ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Είναι κοινή επιτυχία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ

Eurokinissi

Σημαντικό βήμα για την πολιτική και θεσμική ολοκλήρωση της ΕΕ αποτελεί η Συνθήκη για το «ευρωσύνταγμα», τόνισε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, αιτιολογώντας την υπερψήφισή της από τη Νέα Δημοκρατία. Υποστήριξε παράλληλα ότι η Συνθήκη διασφαλίζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, ορίζοντας αρχές που διασφαλίζουν τις απαραίτητες ισορροπίες.

«Είναι κοινή επιτυχία η υπόθεση του ευρωσυντάγματος», τόνισε ο πρωθυπουργός συγχαίροντας και μνημονεύοντας τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που συμμετείχαν στη διαδικασία για τη δημιουργία της Συνθήκης. Μάλιστα, επιχείρησε να δώσει επίφαση δημοκρατικότητας στις διαδικασίες, λέγοντας πως «για πρώτη φορά μια Συνθήκη ετοιμάστηκε όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από εκπροσώπους των Κοινοβουλίων». Ο Κ. Καραμανλής άσκησε παράλληλα κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως το αίτημά του για δημοψήφισμα αποτελεί «άσκηση αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση», αφού, όπως είπε, «τέτοιο δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ» για τις Συνθήκες που κυρώθηκαν στο παρελθόν και «υποστήριζε τα ακριβώς αντίθετα», αφού «το 1998 ρητά και κατηγορηματικά απέκλειε κάθε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι πάγια στην Ελλάδα οι Συνθήκες δεν κυρώνονται με δημοψήφισμα».

Σχολιάζοντας συνολικά τη Συνταγματική Συνθήκη ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «από τη μια οδηγεί στην πολιτική ενοποίηση και από την άλλη επισημαίνει την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ενωσης», μιλώντας για θεσμοθέτηση δράσεων που «λειτουργούν επικουρικά με τη δράση των κρατών-μελών της» καθώς και για λειτουργίες που αφορούν συνολικά στην πολιτική της ΕΕ. Επισήμανε πάντως πως «οι αρχές του ευρωσυντάγματος υπόκεινται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Επίσης, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κείμενο τονίζοντας ότι «η Συνθήκη ανοίγει την πόρτα για την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της ΕΕ», για «μια Ευρώπη που θα προωθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών της». Είπε ακόμα πως «δεν έγιναν όλα όπως τα θέλαμε εμείς». Πάντως, αναφέρθηκε σε σειρά θετικών στοιχείων της Συνθήκης υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ γίνεται πιο δημοκρατική», «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβαθμίζεται» και «τα εθνικά Κοινοβούλια ενισχύουν το ρόλο τους», ενώ «ο Ευρωπαίος πολίτης αναγνωρίζεται ως μέλος ενός ευρύτερου συνόλου» και ταυτόχρονα «καθιερώνεται η αρχή της δημοκρατικής ισότητας και θεσπίζεται η έννοια της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (...) Η ΕΕ κάνει ένα σημαντικό βήμα που υπηρετεί τον άνθρωπο, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια για τη σταδιακή μετεξέλιξη».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Είμαστε πιο ... Ευρωπαίοι από σας

ICON

Εγκωμιαστικός ως προς το «ευρωσύνταγμα» εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Διεκδίκησε για το κόμμα του τα ...εύσημα του πλέον φιλοευρωενωσιακού πολιτικού σχηματισμού, κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ για ...έλλειψη ευρωπαϊκής νοοτροπίας και προσανατολισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «είναι μια μέρα ιστορική για όλους μας, αν και εμείς θεωρούμε ότι η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, αφού ζητούμε δημοψήφισμα», σημειώνοντας επίσης ότι ήταν «ιστορικής σημασίας η απόφαση Καραμανλή» για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

Αναφερόμενος στο κείμενο της συνθήκης για την κατάρτιση ευρωπαϊκού συντάγματος δήλωσε ότι «το Ευρωσύνταγμα μας δίνει ένα εργαλείο» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα κερδίζει με το Ευρωσύνταγμα». Παράλληλα υποστήριξε ότι η υπερψήφισή του «είναι μόνο η αρχή, μια δύσκολη επίπονη πορεία για την οικοδόμηση της Ευρώπης που εμείς θέλουμε», μιλώντας για «μια Ευρώπη που μπορεί να ανταγωνιστεί σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία», τονίζοντας ότι «ψηφίζουμε το ευρωσύνταγμα έτοιμοι να παλέψουμε με νέες ευθύνες»!

Εντονη κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας τη για αποχή από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως «ο πατριωτισμός είναι του θάρρους, της τόλμης και της συμμετοχής», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «αντικατέστησε μια οραματική πολιτική με το κενό». Συνολικά έκανε λόγο για «ευρωφοβική κουτοπονηριά της ΝΔ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής έκανε ...ιστορική αναδρομή στην αντιμετώπιση της ΕΕ από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «το επικριτικό για την ΕΟΚ ΠΑΣΟΚ έγινε η πιο αποτελεσματική προοδευτική δύναμη της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή της Πορεία», μια «δύναμη διεκδικήσεων, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «εμείς κάναμε αγώνες για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα» και «παλέψαμε για την Ευρώπη των λαών και των πολιτών». Παράλληλα υποστήριξε ότι η δημιουργία «ευρωσυντάγματος» θα οδηγήσει σε «μια Ευρώπη της Ειρήνης, μια Ευρώπη κοινωνική, που θα εστιάζεται σε βασικές αρχές και αξίες δημοκρατίας», τονίζοντας ότι με τις προσπάθειες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών «εισήχθη η κοινωνική ρήτρα οριζόντιας προσαρμογής για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Στο βάλτο με τις αυταπάτες

Η αυταπάτη περί ενός «άλλου», καλού «ευρωσυντάγματος» ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην τοποθέτηση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει αυτή τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΝ, ο οποίος δήλωσε ότι το «ευρωσύνταγμα» «θα είναι απόφαση των 25 κυβερνήσεων», προσθέτοντας «για σκεφθείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν το ευρωπαϊκό σύνταγμα αν είχε βγει ένας συντακτικός θεσμός εκλεγμένος σε όλη την Ευρώπη, πώς θα έπρεπε να απαντήσουν στα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους περισσότερους λαούς της Ευρώπης. Κοινωνικό κράτος, ανεργία, διαφύλαξη της αγοραστικής δύναμης, ειρήνη. Τίποτε από όλα αυτά δε δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστεί μέσα από τη συνθήκη με τον τρόπο που αυτή προωθήθηκε».

Στο ίδιο πνεύμα ο Αλ. Αλαβάνος υποστήριξε ειδικά για το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων ότι «έρχονται μέτρα που αίρουν εργασιακά κεκτημένα», αναρωτώμενος «θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να αισθανθούν μια ασφάλεια εάν μια διεθνής συνθήκη κατοχύρωνε το κοινωνικό κράτος;».

Τέλος, σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «μπορούμε να διορθώσουμε ένας μέρος της ζημιάς» μιλώντας για έλλειμμα ενημέρωσης το οποίο θα καλύψει η εν λόγω διαδικασία. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι απορρίπτει την εν λόγω πρόταση επειδή «βιάζεται να δώσει την εικόνα του καλού μαθητή». Επίσης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ επειδή αν και ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος προχωρά στην υπερψήφιση της συνθήκης, παρά την έλλειψη ενημέρωσης.

Εκδηλώσεις για το «ευρωσύνταγμα»

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο Παλλήνης με θέμα το «ευρωσύνταγμα». Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Φωτιάδης, καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά. Θα προηγηθεί πικετοφορία από το μνημείο του Λαμπράκη στην Παλλήνη ως το δημαρχείο.

-- Εκδηλώσεις για το «ευρωσύνταγμα» πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στο νομό Θεσσαλονίκης η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

  • Σήμερα στις 7.30μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλαγιαρίου, με ομιλητή τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, βουλευτή του Κόμματος.
  • Αύριο Κυριακή στις 11πμ στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Ασβεστοχωρίου, με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή του Κόμματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ