Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Καταγράφουν αποστροφή στα μέτρα

Εντονες αντιδράσεις στα αντιλαϊκά μέτρα καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αφού σχεδόν εννιά στους δέκα ερωτώμενους τα θεωρούν άδικα και σκληρά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Βήμα», το 86,9% πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης, το 85,2% θεωρεί ότι οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, ενώ το 80% είναι βέβαιο πως θα δημιουργηθούν νέες ταξικές διαφορές. Την ίδια στιγμή, θετικά βλέπει τις απεργιακές κινητοποιήσεις το 55,6%, αλλά το 55% δηλώνει ότι δε θα συμμετέχει σε αυτές. Τα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά λέει το 69,1%, ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι μόνιμα.

Σε άλλη δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το «Πρώτο Θέμα», το 86,2% θεωρεί άδικα και σκληρά τα μέτρα, ενώ το 64% δηλώνει ότι δεν πείστηκε από τον πρωθυπουργό ότι τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Το 42,7% δηλώνει ότι είναι αναγκαία, παρόλο που τα απορρίπτει όταν ερωτάται συγκεκριμένα. «Οχι» σε αύξηση ΦΠΑ λέει το 88,8%, αντίθετο σε περικοπές δώρων/άδειας δηλώνει το 70,5%, σε μείωση επιδομάτων το 54,7%, στο πάγωμα συντάξεων το 75,4% και στην αύξηση των φόρων στη βενζίνη το 80,3%.

Στη δημοσκόπηση της GPO για το «Μέγκα» έξι στους δέκα (ποσοστό 60%) τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο σύνολο των μέτρων, ενώ τα ποσοστά αυτά αυξάνουν σημαντικά όταν τα ερωτήματα αφορούν κάθε μέτρο ξεχωριστά. Παρ' όλα αυτά το 47,2% εμφανίζεται να δηλώνει ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 60,1% θεωρεί ότι υπάρχει εκφοβισμός προκειμένου να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που θίγουν το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, ενώ το 80% καταλογίζει στα ΜΜΕ ότι «υπερβάλλουν» στην παρουσίαση της κρίσης. Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 31,8%, η ΝΔ το 21,1%, το ΚΚΕ 8,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, ενώ οι «αναποφάσιστοι» ξεπερνούν το 20%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ