Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη διελκυστίνδα της αναγνώρισης...

Να προχωρήσει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάλεσε την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης, την ίδια στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Αμπντουλάχ Γκιουλ, επιμένει «πως η μη αναγνώριση αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου» της 17ης Δεκέμβρη που υπογράφτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με τις οποίες χαρακτήριζε «αδιανόητο» να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση από την τελευταία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κ. Χρυσοστομίδης με γραπτή δήλωσή του υπογράμμισε: «Η Αγκυρα οφείλει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να συνειδητοποιήσει, αποδεχτεί και αναγνωρίσει, έγκαιρα, τη νομική και πολιτική πραγματικότητα ότι η Κύπρος είναι μία από τις 25 χώρες, με τις οποίες θα διαπραγματεύεται, γεγονός που θα της επιτρέψει να αρχίσει και να διεξαγάγει ομαλά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις».

Στη δήλωση, επίσης, αναφέρεται ότι «είναι αδιανόητο να επιμένει η τουρκική κυβέρνηση και να δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας φιλοδοξεί να γίνει μέλος». Η ανεπιφύλακτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής, σημειώνει ο Κ. Χρυσοστομίδης «αποτελεί όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», ενώ εκκρεμεί και η διαπραγμάτευση μεταξύ των «25», του πλαισίου διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, η οποία θα αρχίσει στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Παράλληλα, ο Κ. Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με τη θέση της Κομισιόν ότι η αναγνώριση αποτελεί θέμα του ΟΗΕ, τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ πλην της Τουρκίας. Αναγνωρίζεται επίσης από όλα τα κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών, από τον ίδιο τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών», αλλά πρόσθεσε ότι «εάν υπονοείται» απ' αυτό ότι μέσω του ΟΗΕ θα υπάρξει «λύση του κυπριακού προβλήματος» κάτι τέτοιο βρίσκει σύμφωνη την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε τη λύση με την αναγνώριση».

Συγχρόνως μετά τον Γάλλο πρωθυπουργό χτες ο Φρίντμπερτ Πφλίγκερ, εκπρόσωπος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι «είναι πράγματι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με μία χώρα που δεν έχει εκ των προτέρων αναγνωρίσει κάθε ένα από τα μέλη της ΕΕ».

Πάντως, την ίδια στιγμή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ζήτησε από την Αγκυρα να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε για την Τουρκία με «αυτοκτονία».

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα, ζήτησε να μην ανοίξουν «όποιο κι αν είναι το τίμημα» τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία.

Κατά την παραμονή του στην Αγκυρα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό τον Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση του Μ. Ταλάτ εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η στάση του Τ. Μπλερ στο Κυπριακό είναι θετική για την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ, δήλωσε στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, πως η τελική θέση της ΕΕ θα καθοριστεί από όλα τα κράτη - μέλη στο τέλος Αυγούστου. «Ο ρόλος της βρετανικής Προεδρίας», είπε, «θα είναι η επίτευξη συμφωνίας εκ μέρους της ΕΕ για τη διακήρυξη της Τουρκίας, την οποία, εν πάση περιπτώσει, η βρετανική προεδρία θεωρεί μονομερή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ