Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά στην τροχιά της Λισαβόνας

ΚΚΕ: Να μην υπάρχει συναίνεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο

Η κυβέρνηση θα εντείνει τη λήψη μέτρων στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσω των συνεχών περιορισμών των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτό ξεκαθάρισε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι πρέπει να «κινηθούμε ακόμα ταχύτερα» προκειμένου «να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Λισαβόνας»! Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ στις 12 του Ιούλη στις Βρυξέλλες αλλά και για τις κατευθύνσεις της διάσκεψης της Λισαβόνας.

Αναφορικά με τους «μακροοικονομικούς στόχους» της Λισαβόνας ο Γ. Αλογοσκούφης μίλησε για διατήρηση της λιτότητας αφού απαιτείται «εξασφάλιση της συμβολής των μισθολογικών εξελίξεων στη μακροοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη», ενώ επίσης μίλησε για «διασφάλιση της οικονομικής και δημοσιονομικής βιωσιμότητας ως βάση για αυξημένη απασχόληση».

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στην «αγορά εργασίας» ο υπουργός Οικονομίας περιέγραψε ουσιαστικά την πολιτική αντίληψη που εκφράστηκε στα δύο πρόσφατα νομοσχέδια της κυβέρνησης, για το ωράριο των καταστημάτων και την κατάργηση του 8ωρου, μιλώντας για την ανάγκη «προώθησης της ευελιξίας σε συνδυασμό με την εργασιακή ασφάλεια και τον περιορισμό της κατάτμησης της αγοράς εργασίας, δίνοντας τη δέουσα προσοχή στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων». Επίσης, έκανε λόγο για το στόχο που αφορά «την εξασφάλιση εξελίξεων στο εργασιακό κόστος και στους μηχανισμούς προσδιορισμού των αμοιβών που να ευνοούν την απασχόληση»!

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας σκιαγράφησε τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μιλώντας για «διασφάλιση ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών εντός και εκτός Ευρώπης για την αξιοποίηση των ευκαιριών της παγκοσμιοποίησης», καθώς και για τη «δημιουργία πιο ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα από βελτιωμένους ρυθμιστικούς κανόνες».

Επιχειρώντας να παρουσιάσει ως θετική τη μέχρι τώρα πορεία της κυβερνητικής πολιτικής ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως «επιτυγχάνουμε να συνεχίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης σε ικανοποιητικούς ρυθμούς» και προανήγγειλε ότι ο δείκτης ανάπτυξης «έκλεισε το α΄ τρίμηνο του 2005 στο 3,5%», ενώ «στο δεύτερο τρίμηνο θα κλείσει επίσης στο 3,5%». Επίσης, είπε ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 9,1% ενώ «το τουριστικό κύμα φαίνεται ότι αυξάνεται αυτή τη χρονιά» και «υπάρχει μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ από την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα». Οσον αφορά στην ανεργία «έχει πέσει σε επίπεδα που είναι λίγο πάνω από το 10%». Ακόμα, παρατήρησε ότι στο θέμα της απελευθέρωσης των αγορών «η Ελλάδα είναι στο 15% χαμηλότερα από τους άλλους»!

Με τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας «τα κράτη και η Ελλάδα μπαίνουν υπό εποπτεία για να βαθύνουν τα αντιλαϊκά μέτρα», σημείωσε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως στις αποφάσεις της διάσκεψης «τα περί κοινωνικής συνοχής και για το περιβάλλον είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», αφού «το θέμα είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις», πράγμα που αποτελεί «σημαία και για τα δύο κόμματα». Μάλιστα, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι «λέτε "ναι" στη Λισαβόνα» αλλά «έρχεστε και καταψηφίζετε τα νομοσχέδια της ΝΔ». Επισήμανε επίσης πως «τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι σε αυτά τα πλαίσια και είναι μέτρα αντιλαϊκά και αντεργατικά» και «έχουμε μια γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων». Μάλιστα, αναφερόμενος στο επιχείρημα του ...ευρωπαϊκού μονόδρομου ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε ότι στα μέτρα που αποφασίζει η ΕΕ έχουν συμφωνήσει και οι κυβερνήσεις και οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις, τονίζοντας: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην υπάρχει συναίνεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στις επί μέρους παρατηρήσεις του υπουργού Οικονομίας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «κριτήριο δεν είναι μόνο ο ρυθμός ανάπτυξης. Κριτήριο είναι το πού πηγαίνει αυτή η ανάπτυξη, τι απολαμβάνει ο εργαζόμενος», κι έτσι «δεν είναι ασφαλές κριτήριο για το ότι μεγαλώνει η κοινωνική ευημερία». Επίσης, πρόσθεσε πως «τέτοιοι ρυθμοί δεν μπορούν να είναι σταθεροί σε μια ΕΕ που βρίσκεται σε ύφεση (...) ήδη υπάρχει τάση προς τα κάτω». Σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο σημείωσε: «Είπατε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,1%. Οι εισαγωγές πόσο αυξήθηκαν; Το εμπορικό ισοζύγιο χειροτερεύει σταθερά». Τέλος, εξήγησε τη φερόμενη ως αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα αναρωτώμενος «μήπως οι πάντες έσπευσαν να κάνουν αίτηση για νέες οικοδομές λόγω της αύξησης του ΦΠΑ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ