Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ζητά «επανασυσπείρωση» και «σταθερότητα» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Διαβεβαιώσεις προς τα μονοπώλια για συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με αμείωτη ένταση

Με το βλέμμα στις εκλογές και στόχο την επανασυσπείρωση της ΝΔ πραγματοποιήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στη φιέστα του Σαββάτου για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύτηκε την περίσταση, προκειμένου να παρουσιάσει στα μονοπώλια για άλλη μια φορά, την παράταξή του «ως τον κύριο πυλώνα σταθερότητας», ταγμένο στην «ανταγωνιστικότητα» και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Συγκεκριμένα, έδωσε διαβεβαιώσεις στο εγχώριο κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του ότι η ΝΔ μπορεί, για ακόμα μια φορά, να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους. Παρουσίασε τη ΝΔ ως θεματοφύλακα της στρατηγικής επιλογής της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Στη μάχη αυτή η παράταξη θα έχει δίπλα της και την Ευρώπη και την υπερατλαντική Σύμμαχο. Οχι μόνο γιατί οι δυνατοί οφείλουν να είναι και δίκαιοι. Αλλά κυρίως, γιατί οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει και στον πιο δύσπιστο, ότι η οικονομία μας μπορεί και θα βρει σύντομα τους ρυθμούς μιας υγιούς ανάπτυξης, χωρίς την ανάγκη νέων δανεικών», είπε χαρακτηριστικά.

Παραπέρα, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει το λαό ότι έρχονται καλύτερες μέρες, και παρακάμπτοντας τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν ανεξαιρέτως σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο «νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν». Αμέσως μετά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το κρίσιμο από δω και μπρος είναι οι μεταρρυθμίσεις. Που έχουν ήδη αρχίσει, έχουν δώσει τα πρώτα αποτελέσματα, θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο. Οχι γιατί μας το "απαιτούν" οι δανειστές μας. Αλλά γιατί το θέλουμε εμείς! Γιατί έπρεπε να τις είχαμε κάνει εδώ και χρόνια!», παρέχοντας έτσι πρόσθετες διαβεβαιώσεις για συνέχιση της πολιτικής που στηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής... «χωρίς εφησυχασμό»

Μια μέρα μετά, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Αντ. Σαμαράς έκανε σαφές για άλλη μια φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, με ή χωρίς αυτή τη μορφή του μνημονίου που εφαρμόζεται τώρα: «Πίσω στα ελλείμματα, στα δανεικά και στα μνημόνια, κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε! Κι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ακριβώς αυτό: Να μη γυρίσουμε πίσω! Προσέξτε όμως: Μπορεί να κάναμε αληθινό άλμα, που ελάχιστοι το περίμεναν πριν από δύο χρόνια, αλλά ας μην εφησυχάσουμε: Ο,τι δύσκολα κερδήθηκε, εύκολα μπορεί ακόμα να χαθεί. Κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», τόνισε, παρακάμπτοντας ότι τα «δανεικά» πήγαν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν για επιδοτήσεις και στήριξη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ο δε λαός θα καλείται να τα ξεχρεώσει στο ακέραιο την ίδια ώρα που εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του.

Παρουσίασε, επίσης, και τα επόμενα βήματα της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή εκτυλίσσεται σε όλα τα μέτωπα: «Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη συνταγματική αναθεώρηση (σ.σ. με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου), τη σταθερή πορεία για φορολογικές μειώσεις τα επόμενα χρόνια (σ.σ. πρώτα και κύρια στη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών και των υψηλών εισοδημάτων), την όλο και πιο γρήγορη μείωση της ανεργίας και ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης στο εξής (σ.σ. με μισθούς πείνας, σε εξοντωτικά ωράρια, κι ενώ οι ίδιες οι δικές τους εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε συντριπτικά υψηλά ποσοστά για πολλά χρόνια)».

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, απαίτησε «να μη διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα. Κι αυτήν οφείλουμε να διαφυλάξουμε τώρα. Συνεργασία ναι, συνεννόηση οπωσδήποτε. Με ποιους; Με όλους! Αλλά πίσω δεν γυρνάμε. Κομματικά παιχνίδια με τη σταθερότητα της χώρας δεν παίζουμε. Επιστροφή στον λαϊκισμό δεν συγχωρείται. Η χώρα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο από τη Βουλή και να επισπεύσει την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Οχι να βυθιστεί στην αβεβαιότητα ξανά!». Πολιτική σταθερότητα και «συναινέσεις» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων (καθώς πατούν στο κοινό έδαφος της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου), ακριβώς όπως ζητούν επιτακτικά, τελευταία, μια σειρά αστικά επιτελεία για να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ