Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
Δύναμη καταστολής και επεμβάσεων
  • Υπογράφτηκε στην Αθήνα το πρωτόκολλο ίδρυσης
  • Από τον Αύγουστο μπαίνει σε λειτουργία το στρατηγείο στη Βουλγαρία
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία και άλλων μονάδων

Εργαλείο για στρατιωτικές επεμβάσεις και αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή απέκτησε το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την επονομαζόμενη "Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης",το τελικό πρωτόκολλο για την ίδρυση της οποίας υπέγραψαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της περιοχής υπό την εποπτεία των Αμερικανών.

Η ταξιαρχία αυτή θα είναι επικουρική δύναμη του ΝΑΤΟ, εντάσσεται στη νέα δομή του και στους σχεδιασμούς του για ταχυκίνητες δυνάμεις άμεσης επέμβασης. Θα αποτελείται από στρατιωτικά τμήματα των επιμέρους χωρών, επιπέδου τάγματος, που θα τα διατηρούν σε ετοιμότητα στο έδαφός τους. Η αποστολή της έρχεται να εξυπηρετήσει το νέο κατασταλτικό ρόλο του ΝΑΤΟ και τα γενικότερα σχέδια αποσταθεροποίησης στην περιοχή που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η δημιουργία της δύναμης αυτής έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αναμένεται να ακολουθήσει συνέχεια με τη διεύρυνσή της, ενδεικτικό και αυτό του τι σχεδιάζεται. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι ούτε στα σχετικά κείμενα, ούτε στις δηλώσεις που έγιναν δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο θέμα του σεβασμού των υπαρχόντων συνόρων.

Στην πρωτοβουλία αυτή συγκρότησης και λειτουργίας της Πολυεθνικής Βαλκανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης συμμετέχουν χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία) και χώρες του ΝΑΤΟικού παραμάγαζου, του λεγόμενου "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" (PFP) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), ενώ η Σλοβενία έχει θέση παρατηρητή, όπως βέβαια και οι ΗΠΑ.

Το σύνολο της συμφωνίας θα υποβληθεί για επικύρωση στα Κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν, στο άμεσο μέλλον, όπως αναφέρθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Αμυνας. Η ενεργοποίηση του στρατηγείου προβλέπεται να γίνει αυτό τον Αύγουστο και η πρώτη άσκησή της θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του 1999. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, όταν ρωτήθηκε για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της δύναμης αυτής, σε περίπτωση που η κρίση συνεχίζεται και όταν η δύναμη θα έχει συγκροτηθεί μετά το τέλος του 1999. "Ελπίζω, είπε, ότι η κρίση του Κοσσυφοπεδίου θα έχει επιλυθεί και δε θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα υπάρξει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί αυτή η Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη εκεί".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος παραδέχτηκε ότι η δύναμη αυτή είναι ενταγμένη στην προώθηση των προγραμμάτων του ΝΑΤΟ. Είναι, όπως την αποκάλεσε, "εργαλείο στα χέρια της κοινής συμφωνίας να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε μια οργάνωση με βάση το κοινό συμφέρον των χωρών μας για την ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα, βέβαια, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε". Σε άλλο σημείο ανέφερε: "Αυτό που δημιουργούμε είναι ένα εργαλείο, που έχουμε την ευθύνη, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνεργαζόμαστε για να γίνει αυτή η Δύναμη, να το χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση κρίσεων και προβλημάτων ασφάλειας και σταθερότητας".

"Ζωτικός χώρος"

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Κ. Σκοναμίλιο επανέφερε τη θεωρία περί "ζωτικού χώρου". Εκανε λόγο, προκειμένου να δικαιολογήσει την ιταλική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, για ενδιαφέρον της Ιταλίας στα Βαλκάνια, καθώς λόγω της μικρής απόστασης από τις απέναντι ακτές "η έλλειψη σταθερότητας στα Βαλκάνια θα ήταν άμεσος κίνδυνος για την Ιταλία". Και επιβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή εξυπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. "Πιστεύουμε, είπε, ότι αυτή η μορφή συνεργασίας θα ενισχύσει επίσης και την αποστολή που επιτελούμε ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ". Οσο για το μέγεθος της δύναμης που δημιουργείται ο Ιταλός υπουργός ήταν αποκαλυπτικός: "Πρόκειται για κάτι το σημαντικό. Ενδεχομένως από απόψεως μεγέθους δεν είναι πολύ μεγάλη, γιατί είναι μια ταξιαρχία. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα δημιουργηθούν πολλές ταξιαρχίες που θα προσφέρουν περισσότερες στρατιωτικές δυνατότητες στη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι το νόημα της πρωτοβουλίας μας".

Βασική αρχή, σύμφωνα με όσα υπογράφηκαν, που θα διέπει τη λειτουργία της Βαλκανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης θα είναι η αρχή της εναλλαξιμότητας.Η έδρα της ταξιαρχίας θα εναλλάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια. Την πρώτη τετραετία θα είναι στη Βουλγαρία (Φιλιππούπολη), τη δεύτερη στη Ρουμανία, την τρίτη στην Τουρκία, την τέταρτη στην Ελλάδα. Ο διοικητής της ταξιαρχίας θα αλλάζει κάθε δύο χρόνια και την πρώτη διετία θα είναι Τούρκος, τη δεύτερη Ελληνας, την τρίτη Ιταλός και την τέταρτη Βούλγαρος. Η προεδρία της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής Καθοδήγησης,που θα είναι ένας είδος διευθυντηρίου, θα εναλλάσσεται κάθε δύο χρόνια, με πρώτη την Ελλάδα, δεύτερη τη Ρουμανία, τρίτη την Τουρκία, τέταρτη την Αλβανία. Οσον αφορά τη δομή του Επιτελείου, η Ελλάδα παίρνει τον διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών, τον υποδιευθυντή του Γραφείου Επιχειρήσεων, τον διευθυντή του Γραφείου Οικονομικών, η δε Τουρκία παίρνει τον διευθυντή του Γραφείου Επιχειρήσεων, τον υποδιευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ