ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά στην τροχιά της Λισαβόνας

ΚΚΕ: Να μην υπάρχει συναίνεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο

Η κυβέρνηση θα εντείνει τη λήψη μέτρων στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσω των συνεχών περιορισμών των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτό ξεκαθάρισε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι πρέπει να «κινηθούμε ακόμα ταχύτερα» προκειμένου «να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Λισαβόνας»! Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ στις 12 του Ιούλη στις Βρυξέλλες αλλά και για τις κατευθύνσεις της διάσκεψης της Λισαβόνας.

Αναφορικά με τους «μακροοικονομικούς στόχους» της Λισαβόνας ο Γ. Αλογοσκούφης μίλησε για διατήρηση της λιτότητας αφού απαιτείται «εξασφάλιση της συμβολής των μισθολογικών εξελίξεων στη μακροοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη», ενώ επίσης μίλησε για «διασφάλιση της οικονομικής και δημοσιονομικής βιωσιμότητας ως βάση για αυξημένη απασχόληση».

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στην «αγορά εργασίας» ο υπουργός Οικονομίας περιέγραψε ουσιαστικά την πολιτική αντίληψη που εκφράστηκε στα δύο πρόσφατα νομοσχέδια της κυβέρνησης, για το ωράριο των καταστημάτων και την κατάργηση του 8ωρου, μιλώντας για την ανάγκη «προώθησης της ευελιξίας σε συνδυασμό με την εργασιακή ασφάλεια και τον περιορισμό της κατάτμησης της αγοράς εργασίας, δίνοντας τη δέουσα προσοχή στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων». Επίσης, έκανε λόγο για το στόχο που αφορά «την εξασφάλιση εξελίξεων στο εργασιακό κόστος και στους μηχανισμούς προσδιορισμού των αμοιβών που να ευνοούν την απασχόληση»!

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας σκιαγράφησε τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μιλώντας για «διασφάλιση ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών εντός και εκτός Ευρώπης για την αξιοποίηση των ευκαιριών της παγκοσμιοποίησης», καθώς και για τη «δημιουργία πιο ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα από βελτιωμένους ρυθμιστικούς κανόνες».

Επιχειρώντας να παρουσιάσει ως θετική τη μέχρι τώρα πορεία της κυβερνητικής πολιτικής ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως «επιτυγχάνουμε να συνεχίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης σε ικανοποιητικούς ρυθμούς» και προανήγγειλε ότι ο δείκτης ανάπτυξης «έκλεισε το α΄ τρίμηνο του 2005 στο 3,5%», ενώ «στο δεύτερο τρίμηνο θα κλείσει επίσης στο 3,5%». Επίσης, είπε ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 9,1% ενώ «το τουριστικό κύμα φαίνεται ότι αυξάνεται αυτή τη χρονιά» και «υπάρχει μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ από την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα». Οσον αφορά στην ανεργία «έχει πέσει σε επίπεδα που είναι λίγο πάνω από το 10%». Ακόμα, παρατήρησε ότι στο θέμα της απελευθέρωσης των αγορών «η Ελλάδα είναι στο 15% χαμηλότερα από τους άλλους»!

Με τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας «τα κράτη και η Ελλάδα μπαίνουν υπό εποπτεία για να βαθύνουν τα αντιλαϊκά μέτρα», σημείωσε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως στις αποφάσεις της διάσκεψης «τα περί κοινωνικής συνοχής και για το περιβάλλον είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», αφού «το θέμα είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις», πράγμα που αποτελεί «σημαία και για τα δύο κόμματα». Μάλιστα, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι «λέτε "ναι" στη Λισαβόνα» αλλά «έρχεστε και καταψηφίζετε τα νομοσχέδια της ΝΔ». Επισήμανε επίσης πως «τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι σε αυτά τα πλαίσια και είναι μέτρα αντιλαϊκά και αντεργατικά» και «έχουμε μια γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων». Μάλιστα, αναφερόμενος στο επιχείρημα του ...ευρωπαϊκού μονόδρομου ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε ότι στα μέτρα που αποφασίζει η ΕΕ έχουν συμφωνήσει και οι κυβερνήσεις και οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις, τονίζοντας: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην υπάρχει συναίνεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στις επί μέρους παρατηρήσεις του υπουργού Οικονομίας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «κριτήριο δεν είναι μόνο ο ρυθμός ανάπτυξης. Κριτήριο είναι το πού πηγαίνει αυτή η ανάπτυξη, τι απολαμβάνει ο εργαζόμενος», κι έτσι «δεν είναι ασφαλές κριτήριο για το ότι μεγαλώνει η κοινωνική ευημερία». Επίσης, πρόσθεσε πως «τέτοιοι ρυθμοί δεν μπορούν να είναι σταθεροί σε μια ΕΕ που βρίσκεται σε ύφεση (...) ήδη υπάρχει τάση προς τα κάτω». Σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο σημείωσε: «Είπατε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,1%. Οι εισαγωγές πόσο αυξήθηκαν; Το εμπορικό ισοζύγιο χειροτερεύει σταθερά». Τέλος, εξήγησε τη φερόμενη ως αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα αναρωτώμενος «μήπως οι πάντες έσπευσαν να κάνουν αίτηση για νέες οικοδομές λόγω της αύξησης του ΦΠΑ;».

Οι ανισότητες παράγοντας για τη μετανάστευση

Ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου που διαιωνίζει την ομηρία

Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στους όρους χορήγησης αδειών στους οικονομικούς μετανάστες, που εισηγείται στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με το εν λόγω νομοθέτημα διατηρούνται οι απειλές της απέλασης για τους μετανάστες, με τους ασαφείς όρους και τις δυσκολίες που θεσμοθετεί για τη νομιμοποίησή τους.

Αναφερόμενος συνολικά στο φαινόμενο της μετανάστευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «στις σημερινές συνθήκες, βασικός παράγοντας που συντηρεί τη μετακίνηση του πληθυσμού είναι η μεγάλη οικονομική ανισότητα που έχει δημιουργηθεί στα διάφορα διαμερίσματα του πλανήτη. Υπάρχουν διαφορές που είναι προκλητικά μεγάλες. Η κατάσταση επιβαρύνεται από τις πολλές εστίες πολέμου και από τον αυταρχικό τρόπο που πολλές κυβερνήσεις εφαρμόζουν στο εσωτερικό τους, για να επιβάλλουν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι χώρες υποδοχής, ιδιαίτερα οι αναπτυγμένες, ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή των μεταναστών σε όλες σχεδόν τις παραγωγικές δραστηριότητες, με πολύ χαμηλό κόστος, εκμεταλλευόμενοι αυτό το δυναμικό που έρχεται και συσσωρεύεται στη χώρα τους».

Παράλληλα, ο Ορέστης Κολοζώφ επισήμανε πως «στις σύγχρονες καπιταλιστικές συνθήκες, η τάση είναι να επιτρέπουν την είσοδο τόσων μεταναστών, όσων χρειάζεται η οικονομία τους συν έναν αριθμό - συνήθως μεγάλο - που να μπορεί να πιέζει το κόστος της εργατικής δύναμης, όχι μόνο των μεταναστών, αλλά και των ιθαγενών εργατών. Για να το πετύχουν αυτό, τα μέτρα που παίρνουν οι διάφορες κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα, αλλά συντηρούν την παράνομη παρουσία των ανθρώπων αυτών, με μια σειρά από μέτρα που εμποδίζουν ή καθυστερούν στην πράξη τη νομιμοποίησή τους». Με βάση αυτά απευθύνθηκε στη σημερινή και τη χτεσινή κυβέρνηση λέγοντας ότι «θέλετε να διατηρήσετε έναν αριθμό παρανόμων και αυτός ο αριθμός των παρανόμων οι υπολογισμοί λένε ότι θα είναι 200.000 με 300.000 κόσμος», απαιτώντας «να νομιμοποιήσετε αυτό τον κόσμο και να του δώσετε τη δυνατότητα να αποκτήσει τη βεβαιότητα ότι είναι μέρος αυτής της κοινωνίας και ότι ισότιμα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στους τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί».

ΝΔ
«Βάφτισαν» την καλπονοθεία ... δημοκρατία

Με τον ισχυρισμό του γραμματέα της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη ότι το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που εκλέγει δήμαρχο με 42% από την πρώτη Κυριακή, είναι «περισσότερο δημοκρατικό, αυτοδιοικητικό και αναλογικό»(!!) και με τα στελέχη της ΝΔ να προσπαθούν να πείσουν ότι η προώθησή του θα γίνει μέσα από «δημοκρατικό διάλογο», συνεχίστηκε χτες η επιχείρηση αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού.

Η χτεσινή πρώτη σύσκεψη στη Ρηγίλλης για το σχεδιασμό του προγράμματος δράσης εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του κυβερνώντος κόμματος εξελίχθηκε όπως ήταν προσχεδιασμένο από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ο νέος εκλογικός νόμος σαν αυτός που «θα φέρει ικανότερους ανθρώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Την ίδια στιγμή που η ΝΔ με τις αλλαγές που προωθεί στον ισχύοντα εκλογικό νόμο που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά επεκτείνει την καλπονοθεία από την πρώτη κιόλας Κυριακή, ο Β. Μεϊμαράκης εντελώς υποκριτικά δήλωσε: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εκλέγεται με ποσοστό 41,5%, για παράδειγμα το 2000, και να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο που έχει τα περισσότερα προβλήματα και να μην μπορεί ένας δήμαρχος να "κυβερνήσει" το δικό του ΟΤΑ»... Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο δεύτερος γύρος οδηγεί πολλές φορές σε συναλλαγές ερήμην της βούλησης των πολιτών».

Συγχρόνως, στη χτεσινή σύσκεψη των Γραμματειών Οργανωτικού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και ενώ η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νέου νόμου, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, δήλωσαν ...διατεθειμένα να συζητήσουν τις όποιες «αλλαγές». «Η κυβέρνηση», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Β. Μεϊμαράκης «συμμετέχει στο διάλογο, ακούει τις απόψεις, συνθέτει και μεταφέρει στη Βουλή το αντίστοιχο νομοσχέδιο, το οποίο και ψηφίζεται και πάλι από τα κόμματα». Βέβαια, στην ίδια συζήτηση, ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι «η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να γίνει σε όλους τους δήμους και από τις εκλογές του 2006 και πως το σύστημα θα πρέπει να ισχύσει και για τους νομάρχες».

Ο γραμματέας της ΝΔ δεν έχασε, παράλληλα, την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες εξελίξεις και να οξύνει την ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ του δικομματισμού. Ετσι, και ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις, αφού με την ουσία του νόμου δεν διαφωνεί, αλλά ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, ο Β. Μεϊμαράκης χτες ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά, γιατί είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ιδιοτελείς λόγους και θέλει να "εκβιάζει" τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ