ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Καβγάδες» και «συναινέσεις» για τα μάτια του κεφαλαίου

Συνέχεια στο σίριαλ της «εθνικής συνεννόησης» έδωσαν χτες στη Βουλή τωρινοί και επίδοξοι διαχειριστές της αστικής διακυβέρνησης

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής, με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις». Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ενσωματώνει «τη νέα κωδικοποιημένη Οδηγία της ΕΕ 2013/34» που προβλέπει «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», όπως η απάλειψη των όποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ενδεχομένως βάζουν ορισμένα εμπόδια στην ελευθερία κίνησης των μονοπωλίων για τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου, γιατί κατά τον εισηγητή του Δ. Γελαλή «είναι αποσπασματικό και πρόχειρο». ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ψήφισαν υπέρ. «Παρών» ψήφισε και η ΧΑ. Το μοναδικό κόμμα που ψήφισε κατά ήταν το ΚΚΕ.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «συνόδευσαν» την ουσιαστική συμφωνία τους στο νομοσχέδιο με τη γνωστή αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση, ενώ παράλληλα «έπαιξαν» και χτες το «χαρτί» της «εθνικής συνεννόησης».

Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης εξέφρασε την απορία του πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» και όχι υπέρ, όταν ο πρόεδρός του στην ομιλία του στο ΣΕΒ «ένα από τα κυρίως πράγματα που υπεσχέθη ήταν η πάταξη της γραφειοκρατίας». Πρόσθεσε για το ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει μια ευκαιρία να δείξουμε και εμείς μαζί του ότι, ναι, μπορούμε τουλάχιστον στα αυτονόητα να συνεννοηθούμε και θα είναι ένα καλό μήνυμα για όλα τα υπόλοιπα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, πιάνοντας το «νήμα», σημείωσε ότι «κάποιοι λένε για συναίνεση. Δε μας λέτε, όμως, ότι η συναίνεση συνεπάγεται μία πολιτική νέας λεηλασίας και νέας διάλυσης». Τα «έβαλε» με την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα «σε αποικία» και ότι με το νομοσχέδιο ενισχύει την αδιαφάνεια, για να αποφανθεί τελικά ότι «η παρούσα κρίση είναι αποτέλεσμα αυτών των αδιαφανών καταστάσεων» και να βγάλει λάδι την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι δύο... «μονομάχοι» αποδέχονται το πλαίσιο των μνημονίων της ΕΕ

Την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε «και πάλι περί αποικίας, την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει συναντήσεις με τα διάφορα funds, τα διάφορα "αρπακτικά" δηλαδή, στο City του Λονδίνου».

Τόνισε ότι, όσο εντείνεται η αποπροσανατολιστική συζήτηση, «την ίδια στιγμή και οι δύο μονομάχοι, και οι δύο πόλοι, οι οποίοι στα λόγια αντιπαρατίθενται», στην ουσία αποδέχονται το «ευρωενωσιακό μνημόνιο που καθορίζεται για όλους τους λαούς της ΕΕ και το καθορίζει το σύμφωνο σταθερότητας, το καθορίζουν οι ενιαίοι κανόνες της νέας οικονομικής διακυβέρνησης. Και αυτό το ευρωπαϊκό μνημόνιο διαμορφώνει κανόνες εποπτείας και ελέγχου για το σύνολο των οικονομιών, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στο μνημόνιο ή όχι, ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών για όλα τα κράτη».

Εντείνονται οι διεργασίες σε ΑΝΕΛ και «ανεξάρτητους» βουλευτές

Στο πλαίσιο των συνολικότερων αντιλαϊκών διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος εντάσσονται και τα εξελισσόμενα παζάρια, οι αντιθέσεις και οι μετακινήσεις που «ψήνονται» ενόψει και της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) την άνοιξη, με τους «ανεξάρτητους» βουλευτές, αλλά και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μπαίνουν στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, διαθέσιμος να υπερψηφίσει τον κυβερνητικό υποψήφιο για ΠτΔ εμφανίστηκε χθες ο βουλευτής τους, Π. Μελάς. Παρά το ομόφωνο (όπως παρουσιαζόταν προχθές) «όχι» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ σε εκλογή Προέδρου ανεξάρτητα από το πρόσωπο, ο Π. Μελάς μιλώντας χθες στον «Βήμα FM», σημείωσε πως «εάν πάμε σε εκλογές και δεν ψηφιστεί ο ΠτΔ, οι εκλογές τότε θα φέρουν λίγο πίσω και την οικονομία. Πρέπει λοιπόν να προσέξεις τι θα κάνεις και όσο το δυνατόν αργότερα να γίνουν εκλογές, για το καλύτερο συμφέρον του λαού».

Μάλιστα, ο Π. Μελάς, διαφοροποιούμενος από τη επίσημη στάση των ΑΝΕΛ, πρόσθεσε: «Σεβαστή η άποψη καθενός, αλλά λειτουργώ με το δικό μου μυαλό. Εχω λάβει τις αποφάσεις μου. Δεν έχω ακόμη αποφασίσει τι θα γίνει. Θα δω τις λεπτομέρειες και θα λειτουργήσω με ό,τι πιστεύω συνειδητά, ότι είναι για το καλό του λαού». Ερωτηθείς ειδικότερα για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως θα τον ψηφίσει, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του φρόντισε να πει ότι «οι αξίες και αρχές της ΝΔ είναι μέσα μου».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, υποστήριξε πως «δεν υπήρξε ομοφωνία (...) Τώρα, τι ανακοίνωση έβγαλαν, δεν με απασχόλησε (...) Οταν καταψήφισα και το Μνημόνιο επί ΝΔ, το είχα κάνει συνειδητά, από μόνος μου και δεν είχα συνεννοηθεί με κανέναν. Θα λειτουργήσω κατά συνείδηση», επανέλαβε.

Απαντώντας, μέσω του «Alpha 9,89», ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, ουσιαστικά τον κατηγόρησε ότι «έχει άλλη "γλώσσα" μέσα στην ΚΟ κι άλλη "γλώσσα" εκτός της ΚΟ». Επέμεινε ότι προχθές «ο κ. Μελάς, επειδή συζητήσαμε το θέμα των ενστάσεων του ή των θέσεών του ή των απόψεών του (σ.σ.: για τον ΠτΔ όταν συνέταξα ως εκπρόσωπος το συγκεκριμένο κείμενο και το διάβασα στους συναδέλφους, όλοι είπαν ΝΑΙ ομόφωνα και μάλιστα είπε ο πρόεδρος, όποιος δεν συμφωνεί - γιατί ήταν μια επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασής μας - είναι καλό να φύγει από τώρα από την αίθουσα. Κι ΟΛΟΙ μείνανε μέσα!». Παραπέρα κάλεσε τον Π. Μελά το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο των ΑΝΕΛ «αυτά που λέει στα ραδιόφωνα ας έρθει να τα πει μπροστά στους χίλιους συνέδρους».

Ο ίδιος ο Π. Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ, είπε: «Η απόφαση της ΚΟ ήταν ομόφωνη. Συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μελά. Οποιος δώσει "ανάσα" στη μνημονιακή κυβέρνηση με ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "αποκεφαλίζεται". Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο συνέδριο»...

Κόντρες και στους «Ανεξάρτητους»

Στο μεταξύ, να ψηφίσουν κατά συνείδηση για την εκλογή ΠτΔ αποφάσισαν χτες οι «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» (ΑΔΒ), στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι έντονοι διαξιφισμοί ανάμεσα στον πρόεδρο της ΚΟ, Π. Βουτσινά, ο οποίος τάσσεται υπέρ της εκλογής ΠτΔ από τη σημερινή Βουλή και δημιουργίας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» και τον Οδ. Βουδούρη, ο οποίος μαζί με τους Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρη, Χ. Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδη, Ρ. Μακρή και Π. Τατσόπουλο έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των βουλευτών, στη διάρκεια της συνεδρίασης των «ΑΔΒ», πρόσφερε κάλυψη στον Π. Βουτσινά απέναντι στην «ομάδα» του Οδ. Βουδούρη, η οποία σε επιστολή της σημείωνε μεταξύ άλλων ότι: «Ο πρόεδρος της ΚΟ δεν εκπροσωπεί πολιτικά τους υπόλοιπους βουλευτές, αλλά μόνο συντονίζει τα διαδικαστικά θέματα». Η επιστολή χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους «ανεξάρτητους» βουλευτές ως «υπερβολική».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Απάντηση σε επιστολή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, είχε επισημάνει ότι οι μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές δεν αποτελούν πολιτική ομάδα, δεν έχουν ενιαία εκπροσώπηση και ότι το ΚΚΕ εκπροσωπούν μόνο οι ευρωβουλευτές του.

Απαντώντας στην επιστολή του ΚΚΕ, στις 17/11/2014, ο Μ. Σουλτς αναφέρει τα παρακάτω:

«Αξιότιμοι κ. Βουλευτές.

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 10ης Οκτώβρη 2014, με την οποία διαμαρτύρεστε για το γεγονός ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο προεδρεύων της συνεδρίασης της Ολομέλειας ή της συνεδρίασης επιτροπής έδωσε το λόγο σε μη εγγεγραμμένο βουλευτή "εξ ονόματος των μη εγγεγραμμένων βουλευτών".

Οφείλω να ομολογήσω ότι έχετε απόλυτο δίκαιο: Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κανονισμού, οι μη εγγεγραμμένοι βουλευτές δεν αποτελούν, εξ ορισμού, πολιτική ομάδα. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να δοθεί ο λόγος σε μη εγγεγραμμένο βουλευτή εξ ονόματος των μη εγγεγραμμένων βουλευτών.

Η άσκηση της προεδρίας μιας συνεδρίασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συχνά δύσκολο έργο, είτε πρόκειται για συνεδρίαση της Ολομέλειας είτε για συνεδρίαση επιτροπής. Για το λόγο αυτό, ζητώ την κατανόησή σας εάν κάποιες φορές συμβαίνουν παρόμοια λάθη.

Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Προεδρείου θα επιστήσω την προσοχή των Αντιπροέδρων στο ζήτημα αυτό. Αποστέλλω επίσης αντίγραφο της παρούσας επιστολής στον κ. Jerzy Buzek, Πρόεδρο της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών, για να αναληφθεί παρόμοια πρωτοβουλία και σε σχέση με τις επιτροπές.

Με εξαιρετική εκτίμηση,

Μάρτιν Σουλτς».

Αρσεις ασυλίας

Η άρση ασυλίας των βουλευτών Ν. Κακλαμάνη, Μ. Κασσή και Ηλ. Παναγιώταρου αποφασίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οσον αφορά τον Ν. Κακλαμάνη (ΝΔ), το εισαγγελικό αίτημα άρσης της ασυλίας του αφορά μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του όταν ήταν δήμαρχος, σχετικά με τη μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων στις δημοτικές εγκαταστάσεις στην Ιερά Οδό. Την άρση ασυλίας εισηγήθηκε ο ίδιος ο βουλευτής. Από τους 179 παρόντες βουλευτές, 134 ψήφισαν υπέρ της άρσης, 33 κατά, 11 «παρών» και 2 λευκό. Το ΚΚΕ ψήφισε κατά.

Ο Μ. Κασσής (ΠΑΣΟΚ) κατηγορείται από τον εισαγγελέα για εργατικό ατύχημα που έγινε σε συνεταιρισμό όταν ήταν αυτός πρόεδρος. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 136, 32 κατά, 10 «παρών» και 1 λευκό. Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της άρσης.

Ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλ. Παναγιώταρος, έχει μηνυθεί για συκοφαντική δυσφήμηση από τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό, ενώ βαρύνεται και με την κατηγορία ότι το αυτοκίνητό του χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση σε βάρος μεταναστών. Για την πρώτη υπόθεση υπέρ της άρσης ψήφισαν 170 βουλευτές, 6 κατά, ενώ βρέθηκε 1 άκυρο. Για τη δεύτερη υπόθεση υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 178 βουλευτές. Δε βρέθηκαν άλλα ψηφοδέλτια.

Η Ολομέλεια απέρριψε το εισαγγελικό αίτημα για άρση της ασυλίας του Γ. Σταθά (ΣΥΡΙΖΑ), του οποίου η κατηγορία αφορούσε τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 13, κατά 164, 1 «παρών», 1 λευκό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ