Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδημοκρατική ρύθμιση

"Οχι" στο πρωτόκολλο "ευέλικτης" εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, από το ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, σε πρωτόκολλο για την παροχή διευρυμένων δυνατοτήτων εφαρμογής του "δικαίου" της Συνθήκης Σένγκεν, εξέφρασε χθες ο βουλευτής του Κόμματος, Μπάμπης Αγγουράκης,στη σύντομη συζήτηση που προηγήθηκετης συζήτησης του νομοσχεδίου για τη φορολογία των αυτοκινήτων.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του πρωτοκόλλου τα οποία εισηγήθηκε για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη, χωρίς έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων να αλλάζουν τις αρμοδιότητες των φορέων (αστυνομία ή άλλες υπηρεσίες) εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "από εδώ και στο εξής θα μπορούν τα συμβαλλόμενα μέρη να ορίζουν τα ίδια χωρίς τροποποίηση εκείνα τα όργανα τα οποία είναι επιφορτισμένα για την εφαρμογή της συνθήκης". Μέχρι σήμερα προβλεπόταν ότι αν κάποιο κράτος ήθελε να ορίσει μια άλλη αρχή, χρειαζόταν να υπάρξει διαπραγμάτευση συνολικά της συνθήκης.

Παίρνοντας το λόγο ο Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε ότι "η αντίθεσή μας δε στηρίζεται μόνο στη συνθήκη αυτή καθεαυτή", αφού όπως είπε το εν λόγω πρωτόκολλο αποτελεί "ρύθμιση αντιδημοκρατική" αφού μεταξύ άλλων προβλέπει ότι για την "παρακολούθηση υπόπτων από το ένα κράτος στο άλλο" αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, τότε δε χρειάζεται η άδεια του κράτους όπου θα συνεχιστεί η παρακολούθηση. Παράλληλα αναρωτήθηκε αν "είναι δυνατόν η ανάθεση τέτοιων λειτουργιών να γίνεται χωρίς την ενημέρωση των εθνικών κοινοβουλίων;", προσθέτοντας ότι το μόνο πλέον που χρειάζεται είναι η συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ