ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Κερκόπορτα για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος

Η όλη μεθόδευση και κύρια η επιστολική ψήφος, στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τη νοθεία της λαϊκής ετυμηγορίας

Κερκόπορτα για την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης ανοίγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Μετά και τις επιπρόσθετες διευκρινίσεις που έδωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, παραμένουν αρκετά κενά και ασάφειες για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η χρήση της επιστολικής ψήφου, που είναι ύποπτη για «νοθεία» της λαϊκής ετυμηγορίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, διευκρίνισε πως «η ψηφοφορία, με τις αναγκαίες, βέβαια, προσαρμογές, θα οργανωθεί, κατ' αρχήν, με βάση το πρότυπο ψηφοφορίας για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς κατά τις εκλογές που γίνονται για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Παράλληλα, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο άρθρο 51 του Συντάγματος που προβλέπει την επιστολική ψήφο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Συγκεκριμένα, έκρινε σκόπιμο να διαβάσει επί λέξει την πρόβλεψη του Συντάγματος, το οποίο ορίζει τα εξής: «Ως προς τους εκλογείς αυτούς (σ.σ. τους εκτός Επικρατείας) η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Διευκρίνισε επίσης ότι «το δικαίωμα του εκλέγειν θα το έχουν όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» και δεύτερον ότι «οι εκτός Επικρατείας εκλογείς θα ψηφίζουν για τις Εκλογικές Περιφέρειες, τις οποίες αφορά η εγγραφή τους».

Επανέλαβε τη διαβεβαίωσή του ότι μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον (εκτελεστικό του άρθρου 51) νόμο, ώστε να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, γεγονός που πυροδοτεί «δεύτερες σκέψεις» για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να θέσει και ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπό την προϋπόθεση ότι «θα τα βρει» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πιο σαφής ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές με επιστολική ψήφο».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά από το «Ρ», επανέλαβε ότι δε συνδέονται τα δύο θέματα, ενώ απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου.

«Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας όλα τα στοιχεία, τα τεχνικά στοιχεία που απαιτούνται, είναι πολύς. Πρόκειται για παραμέτρους και θέματα μεγάλα και πολύπλοκα», είπε ο Ευ. Αντώναρος, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι θα χρησιμοποιούνται οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες, κυρίως, ως εκλογικά κέντρα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι οι Ελληνες του εξωτερικού που θα κάνουν χρήση του εκλογικού δικαιώματος θα είναι κάτω από το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ
«Κολεγιά» με τους «δημοκρατικούς» των ΗΠΑ

Ανοιχτή «συμμαχία» της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» με το κόμμα των «δημοκρατικών» στις ΗΠΑ, για να επιτευχθεί ...«ειρήνη στη Μέση Ανατολή»(!), πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στο Πόρτο της Πορτογαλίας, στην ενότητα με θέμα: «Παγκόσμιες προκλήσεις και προοδευτικές πολιτικές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σαν γνήσιος εκφραστής των ιμπεριαλιστικών κέντρων, κάλεσε όλους τους προέδρους των «σοσιαλιστικών» και «σοσιαλδημοκρατικών» κομμάτων να ταχτούν στο πλευρό του «δημοκρατικού» Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αφού όπως ισχυρίστηκε: «Η άνοδος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ μπορεί να σηματοδοτήσει ένα βήμα για μια νέα προσέγγιση στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και του Ιράκ»!!

Ο Γ. Παπανδρέου, αποκρύπτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιμπεριαλιστικών και δολοφονικών πολέμων των ΗΠΑ εναντίον λαών σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν γίνει όταν στην ηγεσία ήταν «δημοκρατικοί» πρόεδροι, ισχυρίστηκε ότι «η Σοσιαλιστική Διεθνής πρέπει να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ με πρώτο στόχο την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόσδεση των «σοσιαλιστών» στο άρμα των «δημοκρατικών» και «η συμμαχία μαζί τους θα τους βοηθήσει όλους»... Αυτή την τελευταία πρόσκληση, ο Γ. Παπανδρέου, γνώριζε ότι την απηύθυνε σε ηγέτες κομμάτων με πλούσιο παρελθόν, όταν από κυβερνητικές θέσεις τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, συμμάχησαν, συμμετείχαν και βοήθησαν το «δημοκρατικό» Κλίτον να μακελέψει έναν ολόκληρο λαό. Σήμερα, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου τους κάλεσε να επεκτείνουν τη συνεργασία μαζί τους στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ.

Αφού λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε ότι οι «σοσιαλιστές» πρέπει να ενισχύουν και να στηρίξουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προσπάθησε να αναδείξει και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους «σοσιαλιστές» και τους «συντηρητικούς». Αυτά που πρόταξε λοιπόν σαν... διαφορές είναι ότι οι «συντηρητικοί χωρίζουν την κοινωνία» ενώ οι «σοσιαλιστές οικοδομούν τη συναίνεση και προωθούν το διάλογο». Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε με τον τρόπο αυτό, να ανακηρύξει τη «σοσιαλδημοκρατία» σε καλύτερο διαχειριστή του συστήματος που μπορεί να «συνδυάσει τον ανταγωνισμό με την κοινωνική συνοχή» μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο». Επίσης ο ίδιος τάχτηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ την οποία χαρακτήρισε «ιστορικά σημαντική για την Ενωση».

Εξάλλου κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΕΣΚ ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Π. Ράσμουσεν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το μπαλάκι για το βασικό μέτοχο

Να σταλούν τρία ερωτήματα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) σχετικά με το βασικό μέτοχο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με τα ερωτήματα θα ζητούνται διευκρινίσεις για το αν είναι συμβατό το άρθρο 14 του ελληνικού Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο.

Ετσι ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα μέσα χρηματοδότησης των ΜΜΕ στη χώρα μας, επαφίεται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Οδηγία 93/37/ΕΟΚ, «τα κράτη μέλη δεν μπορούν να προβλέψουν άλλους λόγους αποκλεισμού εργοληπτών από τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων», παρά μόνο «για λόγους που ανάγονται στην επαγγελματική εντιμότητα, τη φερεγγυότητα ή την αξιοπιστία τους».

Σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3310/2005 και 3414/2005), δηλαδή αν είναι αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν παίρνει θέση αλλά προτείνει να σταλεί ερώτημα στο ΔΕΚ. Ειδικότερα, στα ερωτήματα αναφέρεται αν οι λόγοι αποκλεισμού από τους δημόσιους διαγωνισμούς είναι περιοριστικοί και αν μια «εθνική απαγόρευση είναι ανάλογη προς τη διατήρηση της πολυφωνίας του Τύπου». Δηλαδή, στο όνομα της ελεύθερης επιχειρηματικότητας επιτρέπεται στους εργολήπτες μεγάλων έργων να αλωνίζουν στα μέσα ενημέρωσης. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι εταιρείες «Ακτωρ», «Μηχανική», «Εκδόσεις Λυμπέρη», και «Αλέκτωρ».

Παζάρι ειρήνης της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει και φέτος το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ. Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων, ποιοτικών δώρων σε προσιτές τιμές θα είναι στη διάθεση των φίλων της ειρήνης. Στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος) περιμένουν βιβλία, κεραμικά - έργα διαφόρων κεραμιστών, κοσμήματα, το αγαπητό σε όλους περιστέρι της ειρήνης, κεντήματα - διάφορα είδη δώρων. Το ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ θα είναι ανοιχτό, από τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη 2006 μέχρι και τις 15 Γενάρη 2007, 9-2 πρωί και 6-8 το απόγευμα.

Η ΠΕΔΥΕ καλεί επίσης, όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης στην Αθήνα, να συμμετάσχουν στα εγκαίνια για το ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ, την ερχόμενη Δευτέρα 11/12 στις 7 μ.μ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είμαστε αντίθετοι στην επιστολική ψήφο

Για το θέμα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων μεταναστών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε χτες από δημοσιογράφο, μετά τη συνάντησή της με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και απάντησε:

«Εμείς είχαμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν. Είμαστε αντίθετοι με την επιστολική ψήφο. Το πρόβλημα έχει πολλά υπόγεια κατά τη γνώμη μας. Και αυτό δεν έχει βεβαίως να κάνει σε τίποτα με το δικαίωμα του Ελληνα του εξωτερικού να έρθει να ψηφίσει στην Ελλάδα. Για εμάς όμως το θέμα έχει πολλά ύποπτα σημεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ