Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Για τη «σταθεροποίηση» του συστήματος, όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Σταθεροποίηση του «πολιτικού συστήματος», προκειμένου να συνεχιστούν οι αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, θέλει (και) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Ταυτόχρονα, ενώ εμφανίζεται να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας έως και ότι η Κουμουνδούρου κλείνει το μάτι σε όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ωστόσο δεν αποκλείει μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ τους...

Ο Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», κατ' αρχάς υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και να εξαγγείλει ότι η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει το Φλεβάρη, λέγοντας ότι είναι «δύο αποφάσεις που στοχεύουν στη σταθεροποίηση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, απαντούν σε διάφορα ερασιτεχνικά σενάρια ως προς τις εξελίξεις και δίνουν έναν ρυθμό όχι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα». Εσπευσε να επισημάνει βέβαια ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι πρόκριμα για την προεκλογική εκλογή, γιατί είναι άλλη η κυβερνητική και άλλη η προεδρική πλειοψηφία».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μη βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνώρισε ότι «μπορεί πράγματι να μη συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων». Σε αυτήν την περίπτωση, «θα πάμε σε εκλογές με μια ολοκληρωμένη πρόταση, υπεύθυνη, συμφωνημένη, ασφαλή, και με μια πρόταση επικίνδυνη, αβέβαιη, ασαφή, η οποία μπορεί να τινάξει τα πράγματα στον αέρα», συμπλήρωσε, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του στα αποπροσανατολιστικά και εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν στο λαό τόσο η συγκυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τις απανωτές εξετάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική τάξη και τους εκπροσώπους της εντός και εκτός συνόρων, ανέφερε ότι «δεν κάνει μια πολιτική αξιών, δεν κάνει μια πολιτική αρχών. Αυτό είναι η επιτομή του τυχοδιωκτισμού με μόνο στόχο την εξουσία. Δηλαδή κλείνει το μάτι παντού. Και όταν κλείνεις το μάτι παντού, μπορεί να αποκτήσεις ένα τικ. Μπορεί να αποκτήσεις έναν μόνιμο αλληθωρισμό. Και αυτό ισχύει από τον Πάπα μέχρι τον Ασμουσεν. Δηλαδή, είναι ο μύλος που αλέθει τα πάντα, όπως τα αλέθει και το κλείσιμο ματιού σε όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα»...

Βέβαια, ερωτηθείς αν αποκλείει μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Δεν αποκλείω τίποτα στο πλαίσιο της προγραμματικής αλήθειας και υπευθυνότητας. Δύσκολη, αλλά θεμελιώδης προϋπόθεση. Οι ερωτήσεις που μου κάνετε περί του μέλλοντος περιγράφουν ατυχείς στιγμές του παρελθόντος, διότι εμείς προτείναμε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κυβέρνηση, και θα έπρεπε να είναι, εφόσον θεωρεί ότι είναι δύναμη ευρωπαϊκού προσανατολισμού με στοιχειώδη ευθύνη, αλλά δεν θέλησε», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι υπήρξε συγκεκριμένη τέτοια πρόταση συγκυβέρνησης, μόλις δυο χρόνια πριν, από το ΠΑΣΟΚ προς την Κουμουνδούρου, στο έδαφος της κοινής στρατηγικής τους για εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια «λύση» για το χρέος και «σχέδιο απαλλαγής» από την τρόικα και το ΔΝΤ.

  • Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια με Κινήσεις της κεντροαριστεράς. Αύριο προγραμματίζεται σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οπως λέγεται, οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο καθορισμού της στάσης του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ