ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες ταραχές για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Σε συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών προχώρησε η τουρκική αστυνομία χτες, κατά τη διάρκεια της νέας κινητοποίησης ισλαμιστών εναντίον του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Γιλμάζ για τον περιορισμό της θρησκευτικού χαρακτήρα εκπαίδευσης.

Οι αστυνομικοί διέλυσαν εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως "δεν μπορείτε να σταματήσετε το ισλαμικό κίνημα" μπροστά από το τζαμί Μπεγιαζίτ του 16ου αιώνα και στη συνέχεια τους καταδίωξαν.

Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα τζαμιά της Τουρκίας μετά τη διαδήλωση, που έγινε στην Αγκυρα την περασμένη Τρίτη και κατά την οποία τραυματίστηκαν από αστυνομικούς 11 άτομα, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, και άλλες πόλεις είδαν ταραχές σε διαδηλώσεις ισλαμιστών για το ίδιο ζήτημα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ξεκαθάρισμα στο στρατό...

Ως "βασικό" ζήτημα αναγορεύεται στην τετραήμερη ετήσια σύνοδο της ηγεσίας των Ενοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας το "ξεκαθάρισμα" των τάξεών του από τους αξιωματικούς εκείνους, οι οποίοι εικάζεται ότι έχουν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ, το οποίο μετέδωσε το "Ρόιτερ", "θα εξεταστούν οι φάκελοι μελών του προσωπικού που έχουν εμπλακεί σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες, παράλληλα με τις προαγωγές και τις αποστρατείες".

Ο στρατός, αυτεπίκλητος "προστάτης" του κοσμικού κράτους της Τουρκίας, έχει αποστρατεύσει εκατοντάδες αξιωματικούς, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι διατηρούσαν σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις. Νωρίτερα φέτος, η άρνηση της κυβέρνησης του ισλαμιστή Νετσμετίν Ερμπακάν να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες του στρατού, οδήγησε σε έναν "πόλεμο χαρακωμάτων" και τελικά την πτώση της, τον Ιούνιο.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος ηγήθηκε της "αντι-ισλαμικής" εκστρατείας, αναμένεται να διατηρηθεί στη θέση του, για έναν ακόμη χρόνο.

... και από το στρατό

Τις προηγούμενες δύο ημέρες, στην τελευταία εκστρατεία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των Κούρδων αντικαθεστωτικών του ΡΚΚ, 31 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη στο Ντιγιαρμπακίρ (Νοτιοανατολική Τουρκία), στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και δύο άνδρες των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών δυνάμεων. Πάντως, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλη πηγή.

Βομβιστική επίθεση

Μια τηλεχειριζόμενη βόμβα, την οποία πυροδότησαν άγνωστοι χτες στο Κιρσίρ εναντίον ενός μεταφορικού αυτοκινήτου της αστυνομίας, τραυμάτισε δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τον οδηγό, οι οποίοι πήγαιναν οκτώ ισλαμιστές υπόδικους από το δικαστήριο στη φυλακή. Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ελαφρά τραυματίστηκε και ένας κρατούμενος.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε ενώ η "κλούβα" προσπερνούσε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια - σύμφωνα με αξιωματούχους - οι δράστες της επίθεσης πυροβόλησαν εναντίον των φρουρών, για να βοηθήσουν τους κρατούμενους να αποδράσουν.

Οι οκτώ ισλαμιστές κρατούμενοι είναι μεταξύ των κατηγορηθέντων για την πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης το 1993, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε 37 αλεβίτες διανοούμενους.

Ουδεμία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, αλλά μια αφίσα του Επαναστατικού Λαϊκού Μετώπου - Κόμματος βρέθηκε στο αυτοκίνητο, στο οποίο είχε τοποθετηθεί η βόμβα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Ράπισμα" στην κυβέρνηση των Εργατικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο αέρας του νικητή, μετά τη συντριπτική επικράτηση στις πρόσφατες εκλογές της 1ης Μάη, δε βοήθησε καθόλου το κόμμα των "Νέων Εργατικών" του Τόνι Μπλερ, που υπέστη την πρώτη ήττα του, κατά τις αναπληρωματικές εκλογές για την έδρα του Οξμπριτζ, στο δυτικό Λονδίνο.

Οι Συντηρητικός υποψήφιος Τζον Ράντολ κέρδισε την έδρα από τον Εργατικό αντίπαλό του με διαφορά 3.766 ψήφων, χαρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, την πρώτη μετά από 8,5 χρόνια νίκη στο κόμμα των Τόρις σε αναπληρωματικές εκλογές. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το κύριο θέμα στη βρετανική πολιτική σκηνή, όπου πολλοί δε δίστασαν, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, να χαρακτηρίσουν το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα "κόλαφο" για την κυβέρνηση Μπλερ. Στις εκλογές της 1ης Μάη, οι Συντηρητικοί είχαν κρατήσει την έδρα με διαφορά μόλις 724 ψήφων, αλλά η αναπληρωματική εκλογή κατέστη αναγκαία μετά την κένωση της έδρας, εξαιτίας του θανάτου του Σερ Μάικλ Σέρσμπι λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή του. Το Συντηρητικό Κόμμα σχεδόν πάντα καταφέρνει να αποσπά την έδρα στο Οξμπριτζ και τελευταία φορά που την είχε απολέσει ήταν πριν από 27 χρόνια.

Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τόρις, Ουίλιαμ Χέιγκ, άδραξε την ευκαιρία και, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκανε λόγο για την επιστροφή των Συντηρητικών στο πολιτικό σκηνικό, μετά τη συντριπτική και καταλυτική ήττα που υπέστη το κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση της 1ης Μάη."Είναι μία σπουδαία αρχή. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στους Συντηρητικούς...", δήλωσε ο Χέιγκ.

Είναι δεδομένο ότι η αναπληρωματική εκλογή της Πέμπτης αποτελεί το πρώτο δείγμα της αποδοχής της κοινής γνώμης στην πολιτική που εφαρμόζει η νέα Εργατική κυβέρνηση το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησής της, και μάλιστα το αποτέλεσμα δεν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την κυβέρνηση Μπλερ. Γεγονός επίσης παραμένει ότι ποτέ σχεδόν οποιοδήποτε κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει αναπληρωματικές εκλογές. Ομως, η αλαζονική και υπεροπτική στάση του "κλειστού" κυβερνητικού σχήματος έχει ενοχλήσει αρκετά τους Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν δείξει τη δυσφορία τους. Αυτό καταμαρτυρά και η επιλογή του υποψηφίου του Εργατικού κόμματος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε "αλεξιπτωτιστής", μια και καμία σχέση δεν είχε με την τοπική κοινότητα του Οξμπριτζ και αποτέλεσε προσωπική επιλογή και επιβολή του πρωθυπουργού, που αγνόησε επιδεικτικά τις υποδείξεις των τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Η βόμβα που δεν ανέστειλε την εκεχειρία

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Μία βόμβα μεγάλη ισχύος, τοποθετημένη σε αυτοκίνητο έξω από ξενοδοχείο στην πόλη Λίσμπελοου, στην κομητεία Φέρμανα της Βόρειας Ιρλανδίας, ανακαλύφθηκε και εξουδετερώθηκε πριν ενεργοποιηθεί, από τους πυροτεχνουργούς του βρετανικού στρατού. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, η βόμβα ανακαλύφθηκε μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα, αλλά μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί το πρώτο ανάλογο, από τη μέρα που ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ), κήρυξε στις 20 Ιούλη εκ νέου εκεχειρία, αναστέλλοντας προσωρινά τον ένοπλο αγώνα του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που διαρκεί ήδη 28 χρόνια, και ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη συμμετοχή του Σιν Φέιν, πολιτικής του πτέρυγας, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, δύο μικρές εξτρεμιστικές ομάδες αντιτίθενται στην εκεχειρία και η μία από αυτές, ο Ιρλανδικός Εθνικιστικός Απελευθερωτικός Στρατός, οργάνωση που είχε πραγματοποιήσει μία ανάλογη επίθεση σε ξενοδοχείο της Βόρειας Ιρλανδίας, τον Ιούλη του περασμένου χρόνου, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να την τηρήσει.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Καταδίκες για θάνατο φοιτητή

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Σε πολυετείς ποινές κάθειρξης καταδίκασε χτες δικαστήριο της Γουατεμάλας τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Ντανίλο Παρινέλο και τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας, κρίνοντάς τους ενόχους για το θάνατο ενός φοιτητή στη διάρκεια μίας διαδήλωσης πριν από δύο χρόνια.

Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, ο υφυπουργός Μάριο Μερίδα σε 10 χρόνια, ο Κάρλος Βενάσιο Εσκομπάρ Φερνάντες (πρώην επικεφαλής διμοιρίας των ματ) σε τριάντα χρόνια φυλάκισης, ενώ επίσης δεκαετής κάθειρξη επιβλήθηκε στον πρώην διευθυντή της εθνικής αστυνομίας, Σαλβαδόρ Φιγκερόα και στον πρώην αξιωματικό της αστυνομίας, Ενρίκε Σάντσες.

Οι παραπάνω καταδικάστηκαν για το θάνατο του φοιτητή Μάριο Αλιότο Λόπες Σάντσες στις 11 Νοέμβρη του 1994, που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού όπλου στη διάρκεια μεγάλης λαϊκής διαδήλωσης για τις αυξήσεις στα κόμιστρα των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Παράνομες υιοθεσίες

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Η Γενική Εισαγγελία της Ρουμανίας ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα για σκανδαλώδεις παράνομες υιοθεσίες παιδιών από τη Ρουμανία στο εξωτερικό, καθώς διαπιστώθηκαν πολλές και σοβαρές παρατυπίες από τη μέχρι τώρα μελέτη φακέλων υιοθεσίας. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Νικολάε Κοσινέσκου,από τα 17.717 παιδιά που υιοθετήθηκαν στο εξωτερικό από την 1η Αυγούστου 1990 έως τις 30 Ιούνη, η Επιτροπή Υιοθεσιών Ρουμανία είχε δώσει την έγκρισή της μόνο για τα 5.132 παιδιά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι τα δικαστήρια ενέκριναν υιοθεσίες, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ή υπήρχαν πλαστά πιστοποιητικά και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής Υιοθεσιών. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, που θεωρείται η πιο σκανδαλώδης, δικαστήριο του Βουκουρεστίου επέτρεψε την υιοθεσία 30 βρεφών ηλικίας από ενός έως έξι μηνών και τα οποία, σύμφωνα με τους φακέλους τους, διέμεναν όλα στην ίδια διεύθυνση.

Συνολικά, 149 βρέφη κάτω των έξι μηνών υιοθετήθηκαν στο εξωτερικό, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι ένα παιδί δεν μπορεί να υιοθετηθεί, αν δεν παραμείνει για έξι μήνες υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Υιοθεσιών. Επίσης, 612 παιδιά που επρόκειτο να υιοθετηθούν στην Ισπανία χαρακτηρίστηκαν "εγκαταλειμμένα" στη χώρα αυτή, μετά την άρνηση των αρχών να τους χορηγήσουν την ισπανική υπηκοότητα, λόγω παρατυπιών στη διαδικασία υιοθεσίας. Τέλος, ο Κοσινέσκου, ο οποίος τον περασμένο Μάρτη είχε ανακοινώσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση των αρχείων 300 υποθέσεων υιοθεσίας από το δημοτικό δικαστήριο του Βουκουρεστίου, δήλωσε ότι οι ένοχοι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα, αλλά ότι οι έρευνες συνεχίζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ