ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Θεσμοθετείται η επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την εκτίμηση ότι το Σύνταγμα ήταν και είναι συντηρητικό και κατοχυρώνει την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, θεσμοθετεί την υποτέλεια και την υποταγή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, άρχισε την τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Το Σύνταγμα, είπε, ρυθμίζει μία περιορισμένη λαϊκή κυριαρχία με αφυδατωμένα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και θεσμούς που απέχουν πολύ από το να έχουν ένα ουσιαστικό δημοκρατικό και λαϊκό περιεχόμενο. Ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι παρόμοιες εκτιμήσεις είχε και το ΠΑΣΟΚ, όταν η Βουλή ασχολούνταν με το Σύνταγμα του 1975 και γι' αυτό τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από τη Βουλή, καταγγέλλοντας το Σύνταγμα που ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.

Το Σύνταγμα πράγματι χρειάζεται αναθεώρηση, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, αλλά σε προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. «Χρειάζονται, τόνισε, τομές και σοβαρότατες ριζικές αλλαγές. Εμείς κάναμε τέτοιες προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές. Τέτοια αναθεώρηση με τέτοιες αλλαγές προς προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά δυστυχώς η κυβερνητική πλειοψηφία και η αξιωματική αντιπολίτευση τα έχουν βρει σε αντίθετη κατεύθυνση».

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι πολλές από τις διατάξεις που ψηφίζονται είναι προς χειρότερη κατεύθυνση και οδηγούν σε οπισθοδρόμηση, γίνονται πιο αντιδραστικές. Σε άλλες διατάξεις γίνονται φραστικές βελτιώσεις, αλλά η πρακτική είναι αντίθετη με αυτά που λέει το Σύνταγμα.

Ανέφερε δε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Από τη μία βελτιώνεται η διάταξη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά την ίδια στιγμή τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ψηφίσει τη συμφωνία ΣΕΝΓΚΕΝ που καθιερώνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Επίσης βελτιώνονται φραστικά οι διατάξεις για το δικαίωμα στην πληροφόρηση, αλλά τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια φιμώνουν κάθε μη αρεστή στην κυρίαρχη λογική φωνή.

Πάμε προς τα πίσω

Η γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και σημείωσε:

«Θέλει η κυβέρνηση και η ΝΔ κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους; Αυτό κάνει και το Σύνταγμα, με ακραία περίπτωση το περιβάλλον όπου έχουμε κατεδάφιση κάθε προστασίας στο περιβάλλον. Θέλει παραχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων και να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για τα πάντα και όχι η Ελλάδα και η Ελληνική Βουλή; Αποτυπώνεται στο Σύνταγμα. Τα ατομικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αν είναι διευρυμένα δημιουργούν εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές; Να τα κρατήσουμε όπως είναι και να αφήσουμε τον κοινό νομοθέτη να βάζει περιορισμούς, να βγάζει τις απεργίες παράνομες, να ποινικοποιούνται οι συνδικαλιστικοί αγώνες».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι με την αναθεώρηση «πάμε προς τα πίσω, λόγω της ανάγκης να περάσουν αντιλαϊκές πολιτικές και σε σχέση με τα κόμματα και σε σχέση με τη Βουλή και την υποβάθμισή της, ενώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δε δέχονται πραγματική ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας με αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Γι' αυτό και η επιμονή τους να ελέγχονται όλοι οι μηχανισμοί, να μην υπάρχει πραγματική ανεξαρτησία, όσο χωράει στο σύστημα που ζούμε, της δικαιοσύνης και η τοπική αυτοδιοίκηση να ελέγχεται και να ποδηγετείται».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είπε, είναι το άρθρο 28 με το οποίο δένεται χειροπόδαρα η χώρα μας στο άρμα της ΕΕ και ενισχύεται η τάση υπερίσχυσης του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού και το άρθρο 24 με το οποίο επιβάλλονται αλλαγές δασοκτόνες και περιβαλλοντοκτόνες.

Αναφερόμενος στο πολυδιαφημιζόμενο δικαίωμα στην πληροφόρηση, τόνισε ότι και με την αναθεώρηση «γίνεται συστηματική προσπάθεια μετά από πολλά παζάρια και ελιγμούς να διατηρήσει το κυβερνητικό κόμμα τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, μέσα από τον έλεγχο της πλειοψηφίας του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και στην καλύτερη περίπτωση ο έλεγχος αυτός να μετατοπιστεί στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ώστε να ρυθμιστούν οι κανόνες ανάμεσα στους δύο και υπέρ της κυρίαρχης άποψης».

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι και τον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει ουσιαστική κατοχύρωση, ενώ σημείωσε ότι στον τομέα του πολιτικού συστήματος η κυβέρνηση αρνείται την απλή αναλογική και δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους με τη συνταγματική κατοχύρωση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, αφού μπορεί να υπάρξουν διώξεις σε μη αρεστά κόμματα και σε μη αρεστά πολιτικά πρόσωπα. Κίνδυνοι επίσης δημιουργούνται με την προτεινόμενη καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από το εξωτερικό, αν ληφθεί υπόψη και ο όγκος των ελληνικής καταγωγής ατόμων. «Τι εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορεί να υπάρξει, αν αποφασίζουν οι έξω και μάλιστα διά επιστολής και όχι στο εσωτερικό της χώρας» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Περαιτέρω υπογράμμισε ότι υποβαθμίζεται η Βουλή, αφού τα περισσότερα θέματα θα πηγαίνουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και όχι στην Ολομέλεια, ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε πρόταση για να παίρνονται οι αποφάσεις από το λαό. Ετσι αρνήθηκε τα δημοψηφίσματα με το μάζεμα υπογραφών, αρνήθηκε και τα τοπικά δημοψηφίσματα, αρνήθηκε τη λαϊκή πρωτοβουλία για να κατατίθενται από πολίτες νομοσχέδια στη Βουλή. Επίσης αρνείται την κατοχύρωση του Γ` Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διατηρεί την ασφυκτική εποπτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτικό του προσανατολισμού της αναθεώρησης, κατέληξε ο Αντ. Σκυλλάκος είναι και το ότι υπήρξε άρνηση από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην προώθηση του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Μεγαλοστομίες για να κρυφτεί η συντηρητική στροφή

Με μεγαλόστομες διακηρύξεις περί «θαρραλέας, κοινωνικά κρίσιμης, επίκαιρης και ριζικής αναθεώρησης», ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ε. Βενιζέλος, προσπάθησε στην ομιλία του να κρύψει την οπισθοδρομική κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο εισηγητής, παρότι στην ομιλία του δεν ανέφερε τίποτα για τη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24, σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι στην τελική διατύπωση της διάταξης η έννοια του δάσους θα ορίζεται με βάση τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και δε θα υπάρξει διαχωρισμός ως προς την προστασία του δάσους από τη δασική έκταση.

Ως προς το περίφημο ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΜΜΕ και εργολάβου του δημοσίου, είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός μετοχών που πρέπει να κατέχει ένα πρόσωπο σε επιχείρηση ΜΜΕ προκειμένου να εμπίπτει στο ασυμβίβαστο. Δεν αρκεί, είπε, να έχει κάποιος μία ή δύο μετοχές αλλά πρέπει να έχει κάποιο μικρό ποσοστό το οποίο το προσδιόρισε στο 5%.

Ο Ε. Βενιζέλος επανέφερε και το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρόλο που η σχετική διάταξη δεν είναι προς αναθεώρηση και είπε ότι «μόλις εμφανιστεί ο γενναιόδωρος δωρητής, ο οποίος θέλει να διαθέσει την περιουσία του για την ίδρυση ενός τέτοιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, με ό,τι ευελιξία θέλει και με ό,τι προνόμιο θέλει, τότε το κράτος μπορεί να το ιδρύσει ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αρκεί να είναι αξιοκρατική η επιλογή των καθηγητών και αξιοκρατική και ισότιμη η εισδοχή των φοιτητών, με κριτήριο την ικανότητα και όχι το χρήμα». Σε δηλώσεις του αργότερα είπε ότι σε μία τέτοια περίπτωση δε θα υπάρχουν δίδακτρα για τους φοιτητές.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας πρότεινε τη θέσπιση της πλήρους επιβολής επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τους βουλευτές και επέμεινε στην επικίνδυνη άποψη για έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από ειδικό όργανο με τη συμμετοχή των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η αναθεώρηση, είπε, σέβεται τη συναίνεση, και έφερε ως παραδείγματα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία, την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, όταν αυτό πρόκειται να ισχύσει άμεσα, με πλειοψηφία 2/3, τη ρύθμιση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων πάλι με πλειοψηφία 2/3 και την ανάδειξη των μελών των ανεξάρτητων αρχών με πλειοψηφία 4/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Βάφτισε πρόοδο την οπισθοδρόμηση

Σύνταγμα προσανατολισμένο «στο μέλλον και στις απαιτήσεις των καιρών μας» θα προκύψει μετά την αναθεώρηση, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, όπου κυριάρχησαν οι γενικότητες και οι μεγαλοστομίες.

Ο Κ. Σημίτης, διαφημίζοντας την πολιτική της κυβέρνησής του, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε «ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να διευρύνουμε την ελευθερία και ενισχύσουμε τη δημοκρατία». Ως τέτοιες ανέφερε τη συνένωση των ΟΤΑ, που όμως οδήγησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην απονέκρωση, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που όμως στενάζει κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του διορισμένου περιφερειάρχη και την ίδρυση των «ανεξάρτητων αρχών», που όμως αποτελούν το πρόσχημα της αντικειμενικότητας, προκειμένου η κυβέρνηση να ελέγχει αποτελεσματικότερα κρίσιμους τομείς, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τον πρωθυπουργό, η συζητούμενη αναθεώρηση αποτελεί την κορύφωση όλων αυτών των προσπαθειών που κατοχυρώνει «με συνταγματική περιωπή κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων και προαναγγέλλει μία νέα περίοδο σημαντικών πρωτοβουλιών».

Παρά το γεγονός ότι στην αναθεώρηση δεν προωθούνται κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα, ο πρωθυπουργός είδε στις διατάξεις «ρητή κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους» με μία «ριζικά διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τον κρατικό πατερναλισμό του παρελθόντος».

Ο Κ. Σημίτης υπερασπίστηκε την επικίνδυνη διάταξη για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη των μη αρεστών στην κρατούσα αντίληψη, ενώ καυχήθηκε για την ημιτελή και αναποτελεσματική ρύθμιση για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ, λέγοντας ότι διαμορφώνονται «σαφείς κανόνες για την οριοθέτηση της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας».

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται ότι ο ουσιαστικός έλεγχος για το ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΜΜΕ και εργολαβίας του δημοσίου παραπέμπεται σε νόμο και δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, είπε ότι όλα τα Συντάγματα περιέχουν γενικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια εξειδικεύονται από τους εκπροσώπους του λαού.

Οσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αποδεσμευτεί η εκλογή από τη διάλυση της Βουλής, λέγοντας: «Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η θέληση του λαού μπορεί να εκβιάζεται με πρόσχημα τις δυσκολίες και εν τέλει την αδυναμία εκλογής Προέδρου. Μετά από 25 χρόνια δημοκρατικής ζωής έχουμε πια ωριμάσει για να παγιδευόμαστε σε ψευτοδιλήμματα. Γνωρίζω, είπε, ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πειστεί ακόμη για το θέμα αυτό. Περιμένω ωστόσο να δείξει στην Ολομέλεια περισσότερη θεσμική ευαισθησία (σ.σ. για να αλλάξει η διάταξη χρειάζονται 180 ψήφοι). Ανάλογη ευαισθησία επέδειξε άλλωστε πρόσφατα - έστω την τελευταία στιγμή - στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα "κρυφά χαρτιά" στον πολιτικό ανταγωνισμό δεν ωφελούν κανέναν. Εχουν κουράσει τους πολίτες».

«Η Βουλή θα παύσει να έχει άνευρο και διεκπεραιωτικό ρόλο» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι με την αναθεώρηση υποβαθμίζεται η Ολομέλεια της Βουλής και μεταφέρεται νομοθετικό έργο και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου τα πράγματα είναι καλύτερα ελεγχόμενα για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε περήφανος για τη σύγκλιση της κυβέρνησης με τη ΝΔ στην ουσία των υπό αναθεώρηση διατάξεων λέγοντας ότι «φθάσαμε να συμφωνούμε σε όλα όσα θα αποτελέσουν τους βασικούς κανόνες της πολιτικής και της κοινωνικής μας ζωής για μακρό διάστημα. Το γεγονός αυτό είναι μία κατάκτηση στη νεότερη ιστορία μας. Η εμπειρία της αναθεωρητικής διαδικασίας μας δεσμεύει να εγκαταλείψουμε αμετάκλητα το μίζερο παρελθόν».

Μάλιστα εμφανίστηκε και επιθετικός σε όσους θα θελήσουν να υπερασπιστούν κατακτήσεις χρόνων, λέγοντας ότι η αναθεώρηση «θα αποδειχθεί ένα μεγάλο όπλο απέναντι σε όσους επιμένουν να αρνούνται την πρόοδο, στους βολεμένους, στα απομεινάρια παλαιών εξουσιών».

Γ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Το λαϊκό κίνημα θα επιβάλει λύσεις

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και σχολιάζοντας τα όσα είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος, περί «καχυποψίας», σημείωσε ότι δεν ξέρει εάν πραγματικά μέσα στα άρθρα που αναθεωρούνται και στις αναθεωρητικές προτάσεις υπάρχει το στοιχείο της καχυποψίας. Και συνέχισε:

«Κάτι άλλο που για μένα έχει επίσης σημειολογική σημασία είναι και το εξής: Χρησιμοποίησε πάλι έντονα και με σημασία τη λέξη "μέτωπο" και διατύπωσε σχεδόν έναν αφορισμό ότι οι αναθεωρητικές αυτές προτάσεις τελικά δε θα ανατρέψουν τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί, όσο κακοί και να είναι. Αυτή η διατύπωση του υπουργού εμένα μου δίνει μία ελπίδα, ως εκπροσώπου αυτή τη στιγμή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι το κενό που αφήνει το Σύνταγμα στο να αναδιαρθρωθούν τα κακώς κείμενα, δίνει τη δυνατότητα στο λαϊκό κίνημα να ανατρέψει τελικά αυτούς τους κακούς συσχετισμούς όσο βαρείς και επικίνδυνοι και αν είναι».

Ο βουλευτής αναφερόμενος στις κυβερνητικές διακηρύξεις, τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια του ατόμου όταν ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο της ποινής της εκτόπισης, ενώ η θανατική ποινή δεν καταργείται εντελώς. Το περιβάλλον, είπε, μπαίνει μέσα και κάτω από άλλους προσδιορισμούς, οι οποίοι αποτελούν μία απειλή και αναιρούν τη δυνατότητα ασφάλειας και άμυνας του πολίτη. Ποια είναι η συμμετοχή του πολίτη όταν ακόμα και το αναλογικό σύστημα δεν προωθείται και δεν ψηφίζεται; Η συμμετοχή του πολίτη είναι το δικαίωμα της εργασίας. Για ποια συμμετοχή μιλάμε όταν η ανεργία δείχνε ότι οι πολίτες δε συμμετέχουν στην παραγωγή;

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ