ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ολη η ιμπεριαλιστική ατζέντα στο τραπέζι

Βαλκάνια, Αιγαίο, Κυπριακό και Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης

Την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας πλουτοκρατίας και των βλέψεών της για νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, έσπευσε μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα να προαναγγείλει την εμβάθυνση της συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις.

Στη διάρκεια της μεταξύ τους 45λεπτης συνάντησης, η Χ. Κλίντον εξήρε το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στην επέμβαση στο Αφγανιστάν και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Εχουμε κοινές αξίες και ιδανικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην πρώτη του φράση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, αφού πρώτα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε φροντίσει να σημειώσει: «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος με στρατηγικό ρόλο, ρόλο κλειδί στα Βαλκάνια. Υπερπολύτιμος σύμμαχος και εταίρος».

Η Χ. Κλίντον εξήρε τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις «διμερείς σχέσεις» με την Τουρκία, «φωτογραφίζοντας» τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Διακηρυγμένος στόχος των ΗΠΑ είναι να μετατραπεί σε ΝΑΤΟική θάλασσα, όπου τον έλεγχο θα έχει η «λυκοσυμμαχία». Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση που «ανέλαβε πρωτοβουλίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της στις διαπραγματεύσεις και ελπίζει σε πρόοδο». Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του Κυπριακού, όπου τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και η Χ. Κλίντον, τόνισαν την «ανάγκη για άμεση επίλυση».

Ο Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι προβλέπει σε «περαιτέρω βήματα προόδου στις διμερείς σχέσεις» και «ανανέωση της προσέγγισης των διμερών σχέσεων και επαφών».

Οι σχεδιασμοί στα Βαλκάνια

Η Χ. Κλίντον αναγόρευσε την ελληνική κυβέρνηση σε «στρατηγικό σύμμαχο» για τους σχεδιασμούς των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα σημείωσε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «παίζει» και μπορεί να αναλάβει «στρατηγικό ρόλο στην ένταξη των Βαλκανικών χωρών το 2014 στο ΝΑΤΟ», αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στην ένταξή τους στην ΕΕ, δείχνοντας και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Η Χ. Κλίντον σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «συνεργάζεται με τις υπόλοιπες περιφερειακές κυβερνήσεις για την ειρήνη και ευημερία» και ζήτησε «μονομερείς πρωτοβουλίες» από την πλευρά της Ελλάδας.

Τη δεδηλωμένη πρόθεση της ανάμειξης της χώρας πρόταξε ο Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια» και σ' αυτή την κατεύθυνση «προωθεί την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ το 2014», αλλά και τις «πρωτοβουλίες για την ειρήνη» στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα η Χ. Κλίντον υποστήριξε ότι η Ελλάδα «είναι απαραίτητος σύμμαχος στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων» και έσπευσε να θυμίσει την εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στη δολοφονία του λαού της, τονίζοντας μάλιστα και το «σπουδαίο ρόλο» που σήμερα παίζει η Ελλάδα διατηρώντας στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στο Κόσσοβο και τη Βοσνία.

Η Χ. Κλίντον εξήρε την «προσφορά» της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε θέμα ενίσχυσης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού που σύνδεσε την «αξία της δημοκρατίας» που όπως είπε πρεσβεύει η Ελλάδα με την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ. Η «νέα κυβέρνηση του Ιράκ» ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρωθυπουργός έχει «δώσει το σημαντικό αγαθό της δημοκρατίας στους πολίτες εξασφαλίζοντας σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή»!

Συχαρίκια και για τα μέτρα

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έδωσε και αυτή με τη σειρά της συγχαρητήρια στα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Ο Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του κάλεσε «τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να συζητήσουν στη συνάντηση των G20 τη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από κανέναν άλλο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Ιδρυμα Μπρούκινγκς» αναφέρθηκε στην «ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας» για την αντιμετώπιση «της κρίσης και των κερδοσκόπων». Μετά τον Μπ. Ομπάμα ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, συνοδευομένος από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

Ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών, Μιτς Μακόνελ.

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στοχοποιούν και τον ιδιωτικό τομέα

Τη συμφωνία της κυβέρνησης στην αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ για το 2020 μετέφερε χτες στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης ο υπουργός Εργασίας

Την επιβολή και στον ιδιωτικό τομέα των δραστικών περικοπών στο εργατικό εισόδημα αρχίζουν να «ψήνουν» κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς, μετά τις «προτροπές» την προηγούμενη βδομάδα του Ολι Ρεν.

Τη σκυτάλη πήρε η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λ. Κατσέλη, η οποία όταν ρωτήθηκε για την επέκταση των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι «θα γίνουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και πιστεύω ότι θα υπάρξει και εκεί μια αποκλιμάκωση των αυξήσεων». Από κοντά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε με νόημα πως «εάν αυτό βοηθά την ανταγωνιστικότητα είναι ένα θέμα που πρέπει να δουν εργοδότες και εργαζόμενοι».

Η προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να «κρυφτούν» πίσω από τις «ελεύθερες διαπραγματεύσεις», δεν έχουν την παραμικρή αξία, αφού η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε μείωση του μισθού όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και σε επιχειρήσεις που είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταργώντας τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δίνοντας έτσι πρώτη το «παράδειγμα».

Βέβαια, οι εργοδότες και ειδικά οι βιομήχανοι δεν περίμεναν την «πάσα» που τους δίνουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ηδη ο ΣΕΒ έχει συσχετίσει ευθέως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους με τον ιδιωτικό τομέα, με το πρόσχημα της κρίσης και τις συνέπειές της. Πολύ περισσότερο που μια σειρά επιχειρήσεις προχωρούν ήδη σε μείωση των εργάσιμων ημερών - κατά συνέπεια και του εργατικού μισθού - όπως έκανε ο Παπαστράτος και την προηγούμενη βδομάδα η αλλαντοποιία «Υφαντής» στον Εβρο.

Η «νέα» Λισαβόνα

Η επίθεση αυτή εξελίσσεται τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα επιτελεία της επεξεργάζονται τη νέα στρατηγική του κεφαλαίου για την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 2020, συμπληρώνοντας και βαθαίνοντας την αντεργατική Στρατηγική της Λισαβόνας.

Σε αυτή τη νέα Στρατηγική έδωσε χτες τα διαπιστευτήριά του και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Στήριξε δηλαδή ευθέως τις θέσεις της Κομισιόν και ειδικά τη βασική θέση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την προώθηση της «ευελφάλειας» σε συνδυασμό με τη «διά βίου μάθηση», την «κατάρτιση και επανακατάρτιση» και την απόκτηση δεξιοτήτων προς όφελος της κινητικότητας των εργαζομένων και σε βάρος της πλήρους και σταθερής εργασίας.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια αυτά η ΕΕ αναμένεται να επαναφέρει την Οδηγία για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας» που διασπά τον εργάσιμο χρόνο σε ενεργό και απλήρωτο ανενεργό και δίνει τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο να επιβάλει 65 και πλέον ώρες εργασίας! Οπως μάλιστα δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας, στην ΕΕ διαμορφώνεται και η Πράσινη Βίβλος για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπου με πρόσχημα τη γήρανση και το δημογραφικό ετοιμάζεται το σχέδιο κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο την Κυριακή για τα αντιλαϊκά μέτρα και τη λαϊκή αντίδραση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η λαϊκή αγανάκτηση και διαφωνία με τα άγρια μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και με αυτά που θα φέρει στο ασφαλιστικό και το εργασιακό για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να συνοδευτούν από τη συνολική απόρριψη των δικαιολογιών και της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας, από την κλιμάκωση της πάλης και της συμμαχίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Πανεργατική, παλλαϊκή πρέπει να είναι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που έχει στο επίκεντρο τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας, αύριο (χτες) 8 Μάρτη, στο Πεδίο του Αρεως. Νέος σταθμός του ξεσηκωμού και της αντεπίθεσης η επιτυχία της απεργίας και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Μαρτίου».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση δουλεύει για την πλουτοκρατία

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την περικοπή του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα απάντησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ στο Πεδίον του Αρεως:

«Η κυβέρνηση έδωσε το σήμα, έδωσε το "πράσινο φως" στους επιχειρηματίες, να περικόψουν και το 14ο και το 13ο μισθό ή με άλλον τρόπο να περικόψουν ακόμα περισσότερους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, η κυβέρνηση δουλεύει πριν απ' όλα για τους ιδιοκτήτες του πλούτου στον ιδιωτικό τομέα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ