Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΑΡΚΟΖΙ
Θερμή στήριξη στο χτύπημα του λαού

Φανερά και άδηλα ανταλλάγματα για την πολιτική υποστήριξη από τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ

Θερμή πολιτική στήριξη στη στρατηγική και τα ταξικά μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, πρόσφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί στον Γ. Παπανδρέου, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, την Κυριακή στο Παρίσι.

Η «αλληλεγγύη» και η «πολιτική στήριξη» που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό συνιστά επιδοκιμασία των στρατηγικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, εναρμονισμένη με τις πολιτικές της ΕΕ, επιτίθεται στο εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού.

Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του Σαρκοζί περί «κοινής ευρωπαϊκής στάσης» απέναντι στα «κερδοσκοπικά παιχνίδια» των αγορών, δείχνουν την τάση για παραπέρα θωράκιση της αντιδραστικής ΕΕ, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού τόσο με τον Ν. Σαρκοζί, όσο και με την Αν. Μέρκελ (την Παρασκευή στο Βερολίνο), έδωσαν αφορμή στην κυβέρνηση να οικοδομήσει μια επικοινωνιακή προπαγάνδα περί καταπολέμησης της κερδοσκοπίας και εξασφάλισης «φτηνού δανεισμού». Πρόκειται για το προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο επιχειρείται να οξυνθεί η επίθεση με νέα αλλεπάλληλα και σκληρά για το λαό μέτρα. Αυτή ακριβώς η δεδομένη στρατηγική συμφωνία βρίσκεται πίσω από τις χειραψίες, τα χαμόγελα και τα φλας.

Ταυτόχρονα, η πολιτική «στήριξη» που απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση από τον γαλλογερμανικό άξονα, συνοδεύεται από ισχυρά ανταλλάγματα που πρόσφερε προς όφελος του γαλλικού και γερμανικού κεφαλαίου, με τη δέσμευση για αγορά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων (ενέργεια, υψηλή τεχνολογία) για τις χρυσοφόρες επενδύσεις τους.

Ερχονται και νέα μέτρα

«Θέλω να τον συγχαρώ τον Ελληνα πρωθυπουργό για τα αναγκαία μέτρα που πήρε. Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλονται, προκειμένου να επιτραπεί η εξυγίανση των ελληνικών δημοσιονομικών, όπως είχε δεσμευθεί την 11η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί, στις κοινές δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.

Η Ελλάδα «έπρεπε να κάνει τα πάντα ώστε να τηρήσει το φιλόδοξο στόχο, να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4%, με επιπρόσθετα μέτρα», συνέχισε ο ίδιος και υπογράμμισε σ' αυτήν την κατεύθυνση ότι «δρα με αποφασιστικότητα και με σταθερότητα».

Την ίδια ώρα που ο Γάλλος Πρόεδρος επευφημούσε την ελληνική κυβέρνηση για το σφαγιασμό του εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων, ο Γ. Παπανδρέου σημείωνε: «Πήραμε μέτρα και επιπλέον των όσων μας είχαν αξιολογήσει και προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ειδικοί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Μάλιστα, φανερώνοντας ότι η αντιδραστική επιδρομή θα συνεχιστεί με σφοδρότητα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «θα υπάρξουν οι μεγάλες αλλαγές στη Διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύστημα Υγείας» και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προχωράει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας, για να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ελκυστική για επενδύσεις και για ανάπτυξη».

Διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις και μειώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, προβάλλοντας μάλιστα προκλητικά σαν «εγγύηση» την «αποφασιστικότητα» και το «φιλότιμο» του ελληνικού λαού.

Στον κυκλώνα των ανταγωνισμών

Στις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και του Ν. Σαρκοζί, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εντύπωση της ανάληψης «κοινής δράσης» των κρατών - μελών της Ευρωζώνης απέναντι στους κερδοσκόπους, τους οποίους και οι δυο προσπάθησαν να παρουσιάσουν σαν στρέβλωση του συστήματος και όχι, βέβαια, σαν οργανικό τμήμα του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός συστήματος που έχει σαπίσει από καιρό.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε «πως Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία θα λάβουν μία συντονισμένη δράση για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία», προσθέτοντας ότι «το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα και αυτό συνεπάγεται την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης».

Ο Ν. Σαρκοζί ανέφερε ότι «οι επιθέσεις των κερδοσκόπων αφορούν ολόκληρη την Ευρωζώνη», ισχυρίστηκε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται «πάνω σε έναν ορισμένο αριθμό συγκεκριμένων μέτρων υποστήριξης» - επικαλέστηκε και 45λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Αν. Μέρκελ - προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας, όμως, να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό πάνω από 40% (120 δισ. ευρώ) είναι σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση «επιζητεί ευρωπαϊκή λύση» και «φτηνό δανεισμό» με ευρωπαϊκές «εγγυήσεις», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι «σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμβάλλει ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις, όταν έχει δυσκολία δανεισμού μια χώρα(...) δεν χρειάζεται καν να δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απλώς το ότι υπάρχει είναι, όπως λένε, σαν να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς».

Χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για τις επαφές του πρωθυπουργού σε Γερμανία και Γαλλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φόβος για την κρίση και τη δύναμη του λαού (2010-11-20 00:00:00.0)
Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (2010-03-14 00:00:00.0)
Ζητάει να αντιμετωπιστούν οι απεργίες! (2010-03-11 00:00:00.0)
Προαναγγέλλει νέα μέτρα και στοχοποιεί το κίνημα (2010-03-11 00:00:00.0)
Ενιαίο το αντιλαϊκό μέτωπο της λυκοσυμμαχίας (2010-02-12 00:00:00.0)
Σάρκα μία (2007-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ