Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Εργασιακός μεσαίωνας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Τη γενικευμένη κατάσταση τρομοκρατίας και εργασιακού μεσαίωνα που ισχύει στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης κατήγγειλε με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από περιοδεία του βουλευτή στο νησί, η τρομοκρατία και η απειλή απόλυσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, απασχολούμενοι για έξι ή επτά μήνες ασφαλίζονται μόνο για 101 ημερομίσθια, δουλεύουν ανασφάλιστοι χιλιάδες αλλοδαποί, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις απασχόλησης κοριτσιών 15 ή 16 χρονών.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας στην απάντησή του είπε ότι δεν είναι σωστή η γενίκευση της κατάστασης και ισχυρίστηκε ότι έγινε πρόοδος στον τομέα της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν σε ξενοδοχεία της Κρήτης 523 ελέγχους και υποβλήθηκαν 11 μηνύσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων. Υποσχέθηκε δε ότι με λειτουργία του Ειδικού Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που πρόσφατα θεσπίστηκε θα υπάρξει η δυνατότητα να επιβάλλονται αυστηρές ποινές. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει ασύδοτους τους εργοδότες και ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για παραβάσεις, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι ο παραβάσεις δεν είναι κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά πρόκειται για γενικευμένη κατάσταση, η οποία καθόλου δεν απέχει από το να χαρακτηριστεί μεσαιωνική, όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η τρομοκρατία σε όσους θέλουν να συνδικαλιστούν, η μείωση των μισθών ή η απασχόληση 12 ωρών με αμοιβή μόλις 5.000 δρχ. Η ανυπαρξία υπηρεσιών ελέγχου, κατέληξε, έχει οδηγήσει σε φαινόμενα, όπως η υποχρέωση κάθε καμαριέρας να καθαρίζει πάνω από 23 (!) δωμάτια αντί για 12 που ίσχυε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ