Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αγωνιά για το χρέος και το μέλλον της Ευρωζώνης

Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκει «αναποτελεσματικά» τα μέτρα που τσακίζουν το λαό και κατηγορεί την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό»

Με την εκτίμηση ότι «η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ (...) πρέπει να στηρίζεται σε μέτρα εξόδου από την κρίση υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, την προστασία των κοινωνικών μας κατακτήσεων», σχολίασε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ τις συναντήσεις του πρωθυπουργού σε Γαλλία και Γερμανία, αφήνοντας να σέρνεται η αυταπάτη ότι οι διαγκωνισμοί και οι λυκοσυμμαχίες εντός της ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άρνηση του φιλομονοπωλιακού της χαρακτήρα.

Χτες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας (ρ/σ ΑΝΤ1) υιοθέτησε πλήρως το άλλοθι της κυβερνητικής προπαγάνδας ισχυριζόμενος «κανείς δεν παραγνωρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή (...) αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη δυσκολία. Αμφισβητούμε όμως το χειρισμό, αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων (...) είμαστε στο μάτι ενός κυκλώνα που μας ξεπερνάει ως χώρα»! Για μια ακόμα φορά εξέφρασε την αγωνία του μήπως και η αδυναμία δανεισμού της Ελλάδας με ίσους όρους με τις άλλες χώρες επεκτείνει την κρίση «και σε άλλες επισφαλείς χώρες της ευρωζώνης και απειλήσει την ίδια τη συνοχή της».

Με σαφή στόχο να αθωώσει τη βαθιά ταξική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» και πως «δεν μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις», καλώντας επί της ουσίας το λαό να αγωνιστεί για να θορυβηθούν οι αγορές και να χαμηλώσει το spread. Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλ. Αλαβάνος («ΦΛΑΣ») προσπάθησε να εκφοβίσει το λαό «ανεμίζοντας» το «σκιάχτρο» των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία και της επίθεσης που δέχεται το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Δ. Παπαδημούλης για το γεγονός ότι Μέρκελ και Σαρκοζί «φαίνεται να συνειδητοποιούν κάτι που η ευρωπαϊκή αριστερά έθεσε από την πρώτη στιγμή, ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική πολιτική και χωρίς ισχυρή πολιτική ενοποίηση». Για να αποφανθεί «δυστυχώς έχουμε ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση»! Με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διαφοροποιήσεις και σκληρή κριτική».

Ο Μ. Σαμπατακάκης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ήταν αποκαλυπτικός όταν σε ένα σερί τριών ερωτήσεων, για το αν τα μέτρα είναι αναγκαία, σωστά και αν πρέπει να μπλοκαριστούν, έδωσε τις εξής απαντήσεις: «Είναι αναγκαίος ο περιορισμός του ελλείμματος και του χρέους (...) Δεν είναι δεδομένη η αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των επιτοκίων και την είσπραξη αυξημένων εσόδων (...) Το μπλοκάρισμα δεν απαντάει στην ανάγκη μείωσης του ελλείμματος και των επιτοκίων δανεισμού»!

Ο Μ. Σαμπατακάκης αποδίδει εμμέσως την επίθεση στον Γ. Παναγόπουλο σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «αριστερισμό» και ζητώντας ο ΣΥΝ να απεμπλακεί απ' το φορέα του. Αφήνει ακόμα να εννοηθεί ότι οι «ανανεωτές» θα αποχωρήσουν απ' το κόμμα αν το συνέδριο δεν αποφασίσει κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ