ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδημοκρατική ρύθμιση

"Οχι" στο πρωτόκολλο "ευέλικτης" εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, από το ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, σε πρωτόκολλο για την παροχή διευρυμένων δυνατοτήτων εφαρμογής του "δικαίου" της Συνθήκης Σένγκεν, εξέφρασε χθες ο βουλευτής του Κόμματος, Μπάμπης Αγγουράκης,στη σύντομη συζήτηση που προηγήθηκετης συζήτησης του νομοσχεδίου για τη φορολογία των αυτοκινήτων.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του πρωτοκόλλου τα οποία εισηγήθηκε για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη, χωρίς έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων να αλλάζουν τις αρμοδιότητες των φορέων (αστυνομία ή άλλες υπηρεσίες) εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "από εδώ και στο εξής θα μπορούν τα συμβαλλόμενα μέρη να ορίζουν τα ίδια χωρίς τροποποίηση εκείνα τα όργανα τα οποία είναι επιφορτισμένα για την εφαρμογή της συνθήκης". Μέχρι σήμερα προβλεπόταν ότι αν κάποιο κράτος ήθελε να ορίσει μια άλλη αρχή, χρειαζόταν να υπάρξει διαπραγμάτευση συνολικά της συνθήκης.

Παίρνοντας το λόγο ο Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε ότι "η αντίθεσή μας δε στηρίζεται μόνο στη συνθήκη αυτή καθεαυτή", αφού όπως είπε το εν λόγω πρωτόκολλο αποτελεί "ρύθμιση αντιδημοκρατική" αφού μεταξύ άλλων προβλέπει ότι για την "παρακολούθηση υπόπτων από το ένα κράτος στο άλλο" αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, τότε δε χρειάζεται η άδεια του κράτους όπου θα συνεχιστεί η παρακολούθηση. Παράλληλα αναρωτήθηκε αν "είναι δυνατόν η ανάθεση τέτοιων λειτουργιών να γίνεται χωρίς την ενημέρωση των εθνικών κοινοβουλίων;", προσθέτοντας ότι το μόνο πλέον που χρειάζεται είναι η συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων.

Ειδική επιτροπή για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ

Ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων θα συσταθεί στη Βουλή, προκειμένου να επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Η ειδική επιτροπή θα συσταθεί, επειδή στην επεξεργασία της εμπλέκονται, τόσο η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, όσο και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η συζήτηση της συνθήκης στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να γίνει στα τέλη Γενάρη ή στις αρχές Φλεβάρη.

Δημοψήφισμα ζητά και το ΔΗΚΚΙ

Τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σημίτη για εσπευσμένη και με κατεπείγουσα διαδικασία προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή, της Συνθήκης του Αμστερνταμ καταγγέλλει, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και ζητάει να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Ετσι μετά το ΚΚΕ, που είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ και την αναθεωρημένη Συνθήκη του Αμστερνταμ, άλλο ένα κόμμα της Βουλής θέτει το ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημειώνει: "Τέτοιου είδους πρακτικές στη διαδικασία κύρωσης της συγκεκριμένης Σύμβασης, η οποία θίγει θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού, αναθεωρεί, στην ουσία, θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, των οποίων η αναθεώρηση δεν επιτρέπεται ούτε και από την Αναθεωρητική Βουλή και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και του λαού, περιορίζοντας ακόμη και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα" και καταλήγει ότι το κόμμα του "ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού προηγηθεί ουσιαστική και πολύπλευρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, για το περιεχόμενο της Σύμβασης του Αμστερνταμ, γιατί μόνον ο κυρίαρχος λαός μπορεί να εγκρίνει μια τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας Συνθήκη, η οποία θα αλλοιώσει και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού λαού".

Πόσο κοινή είναι η ΚΕΠΠΑ;

Κεντρική θέση στη Συνθήκη του Αμστερνταμ κατέχει το κεφάλαιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Εξάλλου, η προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί κεντρικό στόχο των αρχιτεκτόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιας και θεωρούν ότι εδώ βρίσκεται ο "σκληρός πυρήνας" της εθνικής κυριαρχίας των κρατών - μελών.

Το αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο της Συνθήκης βρίσκεται αρκετά πίσω από τους σχεδιασμούς, τις επιδιώξεις και τις ελπίδες των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σημεία που δεν πρέπει να υποτιμηθούν, όπως παραδείγματος χάριν η θεσμοθέτηση ενός εκφραστή και διαχειριστή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, αλλά και η θεσμοθέτηση στρατιωτικών επεμβάσεων "ανθρωπιστικού" χαρακτήρα τύπου "Πέτερσμπεργκ", δηλαδή "ανθρωπιστικές αποστολές", "διαχείριση κρίσεων", "αποκατάσταση, διατήρηση της ειρήνης" κλπ.

H κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι η προώθηση της ΚΕΠΠΑ απαιτεί την εκχώρηση σημαντικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων προσπάθησε να δικαιολογήσει τη θέση της και υποστήριξε ότι έτσι εξασφαλίζει την εγγύηση των συνόρων της χώρας από τους Ευρωπαίους "εταίρους". Ομως στη Συνθήκη δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη αναφορά, αντίθετα η ΕΕ συνέβαλε στην εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων και υποστήριξε αλλαγές συνόρων όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Εξάλλου, είναι γνωστές οι θέσεις που διατυπώνουν οι "εταίροι" τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για το Κυπριακό, θέσεις που κάθε άλλο παρά εγγύηση των συνόρων συνιστούν.

Οσον αφορά στο πραγματικό περιεχόμενο της ΚΕΠΠΑ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό εκφράζει την πρόθεση των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ, να επιβάλλουν την ηγεμονία τους με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του διεθνούς ρόλου των μεμονωμένων κρατών. Εννοείται ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης δεν είναι ίδιες για όλα τα κράτη. Παραδείγματος χάριν, ενώ για τη Γερμανία η υλοποίηση της ΚΕΠΠΑ οδηγεί στην πλήρη κυριαρχία, για την Ελλάδα οδηγεί σε υποτέλεια με απεμπόληση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα από τα αποτελέσματα της ανισόμετρης ανάπτυξης, αλλά και των σχέσεων κυριαρχίας απ' τη μια και υποταγής από την άλλη.

Για να γίνει κατανοητό πώς θα λειτουργεί η ΚΕΠΠΑ διαβάζουμε από τη Συνθήκη του Αμστερνταμ ότι οι "κοινές στρατηγικές" θα αποφασίζονται ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για την κοινή δράση στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (που αποτελείται από τους ηγέτες των κρατών - μελών) αποφασίζει αν ένα θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινής δράσης. Οταν το εγκρίνει ορίζει την ακριβή της εμβέλεια, τους γενικούς και ειδικούς στόχους, τα μέσα, τις διαδικασίες και τους όρους.

Στη συνέχεια, την προώθηση της κοινής δράσης την αναλαμβάνει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που αποφασίζει με πλειοψηφία.Η ΚΕΠΠΑ περιλαμβάνει το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια της ΕΕ μαζί καιτη διαμόρφωση στην πορεία μιας κοινής αμυντικής πολιτικής.

Η αρχή της "ευελιξίας" που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του Αμστερνταμ αφορά και στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων. Συγκεκριμένα τη θέση του "βέτο" που ουσιαστικά καταργείται παίρνει η "εποικοδομητική αποχή" για αποφάσεις στρατηγικής σημασίας. Ετσι εκεί που πριν χρειαζόταν ομοφωνία τώρα θα αποφασίζει η πλειοψηφία, εφόσον το κράτος που έχει αντίρρηση μπορεί να μη συμμετέχει σ' αυτή τη δράση.

Μπορεί να κάνουμε χρόνια για να δούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση με μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, μπορεί και να μη γίνει ποτέ, καθώς οι αντιθέσεις ακόμα και μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων είναι αδύνατον να γεφυρωθούν, όμως σ' αυτή τη διαδικασία για χώρες όπως η Ελλάδα το μέλλον μόνο ένταση της εξάρτηση και της υποτέλειας μπορεί να σημαίνει.

Δ. Π.

Η Κομισιόν στο σκαμνί του Ευρωκοινοβουλίου

H πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συζητείται αυτές τις μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκαλεί και κάποιες πολιτικές αναταράξεις. Ηδη η γερμανική κυβέρνηση, που ασκεί και την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση το τρέχον εξάμηνο, με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την ανάγκη αποφυγής μιας μείζονος κρίσης τη στιγμή που κρίνονται πολλά για το μέλλον του ΕΥΡΩ και της ΟΝΕ. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα της συζήτησης και της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της διαφάνειας στη λειτουργία των κοινοτικών οργάνων.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει κατατεθεί από 72 σοσιαλιστές ευρωβουλευτές και στηρίζεται σε καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη δραστηριότητα κάποιων μελών της Επιτροπής. Ειδικότερα της Γαλλίδας επιτρόπου Εντιθ Κρεσόν και του Ισπανού ομολόγου της Μανουέλ Μαρίν.Η ψηφοφορία για την πρόταση θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο Πέμπτη. Για να εγκριθεί η μομφή απαιτούνται τα 2/3 των ευρωβουλευτών.

Η πίτα της ΚΟΠ

Η ΕΠ της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (ΚΟΠ),πραγματοποιεί την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της που θα γίνει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 1999 και ώρα 7 το απόγευμα,στα γραφεία της (Καραϊσκου 119 - 4ος όροφος).

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Ενημέρωσης του Κόμματος, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις, την Παρασκευή 15 Γενάρη:

Ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ ΒΔ Ελλάδας, θα μιλήσει στη Γούρια Μεσολογγίου, ώρα 6.30 μμ.Θα επισκεφθεί επίσης τα γύρω χωριά και θα έχει επαφές με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους στην περιοχή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας θα επισκεφθεί, το πρωί, την επιχείρηση "ΚΝΑΟΥΦ",όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους και με το ΔΣ της ΕΓΣ. Στις 2 μμ θα επισκεφθεί την επιχείρηση "ΝΕΡΑ ΚΟΡΠΗΣ". Το απόγευμα στις 6.30 μμ θα μιλήσει στην Κατούνα Ξηρόμερου.

  • Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί στη χρονιάτικη συνεστίαση που οργανώνει το Σάββατο 16 Γενάρη 1999, ώρα 9 το βράδυ, στο κέντρο "Σεντόνια".Η ορχήστρα του Χρ. Βλαχογιάννη θα φροντίσει για το κέφι, γλέντι και το χορό. Τιμή Πρόσκλησης: 3.500 δραχμές.

Το χρονιάτικο χορό της διοργανώνει και καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να πάρουν μέρος, η ΚΟΒ Γούβας.Η εκδήλωση γίνεται την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 1999, ώρα 10 το βράδυ, στην ταβέρνα "3η ΒΑΡΔΙΑ" (Γ. Παπανδρέου 18 - 20 στου Ζωγράφου, τηλ: 7488.850

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ
Χρησιμοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ τέτοιες πραχτικές

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, μιλώντας στη χθεσινή πρωινή εκπομπή της Λιάνας Κανέλη,αναφορικά με την καταγγελία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,για το ότι "οι κουκουλοφόροι, οι διάφοροι που σπάνε τα σχολεία είναι εγκάθετοι και περισσότερο παρακρατικοί και λιγότερο εξωσχολικοί", υποστήριξε την άποψη αυτή και πρόσθεσε: "Είναι μια λογική και μια πρακτική η οποία ακολουθείται τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να συκοφαντηθούν αγώνες ωραίοι, όπως είναι οι αγώνες των μαθητών σήμερα. Αυτό το παρατηρούμε όχι μόνο αυτές τις μέρες με την κινητοποίηση των μαθητών, αλλά το παρατηρούμε πολλές φορές και κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο, διότι, όπως καταλαβαίνετε, αυτά δεν αποδεικνύονται με χαρτιά. Είναι πληροφορίες που διασταυρώνονται από πολλές πλευρές, και οι οποίες πείθουν ότι χρησιμοποιούνται από το "Νέο ΠΑΣΟΚ" τέτοιες λογικές και τέτοιες πρακτικές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ