλά δεν είχε εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή λόγω εσωτερικών αντιθέσεων. Στο μεταξύ, η καγκελαρία παρουσίασε τον Οκτώβρη ένα έγγραφο στρατηγικής που εξέταζε μια «νέα προσέγγιση» για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ