Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ανισότητες παράγοντας για τη μετανάστευση

Ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου που διαιωνίζει την ομηρία

Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στους όρους χορήγησης αδειών στους οικονομικούς μετανάστες, που εισηγείται στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με το εν λόγω νομοθέτημα διατηρούνται οι απειλές της απέλασης για τους μετανάστες, με τους ασαφείς όρους και τις δυσκολίες που θεσμοθετεί για τη νομιμοποίησή τους.

Αναφερόμενος συνολικά στο φαινόμενο της μετανάστευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «στις σημερινές συνθήκες, βασικός παράγοντας που συντηρεί τη μετακίνηση του πληθυσμού είναι η μεγάλη οικονομική ανισότητα που έχει δημιουργηθεί στα διάφορα διαμερίσματα του πλανήτη. Υπάρχουν διαφορές που είναι προκλητικά μεγάλες. Η κατάσταση επιβαρύνεται από τις πολλές εστίες πολέμου και από τον αυταρχικό τρόπο που πολλές κυβερνήσεις εφαρμόζουν στο εσωτερικό τους, για να επιβάλλουν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι χώρες υποδοχής, ιδιαίτερα οι αναπτυγμένες, ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή των μεταναστών σε όλες σχεδόν τις παραγωγικές δραστηριότητες, με πολύ χαμηλό κόστος, εκμεταλλευόμενοι αυτό το δυναμικό που έρχεται και συσσωρεύεται στη χώρα τους».

Παράλληλα, ο Ορέστης Κολοζώφ επισήμανε πως «στις σύγχρονες καπιταλιστικές συνθήκες, η τάση είναι να επιτρέπουν την είσοδο τόσων μεταναστών, όσων χρειάζεται η οικονομία τους συν έναν αριθμό - συνήθως μεγάλο - που να μπορεί να πιέζει το κόστος της εργατικής δύναμης, όχι μόνο των μεταναστών, αλλά και των ιθαγενών εργατών. Για να το πετύχουν αυτό, τα μέτρα που παίρνουν οι διάφορες κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα, αλλά συντηρούν την παράνομη παρουσία των ανθρώπων αυτών, με μια σειρά από μέτρα που εμποδίζουν ή καθυστερούν στην πράξη τη νομιμοποίησή τους». Με βάση αυτά απευθύνθηκε στη σημερινή και τη χτεσινή κυβέρνηση λέγοντας ότι «θέλετε να διατηρήσετε έναν αριθμό παρανόμων και αυτός ο αριθμός των παρανόμων οι υπολογισμοί λένε ότι θα είναι 200.000 με 300.000 κόσμος», απαιτώντας «να νομιμοποιήσετε αυτό τον κόσμο και να του δώσετε τη δυνατότητα να αποκτήσει τη βεβαιότητα ότι είναι μέρος αυτής της κοινωνίας και ότι ισότιμα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στους τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ