Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στοχοποιούν και τον ιδιωτικό τομέα

Τη συμφωνία της κυβέρνησης στην αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ για το 2020 μετέφερε χτες στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης ο υπουργός Εργασίας

Την επιβολή και στον ιδιωτικό τομέα των δραστικών περικοπών στο εργατικό εισόδημα αρχίζουν να «ψήνουν» κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς, μετά τις «προτροπές» την προηγούμενη βδομάδα του Ολι Ρεν.

Τη σκυτάλη πήρε η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λ. Κατσέλη, η οποία όταν ρωτήθηκε για την επέκταση των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι «θα γίνουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και πιστεύω ότι θα υπάρξει και εκεί μια αποκλιμάκωση των αυξήσεων». Από κοντά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε με νόημα πως «εάν αυτό βοηθά την ανταγωνιστικότητα είναι ένα θέμα που πρέπει να δουν εργοδότες και εργαζόμενοι».

Η προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να «κρυφτούν» πίσω από τις «ελεύθερες διαπραγματεύσεις», δεν έχουν την παραμικρή αξία, αφού η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε μείωση του μισθού όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και σε επιχειρήσεις που είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταργώντας τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δίνοντας έτσι πρώτη το «παράδειγμα».

Βέβαια, οι εργοδότες και ειδικά οι βιομήχανοι δεν περίμεναν την «πάσα» που τους δίνουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ηδη ο ΣΕΒ έχει συσχετίσει ευθέως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους με τον ιδιωτικό τομέα, με το πρόσχημα της κρίσης και τις συνέπειές της. Πολύ περισσότερο που μια σειρά επιχειρήσεις προχωρούν ήδη σε μείωση των εργάσιμων ημερών - κατά συνέπεια και του εργατικού μισθού - όπως έκανε ο Παπαστράτος και την προηγούμενη βδομάδα η αλλαντοποιία «Υφαντής» στον Εβρο.

Η «νέα» Λισαβόνα

Η επίθεση αυτή εξελίσσεται τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα επιτελεία της επεξεργάζονται τη νέα στρατηγική του κεφαλαίου για την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 2020, συμπληρώνοντας και βαθαίνοντας την αντεργατική Στρατηγική της Λισαβόνας.

Σε αυτή τη νέα Στρατηγική έδωσε χτες τα διαπιστευτήριά του και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Στήριξε δηλαδή ευθέως τις θέσεις της Κομισιόν και ειδικά τη βασική θέση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την προώθηση της «ευελφάλειας» σε συνδυασμό με τη «διά βίου μάθηση», την «κατάρτιση και επανακατάρτιση» και την απόκτηση δεξιοτήτων προς όφελος της κινητικότητας των εργαζομένων και σε βάρος της πλήρους και σταθερής εργασίας.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια αυτά η ΕΕ αναμένεται να επαναφέρει την Οδηγία για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας» που διασπά τον εργάσιμο χρόνο σε ενεργό και απλήρωτο ανενεργό και δίνει τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο να επιβάλει 65 και πλέον ώρες εργασίας! Οπως μάλιστα δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας, στην ΕΕ διαμορφώνεται και η Πράσινη Βίβλος για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπου με πρόσχημα τη γήρανση και το δημογραφικό ετοιμάζεται το σχέδιο κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο την Κυριακή για τα αντιλαϊκά μέτρα και τη λαϊκή αντίδραση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η λαϊκή αγανάκτηση και διαφωνία με τα άγρια μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και με αυτά που θα φέρει στο ασφαλιστικό και το εργασιακό για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να συνοδευτούν από τη συνολική απόρριψη των δικαιολογιών και της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας, από την κλιμάκωση της πάλης και της συμμαχίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Πανεργατική, παλλαϊκή πρέπει να είναι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που έχει στο επίκεντρο τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας, αύριο (χτες) 8 Μάρτη, στο Πεδίο του Αρεως. Νέος σταθμός του ξεσηκωμού και της αντεπίθεσης η επιτυχία της απεργίας και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Μαρτίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ