Διαβεβαιώσεις προς τα μονοπώλια για συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με αμείωτη ένταση
Με το βλέμμα στις εκλογές και στόχο την επανασυσπείρωση της ΝΔ πραγματοποιήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στη φιέστα του Σαββάτου για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύτηκε την περίσταση, προκειμένου να παρουσιάσει στα μονοπώλια για άλλη μια φορά, την παράταξή του «ως τον κύριο πυλώνα σταθερότητας», ταγμένο στην «ανταγωνιστικότητα» και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
Συγκεκριμένα, έδωσε διαβεβαιώσεις στο εγχώριο κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του ότι η ΝΔ μπορεί, για ακόμα μια φορά, να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους. Παρουσίασε τη ΝΔ ως θεματοφύλακα της στρατηγικής επιλογής της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Στη μάχη αυτή η παράταξη θα έχει δίπλα της και την Ευρώπη και την υπερατλαντική Σύμμαχο. Οχι μόνο γιατί οι δυνατοί οφείλουν να είναι και δίκαιοι. Αλλά κυρίως, γιατί οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει και στον πιο δύσπιστο, ότι η οικονομία μας μπορεί και θα βρει σύντομα τους ρυθμούς μιας υγιούς ανάπτυξης, χωρίς την ανάγκη νέων δανεικών», είπε χαρακτηριστικά.
Παραπέρα, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει το λαό ότι έρχονται καλύτερες μέρες, και παρακάμπτοντας τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν ανεξαιρέτως σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο «νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν». Αμέσως μετά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το κρίσιμο από δω και μπρος είναι οι μεταρρυθμίσεις. Που έχουν ήδη αρχίσει, έχουν δώσει τα πρώτα αποτελέσματα, θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο. Οχι γιατί μας το "απαιτούν" οι δανειστές μας. Αλλά γιατί το θέλουμε εμείς! Γιατί έπρεπε να τις είχαμε κάνει εδώ και χρόνια!», παρέχοντας έτσι πρόσθετες διαβεβαιώσεις για συνέχιση της πολιτικής που στηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Μια μέρα μετά, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Αντ. Σαμαράς έκανε σαφές για άλλη μια φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, με ή χωρίς αυτή τη μορφή του μνημονίου που εφαρμόζεται τώρα: «Πίσω στα ελλείμματα, στα δανεικά και στα μνημόνια, κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε! Κι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ακριβώς αυτό: Να μη γυρίσουμε πίσω! Προσέξτε όμως: Μπορεί να κάναμε αληθινό άλμα, που ελάχιστοι το περίμεναν πριν από δύο χρόνια, αλλά ας μην εφησυχάσουμε: Ο,τι δύσκολα κερδήθηκε, εύκολα μπορεί ακόμα να χαθεί. Κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», τόνισε, παρακάμπτοντας ότι τα «δανεικά» πήγαν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν για επιδοτήσεις και στήριξη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ο δε λαός θα καλείται να τα ξεχρεώσει στο ακέραιο την ίδια ώρα που εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του.
Παρουσίασε, επίσης, και τα επόμενα βήματα της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή εκτυλίσσεται σε όλα τα μέτωπα: «Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη συνταγματική αναθεώρηση (σ.σ. με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου), τη σταθερή πορεία για φορολογικές μειώσεις τα επόμενα χρόνια (σ.σ. πρώτα και κύρια στη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών και των υψηλών εισοδημάτων), την όλο και πιο γρήγορη μείωση της ανεργίας και ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης στο εξής (σ.σ. με μισθούς πείνας, σε εξοντωτικά ωράρια, κι ενώ οι ίδιες οι δικές τους εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε συντριπτικά υψηλά ποσοστά για πολλά χρόνια)».
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, απαίτησε «να μη διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα. Κι αυτήν οφείλουμε να διαφυλάξουμε τώρα. Συνεργασία ναι, συνεννόηση οπωσδήποτε. Με ποιους; Με όλους! Αλλά πίσω δεν γυρνάμε. Κομματικά παιχνίδια με τη σταθερότητα της χώρας δεν παίζουμε. Επιστροφή στον λαϊκισμό δεν συγχωρείται. Η χώρα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο από τη Βουλή και να επισπεύσει την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Οχι να βυθιστεί στην αβεβαιότητα ξανά!». Πολιτική σταθερότητα και «συναινέσεις» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων (καθώς πατούν στο κοινό έδαφος της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου), ακριβώς όπως ζητούν επιτακτικά, τελευταία, μια σειρά αστικά επιτελεία για να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Σταθεροποίηση του «πολιτικού συστήματος», προκειμένου να συνεχιστούν οι αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, θέλει (και) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Ταυτόχρονα, ενώ εμφανίζεται να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας έως και ότι η Κουμουνδούρου κλείνει το μάτι σε όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ωστόσο δεν αποκλείει μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ τους...
Ο Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», κατ' αρχάς υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και να εξαγγείλει ότι η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει το Φλεβάρη, λέγοντας ότι είναι «δύο αποφάσεις που στοχεύουν στη σταθεροποίηση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, απαντούν σε διάφορα ερασιτεχνικά σενάρια ως προς τις εξελίξεις και δίνουν έναν ρυθμό όχι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα». Εσπευσε να επισημάνει βέβαια ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι πρόκριμα για την προεκλογική εκλογή, γιατί είναι άλλη η κυβερνητική και άλλη η προεδρική πλειοψηφία».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να μη βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνώρισε ότι «μπορεί πράγματι να μη συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων». Σε αυτήν την περίπτωση, «θα πάμε σε εκλογές με μια ολοκληρωμένη πρόταση, υπεύθυνη, συμφωνημένη, ασφαλή, και με μια πρόταση επικίνδυνη, αβέβαιη, ασαφή, η οποία μπορεί να τινάξει τα πράγματα στον αέρα», συμπλήρωσε, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του στα αποπροσανατολιστικά και εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν στο λαό τόσο η συγκυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας τις απανωτές εξετάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική τάξη και τους εκπροσώπους της εντός και εκτός συνόρων, ανέφερε ότι «δεν κάνει μια πολιτική αξιών, δεν κάνει μια πολιτική αρχών. Αυτό είναι η επιτομή του τυχοδιωκτισμού με μόνο στόχο την εξουσία. Δηλαδή κλείνει το μάτι παντού. Και όταν κλείνεις το μάτι παντού, μπορεί να αποκτήσεις ένα τικ. Μπορεί να αποκτήσεις έναν μόνιμο αλληθωρισμό. Και αυτό ισχύει από τον Πάπα μέχρι τον Ασμουσεν. Δηλαδή, είναι ο μύλος που αλέθει τα πάντα, όπως τα αλέθει και το κλείσιμο ματιού σε όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα»...
Βέβαια, ερωτηθείς αν αποκλείει μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Δεν αποκλείω τίποτα στο πλαίσιο της προγραμματικής αλήθειας και υπευθυνότητας. Δύσκολη, αλλά θεμελιώδης προϋπόθεση. Οι ερωτήσεις που μου κάνετε περί του μέλλοντος περιγράφουν ατυχείς στιγμές του παρελθόντος, διότι εμείς προτείναμε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κυβέρνηση, και θα έπρεπε να είναι, εφόσον θεωρεί ότι είναι δύναμη ευρωπαϊκού προσανατολισμού με στοιχειώδη ευθύνη, αλλά δεν θέλησε», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι υπήρξε συγκεκριμένη τέτοια πρόταση συγκυβέρνησης, μόλις δυο χρόνια πριν, από το ΠΑΣΟΚ προς την Κουμουνδούρου, στο έδαφος της κοινής στρατηγικής τους για εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων.
Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια «λύση» για το χρέος και «σχέδιο απαλλαγής» από την τρόικα και το ΔΝΤ.
Επικοινωνιακό «σόου» από τον πρωθυπουργό στη Βουλή μετά την κατάθεση του αιτήματος για «ψήφο εμπιστοσύνης»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης του λαού από την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, όπως έδειξαν τα όσα εκτυλίχθηκαν χτες τόσο κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της νέας (τέταρτης) περιόδου της Ολομέλειας της Βουλής, όσο και στο παρασκήνιο.
Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής κατέθεσε το αίτημα για «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη συγκυβέρνηση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης ξεκινά 2 μέρες μετά την υποβολή του αιτήματος, διαρκεί έως τρεις μέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Στην προκειμένη περίπτωση, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 8 Οκτώβρη και θα πρέπει να έχει λήξει έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Μετά τη λήξη της τελετής έναρξης της νέας περιόδου της Βουλής, ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει «κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας», ότι δήθεν «τα δύσκολα πέρασαν», δήλωσε μπροστά στις κάμερες: «Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, για την σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας»!
Στην πραγματικότητα, βέβαια, και η νέα περίοδος της Ολομέλειας της Βουλής θα κληθεί να επικυρώσει το νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτό σηματοδοτείται από τα όσα προβλέπονται στο «προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού» για το 2015, το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή, τα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, τη ρύθμιση για τη «Διεύρυνση σημείων πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων», το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων κ.ά.
Ομως, εκεί που το πολιτικό «θέατρο» σε βάρος του λαού άναψε «κόκκινο» ήταν στο καφενείο της Βουλής, όπου ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με κυβερνητικούς βουλευτές ανέφερε σχετικά με το μονιμοποιημένο και διευρυμένο πλέον χαράτσι του ΕΝΦΙΑ: «Τα καινούργια εκκαθαριστικά δείχνουν πόσο μικρότερη είναι η επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι»... Ο εμπαιγμός «έπιασε ταβάνι» όταν οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, Δ. Τζαμτζής και Φ. Αραμπατζή του πρότειναν για μια κατηγορία αγροτών «που θα συνταξιοδοτηθούν τον Ιούνιο του 2015, στα 67 χρόνια, να συνταξιοδοτηθούν τον Ιανουάριο του 2015». Αμέσως ο πρωθυπουργός μπροστά στους δημοσιογράφους κάλεσε στο τηλέφωνο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, για να τακτοποιήσει το θέμα!
Ο πρωθυπουργός πέρασε και από το εντευκτήριο των βουλευτών και είχε διάλογο με τους «ανεξάρτητους» βουλευτές Κ. Γιοβανόπουλο και Χρ. Γιαταγάνα, δείχνοντας ότι φουντώνουν τα παζάρια για να εξασφαλιστεί η ψήφος «ανεξάρτητων» βουλευτών - συνολικά είναι 24 - τόσο για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, όσο και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.