ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΡΕΣ
Αλλαγές γίνονται μόνο με συγκρούσεις

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη πλατεία Ελευθερίας

Είχε την τιμητική του χτες βράδυ το ΚΚΕ στην πόλη των Σερρών. Χωρίς, βέβαια, να μπορεί κανείς να βεβαιώσει ότι αυτό που φάνηκε στην πλατεία Ελευθερίας θα εκφραστεί και στην κάλπη ως ανάλογη αύξηση της δύναμης του Κόμματος και σε ψήφους, σίγουρο είναι πως ήταν εντυπωσιακή η συγκέντρωση. Το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι στήθηκαν δύο ώρες στο τσουχτερό κρύο να ακούσουν την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, να αναπτύσσει τις θέσεις του Κόμματος, από μόνο του σημαίνει πολλά για τις διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία.

Ετσι κι αλλιώς, η ψήφος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και όπως ξεκαθάρισε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, δεν είναι και ελεύθερη. «Τα σύγχρονα Μέσα Τεχνολογίας μπορούν - αν χρειαστεί - να προσθέσουν σε κάποιο κόμμα κάποιες χιλιάδες ψήφους», σημείωσε, εννοώντας τα σύγχρονα μέσα προπαγάνδας, ενώ αναφέρθηκε στη μαζική χειραγώγηση συνειδήσεων, στα χιλιάδες ψέματα των κυβερνώντων και την εξαγορά ψήφων.

Παρ' όλα αυτά, κάλεσε την εργατιά, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρομεσαίας επαγγελματοβιοτέχνες, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την απόφαση και να στηρίξουν μαζικά το ΚΚΕ. Να προασπίσουν το ταξικό συμφέρον, να αποδοκιμάσουν την κυρίαρχη πολιτική, για την εφαρμογή της οποίας διαγκωνίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τις ευλογίες των Βρυξελλών και των ΗΠΑ.

Προειδοποίησε ότι η ψήφος σ' αυτές τις εκλογές θα νομιμοποιήσει ή όχι την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και ακολούθως θα αποτελέσει εντολή για συνέχιση ή όχι της εφαρμογής της. Συνέχισε, λέγοντας πως η ενίσχυση των παραγόντων του δικομματισμού θα εκληφθεί από αυτούς ως προτροπή να συνεχίσουν το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, των στρατηγικών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Να προωθήσουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Να νομιμοποιήσουν την απεμπόληση του δικαιώματος στην εθνική κυριαρχία, όπως ξεκίνησε στα Ιμια και συνεχίζεται και σήμερα, με πρόσφατο σταθμό το Ελσίνκι.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι μια θεαματική πτώση των ποσοστών που καταγράφουν στις εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα τρομοκρατήσει, όχι μόνο τα δύο κόμματα, αλλά και το ΣΕΒ, όλες τις ενώσεις της πλουτοκρατίας, την Κομισιόν και τα κοράκια του ΝΑΤΟ. Συνέχισε, τονίζοντας πως πρέπει να απεγκλωβιστούν οι λαϊκές δυνάμεις που έχουν παγιδευτεί σ' αυτά τα δύο κόμματα με αυταπάτες, εκφοβισμούς και άλλα μέσα.

Αναφερόμενη στο ρόλο του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, έκανε σαφές ότι έριξαν νερό στο μύλο της κυρίαρχης πολιτικής. Πως δε στήριξαν τις προσπάθειες ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος. Πως καλλιέργησαν αυταπάτες τύπου Παπανδρέου πριν το 1981. Δηλαδή, ότι μπορούν να γίνουν κοινωνικές αλλαγές με ανώδυνο τρόπο, με «το μαλακό». «Ομως, οι αλλαγές αυτές γίνονται μόνο με ρήξεις και συγκρούσεις», επισήμανε.

Σημείωσε ότι η υπερψήφιση του ΚΚΕ θα ανοίξει το δρόμο για μια «άλλη» πολιτική, ενάντια στα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Για τη συγκρότηση λαϊκού μετώπου πάλης και διεκδίκησης λύσεων σε αντιστοιχία με τις λαϊκές ανάγκες. Ενός μετώπου, όπου θα συμμετέχουν κομμουνιστές, προοδευτικοί, άνθρωποι με ταξική συνείδηση και αποφασιστικότητα να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Στόχοι και επιδίωξη

Νωρίτερα, η υποψήφια βουλευτής Σερρών του ΚΚΕ Σεβασλίδου Ησαΐα, στο σύντομο χαιρετισμό της, ξεκαθάρισε: «Στόχος μας είναι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Επιδίωξή μας η εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας».

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο νομό, Σταύρος Παναγιώτου, τόνισε ότι με τη δράση του το ΚΚΕ έχει κάθε δικαίωμα να ζητά και πάλι την ψήφο των εργαζομένων. Στη συγκέντρωση παρουσιάστηκαν και οι υπόλοιποι του ψηφοδελτίου στο νομό Π. Αραμπατζής, Θ. Αργυρίου, Γ. Καρακάσης, Μ. Μαλιάρη, Κ. Κουτούσης, Γ. Στεφανόπουλος και Γ. Κασάπης. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της συνεργαζόμενης με το ΚΚΕ, Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Γιώργος Αλεξάτος.

Αυταπάτη ο έλεγχος και η διαφάνεια στο Χρηματιστήριο

Σε ερώτηση σχετική με τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο Χρηματιστήριο και αν υπάρχει περίπτωση η Σοφοκλέους να βγάλει κυβέρνηση, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Με συγχωρείτε, αλλά μου προκαλεί γέλιο όταν ακούω κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της ΝΔ οι οποίοι λένε "αφήστε το Χρηματιστήριο ήσυχο", "να μη γίνονται παρεμβάσεις" κλπ. Το Χρηματιστήριο είναι η εικόνα, θα έλεγα, και αντανάκλαση της ελληνικής οικονομίας και, γενικότερα, της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ένα ίδρυμα μέσα στο οποίο με πολύ ευκολότερο τρόπο από ό,τι γινόταν παλιότερα, μέσω του τραπεζικού συστήματος ή άλλων μηχανισμών, συντελείται η συγκέντρωση πλούτου, ο οξύτατος ανταγωνισμός των ισχυρών επιχειρηματιών, αλλά και η συμπόρευσή τους για να φάνε τις λαϊκές αποταμιεύσεις, τον κόπο και τον ιδρώτα μερικών χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι πίστεψαν ότι μπορεί να αντισταθμίσουν την αρνητική πορεία του βιοτικού τους επιπέδου ποντάροντας στο Χρηματιστήριο. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο Χρηματιστήριο δεν είναι ούτε πρωτάκουστα, ούτε περίεργα. Και αυτό που πάνε να κρύψουν - και έχει πολύ μεγάλη σημασία - είναι ότι δεν είναι μόνο εσωτερικοί οι λόγοι που έφεραν σήμερα το Χρηματιστήριο σ' αυτήν τη θέση, αλλά υπάρχουν και οι διεθνείς επιδράσεις (Ελλάδα παγκοσμιοποιημένη θέλουν!). Είναι λοιπόν πολύ φυσικό, οι διάφοροι κύκλοι της κρίσης ή η άνοδος και η πτώση των χρηματιστηρίων, να επιδρούν ακόμη πιο αρνητικά στην Ελλάδα, η οποία - όπως ξέρουμε - είναι μια χώρα απόλυτα εξαρτημένη από το ξένο κεφάλαιο. Διότι όταν οι περίφημοι ξένοι επενδυτές χάνουν λεφτά σε άλλα χρηματιστήρια, θα πάρουν ό,τι έχουν από την Ελλάδα και θα τα συγκεντρώσουν εκεί όπου, έστω και προσωρινά, μπορούν να αντλήσουν περισσότερα κέρδη. Και κρύβουν επίσης το γεγονός, το οποίο οι ίδιοι το ξέρουν, ότι ο κύκλος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα την επόμενη περίοδο θα επανέλθει και κάθε φορά θα είναι πιο βαθύς από τον προηγούμενο. Γι' αυτό επομένως μας προκαλούν γέλια οι διάφορες προτάσεις που γίνονται για "έλεγχο - λέει - της δράσης του Χρηματιστηρίου", "για εξυγίανση...". Ακουσα μάλιστα σήμερα (σ. σ. χτες) τον υφυπουργό Εργασίας που είπε ότι θα γίνει λέει κάποιος έλεγχος στους θεσμικούς επενδυτές. Μα, είναι αστεία πράγματα. Από τη στιγμή που στην Ελλάδα λειτουργούν απρόσκοπτα οι τέσσερις ελευθερίες κίνησης (κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών), είναι αστείο πράγμα να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι στο Χρηματιστήριο, το οποίο από τη φύση του επιτρέπει ακόμα περισσότερο την ασυδοσία.

Πιθανόν μερικοί να μας κατηγορήσουν - αρκετές φορές το έχει πράξει αυτό η ηγεσία του ΣΥΝ - ότι κάνοντας αυτήν την τοποθέτηση, δεν παρεμβαίνουμε, προτείνοντας ορισμένα μέτρα ελέγχου και διαφάνειας. Μα είναι αστείο να καλλιεργήσουμε την αυταπάτη στο λαό ότι μπορεί να ελεγχθεί υπέρ του λαού το Χρηματιστήριο. Είναι αυταπάτη. Γίνεται επίθεση στα εργατικά λαϊκά εισοδήματα, στα δικαιώματα, στους μικρομεσαίους, θα τους προστατεύουν μέσα στο Χρηματιστήριο; Είναι δυνατόν; Δεν παίρνουν κάποια μέτρα για να ανακόψουν τη μεγάλη φτώχεια στο σώμα της κοινωνίας που το έχουν ανάγκη, γιατί μετά δε θα πουλάνε τα προϊόντα τους και θα το κάνουν μέσα από το Χρηματιστήριο που από τη φύση του είναι ο χειρότερος καπιταλιστικός οργανισμός, όχι όμως και ο μόνος;

Νομίζουμε ότι εκείνα τα στρώματα του ελληνικού λαού που επένδυσαν στο Χρηματιστήριο, ορισμένοι μεσαίοι αγρότες, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι των ιδιωτικοποιημένων κρατικών επιχειρήσεων πρέπει να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα. Δεν αντισταθμίζονται οι δυσκολίες τους και η ανασφάλεια με τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο. Τελικά ο λαός θα χάσει και αυτοί που θα κερδίσουν από τους μικρομεσαίους θα είναι οι πολύ λιγότεροι και δεν πρόκειται να αλλοιώσουν ή να αλλάξουν τη γενική τάση».

Οι σιδηροδρομικοί έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν ΚΚΕ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από εργαζόμενους του ΟΣΕ οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Μιχάλης Νουφαρίτσης κατέθεσαν τις προτάσεις του Κόμματος και συζήτησαν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι υποψήφιοι βουλευτές αναφέρθηκαν τόσο στα γενικότερα προβλήματα όσο και στα ειδικότερα με τη συρρίκνωση του ΟΣΕ και την επικείμενη ιδιωτικοποίησή του, με ό,τι αυτό επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους. Στο διάλογο και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν εκφράστηκε από τους εργαζόμενους η μεγάλη τους ανησυχία, για την κατάσταση τόσο στον ΟΣΕ όσο και γενικότερα.

«Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση λαϊκού μετώπου, που θα ανοίξει το δρόμο για βαθιές αλλαγές στην κοινωνία», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε τονίζοντας ότι η οργανωμένη, συντονισμένη πάλη των εργαζομένων μπορεί να αποτρέψει αντιλαϊκές και αντεργατικές επιλογές. «Μπορεί να διαμορφώνει προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στην επόμενη Βουλή, θα δώσει φτερά στην ανάπτυξη πάλης γενικότερα στο μαζικό κίνημα». Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ να αξιολογήσουν τι έπραξε κάθε πολιτική δύναμη για τα προβλήματά τους και να δούνε την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ δίνοντάς του, αποφασιστικά την ψήφο τους.

Αναφερόμενος στον ΟΣΕ τόνισε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοί του είχαν προειδοποιήσει για τα σχέδια συρρίκνωσής του. «Αλλά οι πολυεθνικές των αυτοκινητοβιομηχανιών, πετρελαιοειδών κ.ά., τον ακρωτηριάζουν και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του ΟΣΕ».

Στην ομιλία του ο Μιχάλης Νουφαρίτσης επισήμανε ότι το ΚΚΕ ήταν στο πλευρό των εργαζομένων, στον αγώνα τους για την απόκρουση των σχεδίων για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ, για τον οποίο σημείωσε ότι βιώνει μία περίοδο με αλλαγές στο νομικό του πλαίσιο, και στη συρρίκνωσή του με στόχο την τελική απαξίωση. Ακόμα υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εισάκουσαν τα κελεύσματα της κυβέρνησης να κρατηθούν χαμηλά οι μισθοί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ΟΝΕ. «Πάνω από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων κυριάρχησαν η ΟΝΕ και το μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε. Καταλήγοντας είπε ότι όσο πιο ισχυρό βγει το ΚΚΕ από τις εκλογές τόσο θα δυναμώσει το μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η ρετσινιά του εθνικιστή δεν κολλάει στο ΚΚΕ και τους συμμάχους του

Απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, με αφορμή  ερώτηση δημοσιογράφου για το «Δίκτυο 21»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις που έχουν κάνει πολιτικοί παράγοντες για το «Δίκτυο 21», η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Εμείς, όχι τώρα, αλλά από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτή η βιομηχανία μηνύσεων σε δημοσιογράφους και σε εφημερίδες, αντιταχθήκαμε, ανεξάρτητα αν με τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι αρθρογραφούν και δέχτηκαν τις μηνύσεις, συμφωνούμε με τα γραφόμενά τους. Η αντιπαράθεση μπορεί να είναι ιδεολογική, πολιτική, μαζική και όχι μέσω των δικαστηρίων και των μηνύσεων, πολύ περισσότερο, που ξέρουμε και εμείς στις πλάτες μας τι σημαίνει να διώκονται οι απόψεις και οι ιδέες. Πέρα από το γεγονός, δηλαδή, ότι έχουμε διαφωνίες με τις ίδιες τις θέσεις και τις απόψεις του "Δικτύου", αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει με μία πολιτική αντιπαράθεση, είμαστε ριζικά αντίθετοι στις διώξεις δημοσιογράφων και εφημερίδων και όλα τα άλλα, τα οποία λέγονται κυρίως από τους κύκλους του ΣΥΝ, είναι εκ του πονηρού. Με την ευκαιρία όμως, θέλω να κάνω μια τοποθέτηση - είναι γνωστή η θέση του Κόμματος - άσχετα εντελώς από το συγκεκριμένο ερώτημα που έγινε και από τι γράφει η "Αυγή" ή λέει ο Συνασπισμός.

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, έχει εξαπολυθεί κυριολεκτικά μια περίτεχνη, σε μερικές περιπτώσεις βέβαια είναι άκομψη, αλλά πολλές φορές περίτεχνη, ιδεολογική τρομοκρατία στο λαό, που έχει τον εξής στόχο και λέει: Οι λαοί οι οποίοι υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα, οι λαοί οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη νέα τάξη πραγμάτων, αυτοί οι λαοί είναι εθνικιστικοί. Δηλαδή, διεθνισμός είναι να είσαι με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ, με τη Γερμανία, με την ΕΕ. Για εμάς, αυτό δεν είναι διεθνισμός, αν θέλετε, η μεγαλύτερη εθνικιστική κουβέντα που λέγεται το τελευταίο διάστημα σ' αυτόν τον τόπο είναι το σύνθημα που δείχνει ο κ. Σημίτης για ισχυρή Ελλάδα. Τι λέει, δηλαδή, ισχυρή Ελλάδα, Ελλάδα των επιχειρηματιών. Και στο όνομα του να είναι η Ελλάδα ισχυρή και να παίζει στα Βαλκάνια, πρέπει να μετατρέπουμε την Ελλάδα σε βάση εξόρμησης δολοφονικών στρατευμάτων, και να λέει ο κ. Τσοχατζόπουλος ότι δεν ξέρουμε πόσα πυρηνικά είναι αποθηκευμένα στην Ελλάδα, αυτά τα ξέρει ο νοικοκύρης, το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, είναι εθνικιστική άποψη να διεκδικεί ο κάθε λαός να γίνει νοικοκύρης και αφεντικό στον τόπο του και είναι διεθνισμός να ζητάμε από τους λαούς να υποταχτούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τα λέμε αυτά, γιατί η ρετσινιά του εθνικιστή δεν κολλάει στο ΚΚΕ ούτε, αν θέλετε, στους συμμάχους ούτε στους ανθρώπους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Ο πατριωτισμός και ο διεθνισμός είναι αλληλένδετα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ