ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βροχή" οι καταγγελίες για πιέσεις εργαζομένων
  • Πολλοί "αθεόφοβοι" εργοδότες εκβιάζουν το προσωπικό τους να δουλέψει σε χώρους, που ή δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί ή και έχουν κριθεί ακατάλληλοι!
  • Παρεμβάσεις από ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και άλλα συνδικάτα

Την ώρα που ο θρήνος έχει απλωθεί πάνω από την Αθήνα και τη χώρα ολόκληρη και ενώ τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν ακόμα πτώματα κάτω από τα ερείπια εργοστασίων και κατοικιών, υπάρχουν εργοδότες - και απ' ό,τι φαίνεται είναι αρκετοί - που εκβιάζουν εργαζομένους να δουλέψουν, όχι μόνο σε κτίρια που έχουν ζημιές και δεν έχουν ελεγχθεί, αλλά και σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα! Οι καταγγελίες προς τα συνδικάτα πυκνώνουν και για το θέμα αυτό η ΓΣΕΕ,με επιστολή της, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία της, όπως και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, συναντήθηκε χτες το πρωί με την ειδική γραμματέα του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Στην επιστολή της, η Συνομοσπονδία επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Σας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, που, ενώ τα κτίρια στα οποία στεγάζονται έχουν εμφανή δείγματα επικινδυνότητας από το σεισμό, εκβιάζονται οι εργαζόμενοι να εισέλθουν στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε τις επιχειρήσεις ΕΛΚΟ ΒΑΓΙΩΝΗΣ, Κωνσταντόπουλου και ΞΥΝΗΣ (Πατησίων)".Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών, "ώστε να αναγκαστούν οι επιχειρηματίες, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, να συμμορφωθούν με τους κανόνες που επιβάλλουν οι νόμοι και το ΥΠΕΧΩΔΕ".

Στη συνάντηση με την ειδική γραμματέα Α. Καφετζοπούλου,όπως σημειώνει το ΕΚΑ σε ανακοίνωσή του, μεταφέρθηκαν "καταγγελίες ότι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να μπουν σε χώρους εργασίας που δεν είχε περάσει ο έλεγχος του υπουργείου, ή σε χώρους όπου ο ελεγκτής σημάδεψε το κτίριο με κίτρινη σήμανση". Εκανε, δε, επώνυμες καταγγελίες για πέντε συγκεκριμένους χώρους εργασίας.

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους την ίδια μέρα, ενώ η ειδική γραμματέας δεσμεύτηκε "για ένταση των ελέγχων, με προτεραιότητα όπου υπάρχουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες". Ωστόσο, στο αίτημα του ΕΚΑ να εκδοθεί εγκύκλιος του υπουργείου και να ενημερώνει τους επόπτες στις πληγείσες περιοχές ότι κανένας εργαζόμενος δεν πηγαίνει στην εργασία του, αν ο χώρος δουλιάς έχει χαρακτηριστεί με κίτρινο (εκτός από το κόκκινο), η ειδική γραμματέας αρνήθηκε αρχικά με την πρόφαση ότι ...θα προκληθεί πανικός. Στη συνέχεια, είπε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η νομοθεσία, ωστόσο, προστατεύει τους εργαζόμενους σε αυτές τις περιπτώσεις. Ετσι, σύμφωνα με το ΠΔ 17/96 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, "ο εργαζόμενος, ο οποίος, σε περίπτωση σοβαρού, άμεσου και αναπόφευκτου κινδύνου, απομακρύνεται από τη θέση εργασίας του ή /και από μια επικίνδυνη ζώνη δεν επιτρέπεται να υποστεί καμία δυσμενή επίπτωση και πρέπει να προστατεύεται από κάθε ζημιογόνο και αδικαιολόγητη συνέπεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία".

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι: "Ο εργοδότης εξασφαλίζει, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση, σε περίπτωση σοβαρού και άμεσου κινδύνου για την ίδια τους την ασφάλεια ή για την ασφάλεια άλλων προσώπων και όπου υπάρχει αδυναμία να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο ιεραρχικά προϊστάμενο, να λαμβάνουν οι ίδιοι τα κατάλληλα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις τους και τα διαθέσιμα τεχνικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες του κινδύνου αυτού.

Οι ενέργειές τους, σε τέτοιες περιπτώσεις, δε θα συνεπάγονται δυσμενή μεταχείριση εκ μέρους του εργοδότη, εκτός εάν αποδειχθεί ότι δεν ενήργησαν σύμφωνα με ρητά δοθείσες οδηγίες ή επέδειξαν σοβαρή αμέλεια".

Επίσης στους χώρους εργασίας που έχουν σημειωθεί με κόκκινο και κίτρινο, πρέπει ο εργοδότης να καταβάλλει το ημερομίσθιο για όσο καιρό παραμένει χωρίς εργασία ο εργαζόμενος.

Τα τηλέφωνα του ΣΕΠΕ, στα οποία θα δέχεται επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, είναι: 32.14.033, 32.14.327, 32.14.820. Επίσης στο FAX 32.14.294.

Το ΕΚ Πειραιά

Την άμεση διενέργεια ελέγχων στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις του Πειραιά, σχετικά με τη στατική επάρκεια των κτιρίων, ζητά, με επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

"Στα βιομηχανικά - επισημαίνει - και βιοτεχνικά συγκροτήματα εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι και προέχει η ασφάλειά τους. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε βιομηχανίες της περιοχής: "Παπουτσάνης", ΕΛΣΑ, "Κεράνης", "Παπαστράτος", "Ελαϊς", "Colgate", ΙΟΝ, "Βελής", DOMUS, εργοστάσια ΗΣΑΠ και ΟΣΕ κλπ.". Το Εργατικό Κέντρο ζητά να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα γίνουν, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτούς, εκπρόσωποί του.

"Κατάλληλο" με ...υποστυλώματα

Να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν, παρά το γεγονός πως το κτίριο έχει υποστεί εμφανείς ζημιές από το σεισμό και ακόμα δεν έχει ελεγχθεί από επίσημες υπηρεσίες, επιχείρησε η εταιρία "Αμέρικαν Κάρπετ",που βρίσκεται στο Μενίδι, οδό Βιολέτας. Πρόκειται για αποθήκες που ανήκουν στην "Panasonic ΒΙΑΝΕ".Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η εταιρία έχει βάλει σιδερένια υποστυλώματα σε διάφορα σημεία για να συγκρατούν την πλάκα, όπου έχει ζημιά, ενώ και πριν το σεισμό, όπως κατάγγειλαν εργαζόμενοι, το κτίριο σε κάθε βροχή έμπαζε νερά από την οροφή. Στην προσπάθειά του να πείσει τους εργαζόμενους που αντιδρούσαν, ο εργοδότης έφερε χτες μηχανικό δικό του, που είπε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα... Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να γίνει επίσημος έλεγχος και ενημέρωσαν ταυτόχρονα την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

Εκλεισε μετά από παρέμβαση

Εκ πρώτης όψεως, το κτίριο που στο ισόγειό του στεγάζεται το σούπερ μάρκετ "Γαλαξίας" στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, δείχνει παμπάλαιο. Στην πρόσοψη φιγουράρει ένας μεγάλος κίτρινος σταυρός. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, τους ασκήθηκε μεγάλη πίεση να εργαστούν κανονικά και χρειάστηκε να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας για να κλείσει τελικά το κατάστημα!

- Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα διαδέχεται τον φόβο των 130 εργατών του"Φειδάς",στη Λ. Καραμανλή στο Μενίδι. Η επιχείρηση έχει υποστεί ζημιές, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Οι εργαζόμενοι, μάταια, τους αναζητούν για να μάθουν αν και πότε θα ξαναπιάσουν δουλιά. Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι κατοικούν στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν τραγικό πρόβλημα και με τα σπίτια τους.

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ"
"Πράσινο" μετά από μια επίσκεψη στη Νομαρχία...

Κατάλληλο, έκρινε το συνεργείο της Νομαρχίας το κτίριο, ενώ το συνεργείο του Δήμου εντοπίζει προβλήματα

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ του Δήμου και της Νομαρχίας Πειραιά, για το αν το εργοστάσιο καπνοβιομηχανίας του "Παπαστράτου" είναι κατάλληλο, καθώς το κλιμάκιο της Νομαρχίας το χαρακτήρισε πράσινο, ενώ το κλιμάκιο του Δήμου εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες επισκευές.Οι εργαζόμενοι, πάντως, ζητούν άμεσα να αναλάβει ευθύνη η διοίκηση του εργοστασίου και να υπάρξει μια σαφής θέση για το αν είναι ασφαλείς ή όχι.

Τη μέρα του σεισμού, οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας αρνήθηκαν να μπουν για δουλιά. Το ίδιο επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα, καθώς το εργοστάσιο δεν είχε επιθεωρηθεί. Ο Γρ. Κοντός πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων - ο οποίος παρακολούθησε όλη τη διαδικασία των ελέγχων - έμεινε στο εργοστάσιο μέχρι να έρθει και η απογευματινή βάρδια. Οι εργαζόμενοι μέχρι τις 2.15 το μεσημέρι είχαν αποχωρήσει από το εργοστάσιο, ενώ το σωματείο δήλωσε ότι μέχρι το κτίριο να επιθεωρηθεί και να κριθεί κατάλληλο, οι εργαζόμενοι δε θα δουλεύουν.

Πράγματι στις 3.20 το μεσημέρι της περασμένη Τετάρτης, κλιμάκιο από τη Νομαρχία, αποτελούμενο από δυο πολιτικούς μηχανικούς, μαζί με εκπροσώπους της διοίκησης της επιχείρησης και παρόντα τον Γρ. Κοντό,επιθεώρησε το εργοστάσιο. Οταν ζητήθηκε το πόρισμα, οι δυο μηχανικοί απάντησαν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους (!) να χαρακτηρίσουν το κτίριο, αλλά μόνο να καταγράψουν τις ζημιές που μπορεί να υπάρχουν και στη συνέχεια αποχώρησαν. Η διοίκηση του εργοστασίου απευθύνθηκε στο Δήμο και στο εργοστάσιο έφτασε κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου. Μετά το τέλος του ελέγχου, το κλιμάκιο δήλωσε ότι παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία κάποιες ζημιές, οι οποίες δε δημιουργούν κινδύνους, υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες ζημιές, που εντάσσονται στην κατηγορία των κτιρίων που χαρακτηρίζουν με κίτρινο χρώμα.

Η διοίκηση της εταιρίας ζήτησε να χαρακτηριστεί το εργοστάσιο πράσινο και να επισκευάσει τις όποιες ζημιές, κάτι που το κλιμάκιο του Δήμου αρνήθηκε.

Στη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποιούσε το δεύτερο κλιμάκιο, τηλεφώνησε στο εργοστάσιο ο ένας από τους δυο πολιτικούς μηχανικούς που διενήργησαν τον έλεγχο για λογαριασμό της Νομαρχίας και δήλωσαν ότι τελικά τους δίνεται η δυνατότητα (!) να χαρακτηρίσουν το κτίριο. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του εργοστασίου, μαζί και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο, αντ' αυτού όμως κατέληξαν στη Νομαρχία. Εκεί οι εκπρόσωποι της εταιρίας συναντήθηκαν με τους δυο μηχανικούς και ταυτόχρονα ζήτησαν από τον Γρ. Κοντό να βγει έξω από το γραφείο!Την επόμενη μέρα, το εργοστάσιο είχε χαρακτηριστεί ...κατάλληλο.

Τι συμβαίνει με τη ΦΑΡΑΝ;

"Τι συμβαίνει, επιτέλους; Δε μετρά καθόλου για ορισμένους η ζωή οκτώ ανθρώπων, οκτώ εργατών, που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια της ΦΑΡΑΝ ή οι πιέσεις που ασκούνται είναι τόσο ισχυρές, ώστε να μην ασχολούνται με το συγκεκριμένο χώρο;".

Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι η Ζωή Σώκου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο φάρμακο και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο ισοπεδωμένο εργοστάσιο, μαζί με τους εργάτες που σώθηκαν και που έδωσαν σκληρή μάχη για τη διάσωση συναδέλφων τους πριν ακόμα φτάσουν τα ειδικά συνεργεία. Οπως θα μας πει, έχει κάνει φοβερή εντύπωση στους πάντες - και στα σωστικά συνεργεία - το γεγονός ότι η τραγωδία στη ΦΑΡΑΝ έχει περάσει στα "ψιλά" των μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρότι το εργοστάσιο αυτό έγινε ο ομαδικός τάφος για οκτώ εργαζόμενους.

Εντύπωση και σχόλια προκαλεί επίσης η στάση στελεχών της επιχείρησης, οι συμβουλές τους προς τους εργοδότες να "εξαφανιστούν για κάποιο διάστημα", καθώς και η ανήσυχη αμηχανία που εκδηλώνεται γύρω από το περιεχόμενο των φακέλων, που - σύμφωνα με τις ανακοινώσεις - πήραν οι εισαγγελείς από την Πολεοδομία. Εισαγγελέας εμφανίστηκε, εξάλλου, απροειδοποίητα και προχτές το βράδυ στο χώρο του εργοστασίου.

Η ΦΑΡΑΝ χτίστηκε το 1963. Από τότε όμως μπήκε στη διαδικασία μιας σταδιακής επέκτασης, κλείνοντας μπαλκόνια που έγιναν γραφεία, προσθέτοντας δυο ορόφους κλπ., ενώ με το σεισμό του 1981 το κτίριο είχε πάθει ζημιές.

Μέτρα για τους πληγέντες ζητά η ΓΣΕΕ

Να χαρακτηριστούν σαν εργατικά ατυχήματα οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στους χώρους εργασίας από τους σεισμούς, ζητά μετά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΓΣΕΕ,αναγγέλλοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες επίσης για: Την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων για τις σαθρές κατασκευές των εργοστασίων, που έγιναν φέρετρα για τους εργάτες στο βωμό του κέρδους. Επίσης, την ουσιαστική και γενναία κρατική, ηθική και υλική στήριξη των σεισμοπαθών και για την άμεση αποκατάστασή τους. Την ενεργοποίηση του ΟΑΕΔ και των υπηρεσιών του για τη στήριξη και επιδότηση των εργαζομένων που έχασαν τη δουλιά τους και για την τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας, καθώς και για ειδική στήριξη των ανέργων σεισμοπαθών. Την ενεργοποίηση του ΟΕΚ για την άμεση επισκευή των ζημιών των εργατικών κατοικιών και για την τακτοποίηση σε νέα σπίτια των σεισμοπαθών - άστεγων εργαζομένων και ανέργων.

Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν από 2.000 δρχ. ο καθένας για να συγκεντρωθεί ένα ποσό, που στη συνέχεια θα διατεθεί με ευθύνη της ΓΣΕΕ στους πληγέντες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους. Τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν στον ιδιωτικό τομέα μέσω ΙΚΑ και στο δημόσιο τομέα από τη μισθοδοτούσα υπηρεσία, ενώ όποιος εργαζόμενος δεν επιθυμεί να συνεισφέρει θα προβαίνει σε αρνητική δήλωση.

  • Τη θλίψη της για τα θύματα του σεισμού και τη συμπαράστασή της στους πληγέντες, εκφράζει σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας,τονίζοντας πως "για άλλη μια φορά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν με τη ζωή τους, την ασυδοσία του κεφαλαίου και της κυβερνητικής πολιτικής που το στηρίζει".
Προβλήματα σε υπηρεσίες του ΙΚΑ

Παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου στο "Ρ", για τους ελέγχους που έγιναν στα κτίρια των υπηρεσιών του ΙΚΑ και στα κεντρικά του γραφεία, από τους οποίους δεν προέκυψαν άλλα προβλήματα πέρα από αυτά στο ΙΚΑ Ανω Λιοσίων, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,επισήμανε επιπλέον προβλήματα στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, ενώ και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η έκταση των ζημιών είναι μεγαλύτερη.

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό χτες, ο υπουργός σημείωσε: "Εχω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο κέντρο υπολογιστών, που βγαίνουν όλες οι συντάξεις, που έχει χαρακτηριστεί ότι δεν μπορεί να μπει ο κόσμος μέσα", καθώς και ότι έχουν μπει τραπεζάκια έξω από το ΙΚΑ στη Μεταμόρφωση.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ, στην Αγ. Κωνσταντίνου 8, έμειναν για δυο μέρες εκτός κτιρίου και στη συνέχεια τους ενημέρωσαν ότι έγινε έλεγχος, ωστόσο τα γραφεία ήταν κλειδωμένα και εκφράζονται αμφιβολίες για την ποιότητα του ελέγχου που έγινε. Το ίδιο κτίριο, είχε υποστεί ζημιές στο σεισμό του 1981 και στα σημεία που είχε τοποθετηθεί τσιμέντο, επανεμφανίστηκαν βλάβες.

Προβλήματα όμως εντοπίστηκαν από υπαλλήλους και στις υπηρεσίες του ΙΚΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια και στον Αγ. Ιερόθεο.

Αυθαίρετες προσθήκες;

Η καταγγελία που έγινε τηλεφωνικά στην εφημερίδα μας, αφορά το εργοστάσιο "ΦΟΥΡΛΗΣ ΑΕΒΕ" και τη μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, θεωρώντας ότι πρέπει να τύχει ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Ο άνθρωπος που μας τηλεφώνησε είπε ότι εργάστηκε στην κατασκευή του κτιρίου. Οπως σημείωσε, στη μέση περίπου του κτιρίου υπήρχε φωταγωγός διαμέτρου 10 επί 10 μέτρων και ότι στη συνέχεια και χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια από την Πολεοδομία, η εταιρία έκλεισε το φωταγωγό, φτιάχνοντας στη θέση του μια βαριά μεταλλική κατασκευή, την οποία χρησιμοποίησε για γραφεία. Η βαριά - είπε - αυτή μεταλλική κατασκευή συνέβαλε στο αδυνάτισμα της στατικότητας του κτιρίου και στην κατάρρευσή του τελικά και ότι αυτό μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα, καθώς εξακολουθεί να μένει όρθια δίπλα στα ερείπια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ