Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ολη η ιμπεριαλιστική ατζέντα στο τραπέζι

Βαλκάνια, Αιγαίο, Κυπριακό και Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης

Την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας πλουτοκρατίας και των βλέψεών της για νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, έσπευσε μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα να προαναγγείλει την εμβάθυνση της συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις.

Στη διάρκεια της μεταξύ τους 45λεπτης συνάντησης, η Χ. Κλίντον εξήρε το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στην επέμβαση στο Αφγανιστάν και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Εχουμε κοινές αξίες και ιδανικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην πρώτη του φράση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, αφού πρώτα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε φροντίσει να σημειώσει: «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος με στρατηγικό ρόλο, ρόλο κλειδί στα Βαλκάνια. Υπερπολύτιμος σύμμαχος και εταίρος».

Η Χ. Κλίντον εξήρε τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις «διμερείς σχέσεις» με την Τουρκία, «φωτογραφίζοντας» τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Διακηρυγμένος στόχος των ΗΠΑ είναι να μετατραπεί σε ΝΑΤΟική θάλασσα, όπου τον έλεγχο θα έχει η «λυκοσυμμαχία». Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση που «ανέλαβε πρωτοβουλίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της στις διαπραγματεύσεις και ελπίζει σε πρόοδο». Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του Κυπριακού, όπου τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και η Χ. Κλίντον, τόνισαν την «ανάγκη για άμεση επίλυση».

Ο Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι προβλέπει σε «περαιτέρω βήματα προόδου στις διμερείς σχέσεις» και «ανανέωση της προσέγγισης των διμερών σχέσεων και επαφών».

Οι σχεδιασμοί στα Βαλκάνια

Η Χ. Κλίντον αναγόρευσε την ελληνική κυβέρνηση σε «στρατηγικό σύμμαχο» για τους σχεδιασμούς των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα σημείωσε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «παίζει» και μπορεί να αναλάβει «στρατηγικό ρόλο στην ένταξη των Βαλκανικών χωρών το 2014 στο ΝΑΤΟ», αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στην ένταξή τους στην ΕΕ, δείχνοντας και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Η Χ. Κλίντον σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «συνεργάζεται με τις υπόλοιπες περιφερειακές κυβερνήσεις για την ειρήνη και ευημερία» και ζήτησε «μονομερείς πρωτοβουλίες» από την πλευρά της Ελλάδας.

Τη δεδηλωμένη πρόθεση της ανάμειξης της χώρας πρόταξε ο Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια» και σ' αυτή την κατεύθυνση «προωθεί την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ το 2014», αλλά και τις «πρωτοβουλίες για την ειρήνη» στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα η Χ. Κλίντον υποστήριξε ότι η Ελλάδα «είναι απαραίτητος σύμμαχος στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων» και έσπευσε να θυμίσει την εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στη δολοφονία του λαού της, τονίζοντας μάλιστα και το «σπουδαίο ρόλο» που σήμερα παίζει η Ελλάδα διατηρώντας στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στο Κόσσοβο και τη Βοσνία.

Η Χ. Κλίντον εξήρε την «προσφορά» της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε θέμα ενίσχυσης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού που σύνδεσε την «αξία της δημοκρατίας» που όπως είπε πρεσβεύει η Ελλάδα με την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ. Η «νέα κυβέρνηση του Ιράκ» ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρωθυπουργός έχει «δώσει το σημαντικό αγαθό της δημοκρατίας στους πολίτες εξασφαλίζοντας σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή»!

Συχαρίκια και για τα μέτρα

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έδωσε και αυτή με τη σειρά της συγχαρητήρια στα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Ο Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του κάλεσε «τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να συζητήσουν στη συνάντηση των G20 τη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από κανέναν άλλο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Ιδρυμα Μπρούκινγκς» αναφέρθηκε στην «ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας» για την αντιμετώπιση «της κρίσης και των κερδοσκόπων». Μετά τον Μπ. Ομπάμα ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, συνοδευομένος από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

Ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών, Μιτς Μακόνελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ